02 12 2015
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Проведено автопробіг "На запчастини - тільки машини!" в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», присвяченого Міжнародному дню боротьби за скасування рабства


2 грудня 2015 року проведено національний автопробіг «На запчастини – тільки машини!» з інформаційними кампаніями у містах Хмельницький, Ярмолинці, Дунаївці, Кам’янець-Подільський.

25 березня 2015 року 14 європейських держав приєдналися до першої всесвітньої угоди про заборону нелегальної торгівлі людськими органами. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд назвав торгівлю органами "одним з найбільш злісних комерційних промислів у світі". За його словами, доходи цього злочинного бізнесу перевищують один мільярд євро на рік. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно нелегально трансплантують близько десяти тисяч людських органів.

Громадськість та державні структури України мають певне розуміння проблеми торгівлі людьми з метою сексуальної та трудової експлуатації. Разом з тим, досить мало вивчена та практично не висвітлена для української громадськості проблема торгівлі людьми з метою вилучення органів. Відповідно, необхідним є поширення інформації щодо небезпек, пов'язаних з участю у незаконній трансплантації органів у якості донора, вербувальника тощо, зокрема, серед населення малих міст, сіл, районних та обласних центрів, через які проїдуть машини автопробігу.

Всеукраїнська коаліція має позитивний досвід проведення автопробігу в 10 регіонах України "Тільки машини - на запчастини!" у 2011 році, у результаті якого було охоплено безпосередньо 28 960 осіб і опосередковано 15 мільйонів осіб (або 33% населення України) через медіа-публікації.

У заході взяли участь г/о з 17 областей України, а саме: Сумська, Одеська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Полтавська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька, Хмельницька, Чернівецька, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Волинська, Закарпатська та Тернопільська.