18 02 2016
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради


18 лютого 2016 року, за участю голови обласної ради, представників від облдержадміністрації, Федерації профспілок та Об’єднання організацій роботодавців області, відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Відповідно до порядку денного, на засіданні Ради підведено підсумки виконання регіональної угоди між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Федерацією профспілок Хмельницької області та Об’єднанням організацій роботодавців Хмельницької області у 2015 році, розглянуто питання про тарифну політику в системі житлово-комунального господарства, її вплив на діяльність підприємств галузі, про забезпечення потреби в коштах на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок субвенції з Державного бюджету, про проведення ремонтно-реставраційних робіт на аварійних пам’ятках культурної спадщини області, про виконання Програми соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2015 рік, про розширення міжнародного співробітництва області шляхом активізації інформаційно-презентаційної роботи, а також затверджено зміни до загального складу представників сторін соціального діалогу у територіальній тристоронній соціально-економічній раді.

Як зазначив у своїй промові перший заступник голови облдержадміністрації  В. Процюк, спільна робота сторін соціального діалогу по реалізації взятих зобов’язань щодо виконання Регіональної угоди, у минулому році відіграла позитивну роль у сфері економічних і виробничих відносин, погашенні заборгованості із виплати заробітної плати, забезпеченні соціальних гарантій, оздоровленні дітей і підлітків, охороні праці та навколишнього середовища тощо.

Про дієвість реалізації взятих зобов’язань свідчить те, що станом на 01 жовтня 2015 року обсяг залучених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) становив 170,4 млн. дол. США.

За січень-вересень 2015 року 65% великих і середніх підприємств області працювали рентабельно та одержали 939 млн. грн. прибутку.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у грудні  2015 року по області становила 4325,6 грн., що на 26,6% більше у порівнянні до грудня 2014 року і склала майже 83,0% заробітної плати по Україні (5230 гривень). За рівнем середньомісячної заробітної плати в рейтингу серед областей України Хмельниччина зайняла 13 місце.

Поряд з підвищенням рівня оплати праці в області вжито низку заходів щодо погашення боргів із заробітної плати. Станом на 01 січня поточного року за сумою боргу область посіла 4 місце серед регіонів України (5,7 млн. гривень). У минулому році повністю виплачено борги на 40 підприємствах області у сумі 11,2 млн. гривень.

Незважаючи на складну ситуацію щодо працевлаштування у 2015 році забезпечено роботою 20,0 тис. осіб, які перебували на обліку в обласній службі зайнятості, в тому числі 626 осіб знайшли роботу самостійно, 233 особи забезпечено зайнятістю шляхом укладання цивільно-правових угод.

Підсумовуючи свою промову перший заступник голови облдержадміністрації   В. Процюк відмітив, що є певні досягнення, є чітко визначені пріоритети і сторони соціального діалогу мають вжити вичерпних заходів по виконанню взятих зобов’язань Регіональної угоди, які на даний час не вдалося реалізувати у повному обсязі.