06 05 2015
Категорія: Соціальна політика

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство є одним з найпотужніших в західному регіоні


Підприємство з офіційним фізитом відвідали голова облдержадміністрації М.Загородний, голова обласної ради І.Гончар та директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації С.Лукомська

 

Метою діяльності підприємства є задоволення потреб населення з пошкодженнями і захворюваннями опорно-рухового апарату, а також іншими захворюваннями, які потребують ортопедичної допомоги безоплатно (за кошти державного бюджету) та за власний рахунок протезно-ортопедичними виробами (протези верхніх та нижніх кінцівок, корсети, тутора та ортези, бандажні вироби; коректори постави, корсети – голово тримачі), ортопедичне взуття, устілки.

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство працює індивідуально з замовником і в своїй роботі керується постановою Кабінету Міністрів України про затвердження Порядку забезпечення окремих категорії населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення; Законами України «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про охорону дитинства», «Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про загальну середню освіту».

Підприємство співпрацює з провідними вітчизняними та іноземними партнерами і у своїй роботі використовує сучасні, прогресивні технології та розробки науково-дослідних інститутів протезування і ортопедії, що дає стабільне і якісне забезпечення технічними засобами реабілітації населення, яке потребує соціального захисту. Спеціалісти підприємства – лікарі, техніки-протезисти, технологи модельєри постійно проходять навчання на базі Харківського науково-дослідного інституту протезування та протезобудування.

Підприємство забезпечує протезно-ортопедичними виробами та ортопедичним взуттям індивідуальність і відповідну якість.

Ціль роботи підприємства:

-    якісне забезпечення технічними засобами реабілітації окремих категорій населення;

-   сучасні, прогресивні технології по виготовленню протезно-ортопедичних виробів та ортопедичного взуття;

-   впровадження на базі підприємства сучасних технологій по виготовленню ортопедичного взуття.

До складу Хмельницького держаного експериментального протезно-ортопедичного підприємства входять:

-   медичний відділ;

-   цех по виготовленню технічних засобів реабілітації;

-   стаціонар первинного, складного протезування та реабілітації.

На обліку підприємства перебуває 30690 окремих категорій населення, які згідно чинного законодавства мають право на безкоштовне забезпечення засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами та ортопедичним взуттям).

Згідно постанови Кабінету Міністрів України забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації інваліди, діти-інваліди, діти до 18 років в повному обсязі, а саме протезними виробами, які включають в себе:

-   протезно – ортопедичні вироби;

-    ортопедичне взуття;

-    спецодяг;

-    засоби пересування;

-    спецзасоби для самообслуговування;

Ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани державної пожежної охорони з пошкодженнями та захворюваннями опорно-рухового апарату та іншими захворюваннями що викликають необхідність в таких виробах і які мають право на таке забезпечення згідно чинного законодавства забезпечуються тільки протезно-ортопедичними виробами.

Безоплатне забезпечення протезно-ортопедичними виробами і ортопедичним взуттям на підприємстві здійснюється по електронному направленню місцевого органу праці та соціального захисту населення. Для цього в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання необхідно подати наступні документи:

  1. Заяву про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
  2. висновок МСЕК про встановлення інвалідності (для дітей-інвалідів – індивідуальна програми реабілітації);

Особи, які були оглянуті МСЕК до 01.01.2007 року отримують технічні та інші засоби реабілітації на підставі висновку ЛКК. Якщо група інвалідності надана після 01.01.2007 року – на підставі індивідуальної програми реабілітації.

  1. висновок ЛКК для забезпечення протезно-ортопедичними виробами та взуттям;
  2. копія паспорта 1, 2, 11 сторінки;

Для дітей віком до 16 років свідоцтво про народження та довідку про реєстрацію з місця проживання.

  1. копія довідки про надання ідентифікаційного коду;
  2. копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги що виплачується замість пенсії;
  3. копію посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги, відповідно до законодавства.

Окремі категорії населення в районах, інваліди І групи, особи, які самостійно не пересуваються, які потребують протезно-ортопедичної допомоги обслуговуються спеціалістами підприємства в складі медико-технічних бригад згідно затвердженого графіка в районах та міських управліннях праці та соціального захисту населення, в лікувальних закладах, а також за місцем проживання.

Кожен понеділок прийом окремих категорій населення здійснюється в обласному госпіталі інвалідів ВВВ.

Підприємство видає каталог засобів реабілітації.

Розроблено інформаційний буклет протезно-ортопедичних виробів та ортопедичного взуття. Матеріали містять в собі медичні призначення виробів та їх номенклатуру.

Зазначена рекламна продукція розіслана всім районні та міські управління праці та соціального захисту населення, у Фонд соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань області, лікувальним та реабілітаційним закладам. Підприємство через засоби масової інформації та телебачення інформує населення про свою діяльність та інновації.

Підприємство має в наявності базу, яка дозволяє виготовляти протези, ортези, апарати з литьєвих смол термопластичних матеріалів на сучасному обладнанні, використовуючи нові вітчизняні та закордонні технології і комплектуючі.

Ортопедичне взуття виготовляється по призначенню лікаря, з натуральних матеріалів при різних деформаціях стопи і нижніх кінцівок, по індивідуальному замовленню.

З метою подальшого виконання завдань, спрямованих на вирішення соціальних проблем враховуючи наявні виробничі площі, та виробничу потужність, Хмельницьке державне протезно-ортопедичне підприємство впроваджує на базі підприємства сучасну технологію по виготовленню дитячого ортопедичного взуття аналогів яких в Україні не існує.

Очікуваний результат від реалізації по впровадженню інвестиційних технологій в виробництво технічних засобів реабілітації інвалідів на ХДЕПОП:

-          рання профілактика порушень постави і стопи;

-          якісно новий рівень виробництва ортопедичного взуття для дітей;

-          виробництво сучасного взуття, з подальшою можливістю поставки на експорт;

-          база для навчання працівників інших підприємств;

-          можливість передачі іншим підприємствам галузі технологій та методик;

В стаціонарі первинного, складного протезування та реабілітації під наглядом кваліфікованих спеціалістів здійснюється підготовка інвалідів до протезування, проводиться навчання користуванням протезно-ортопедичними виробами, реабілітація інвалідів – система медичних, психологічних, професійних трудових заходів, направлених на надання допомоги в відновленні та компенсації порушених та втрачених функцій організму, усунення обмежень життєдіяльності з метою досягнення та підтримки соціальної і матеріальної незалежності трудової адаптації і інтеграції в суспільстві.