03 04 2015
Категорія: Соціальна політика

Легалізація «тіньової» зайнятості – необхідність сьогодення


«Тіньова» зайнятість - використання праці найманих робітників без укладання трудової угоди і «тіньова» заробітна плата - так звана «зарплата в конвертах» - явища, що міцно увійшли в наше життя та набули великих масштабів. Це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема України.

Легалізація зайнятості та заробітної плати сьогодні є одним з пріоритетів соціально-економічної політики держави та першочерговим завданням порядку денного.

З цією метою у Нетішинському міському центрі зайнятості відбулося засідання круглого столу на тему: «Легалізація трудових відносин — передумова успішного вирішення проблеми безробіття в місті», в якому взяли участь: заступник міського голови Нетішинської міської ради Хоменко О.В., начальник Нетішинського відділення Славутської ОДПІ Кознюк В.Д., начальник Управління ПФУ в м.Нетішин Новак Н.С., в.о. начальника Управління соціального  захисту населення ВК МР Склярук В.Л., начальник Управління економіки ВК МР Заріцька Н.М., державний реєстратор ВК МР Кравчук І.Л., приватні підприємці Ліснічук З. П. та Преподобний В.С.

Відкрила засідання круглого столу директор центру зайнятості Цевух В.В., яка звернула увагу присутніх на те, що на розвиток економіки та розв'язання соціальних проблем впливають, в першу чергу, зайнятість населення і рівень оплати праці. Тінізація ж економічних процесів тягне за собою нелегальну зайнятість. Невиплата заробітної плати, не бажання сплачувати податки та передбачені чинним законодавством страхові внески – саме це зумовлює наявність нелегальної зайнятості та видачу зарплати «в конверті». Поінформувала, що кількість зареєстрованих вакансій протягом січня–лютого 2015 року становила 77, з них з мінімальною заробітною платою – 6, в розмірі від мінімальної до середньої – 69, понад середню заробітну плату області – 10. Це один із чинників, що суттєво впливає на ситуацію, коли вільні робочі місця тривалий час не заповнюються через низьку заробітну плату чи її тривалі затримки, наявності роботи за межами міста. Людина, яка не може знайти підходящу роботу у формальному секторі економіки, має дві альтернативи: або стати безробітною, або піти у сферу неформальної зайнятості.

Заступник міського голови Хоменко О.В. зазначила, що при виконавчому комітеті Нетішинської міської ради працює міська робоча група зі сприяння легалізації зайнятості та «тіньової» заробітної плати в місті, розроблено заходи щодо сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати в місті.

За результатами обговорення учасники засідання прийняли рекомендації, які направлені на подолання негативних тенденцій у сфері зайнятості населення, ліквідації «тіньової» зайнятості та видачі заробітної плати „в конвертах”, посилення поінформованості та уваги до цієї проблеми широких верств населення та громадськості, керівників органів виконавчої влади, сторін соціального партнерства, засобів масової інформації тощо.