16 03 2015
Категорія: Соціальна політика

Проект "Про обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області "


Рішенням сесії Хмельницької обласної ради від 17.02.2015 року №3-30/2015 Хмельницькій обласній державній адміністрації рекомендовано подати на затвердження Хмельницькій обласній раді програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області (далі – Програма).

Дане доручення обласною державною адміністрацією делеговано Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Відповідно до поданих пропозицій керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади розроблено проект Програми, яку подано на затвердження Хмельницькій обласній раді.

ПРОЕКТ

Про обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області


Розглянувши подання Хмельницької обласної державної адміністрації та керуючись пунктом 16 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області  (далі – Програма, додається).

2. Рекомендувати районним, міським, селищним, сільським радам прийняти відповідні місцеві програми.

3. Рекомендувати Департаменту фінансів обласної державної адміністрації при формуванні обласного бюджету передбачити кошти на виконання Програми.

4. Рекомендувати обласній державній адміністрації щорічно інформувати обласну раду про хід виконання Програми.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради І. Хитрука та постійну комісію обласної ради з питань соціального захисту населення.

 

 

Голова ради                                                                                            І. Гончар

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від _____________ 2015 року

№ ____________________

 

Обласна програма соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в

антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані

в Хмельницькій області

 

Загальні положення

Обласна програма соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області (далі – Програма) – це комплекс заходів, які реалізовуватимуться з метою надання соціальних, медичних, психологічних та юридичних послуг громадянам, які беруть (брали) участь в Антитерористичній операції на сході України (далі – АТО), та членів їх сімей, у тому числі членів сімей загиблих (померлих), осіб які брали участь в АТО.

Враховуючи ситуацію, яка склалась на сході України виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій особам, які беруть (брали) участь в АТО, членам їх сімей, а також членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО, зокрема у частині поліпшення фінансово-матеріального стану зазначених категорій осіб.

У рамках Програми передбачається надання допомоги військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які  захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беруть (брали) безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали (беруть) безпосередню участь в АТО, а також членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО.

Програма діє на період 2015-2016 років.

 

Мета Програми

Метою Програми є надання комплексної допомоги особам, які беруть (брали) участь в АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участі в АТО, підвищення рівня поінформованості з питань соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО, їх сімей, поліпшення ефективності взаємодії органів місцевого самоврядування та органів державної влади з регіональними громадськими організаціями та іншими юридичними особами у сфері підтримки осіб, які  беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області.

Основні завдання Програми

 

Основними завданнями Програми є:

- надання особам, які беруть (брали) участь в АТО та членам їх сімей, у тому числі членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участі в АТО, комплексних соціальних, медичних, психологічних та юридичних послуг;

- надання матеріальної допомоги особам, які беруть (брали) учать в АТО або членам їх сімей;

- соціальний супровід членів сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО;

- надання додаткових пільг, окрім передбачених законодавством;

- увічнення пам'яті загиблих героїв тощо.

 

Очікувані результати виконання Програми

Посилення соціального захисту осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО, поліпшення матеріально-побутових умов їх проживання.

Надання додаткових гарантій соціального захисту особам, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО за рахунок коштів обласного бюджету тощо.

Формування позитивного ставлення до військовослужбовців та членів їх сімей.

 

Фінансове забезпечення

Фінансування заходів щодо виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Щорічно при формуванні обласного бюджету планується передбачати, виходячи з фінансових можливостей, цільові кошти для забезпечення виконання заходів Програми.

Для забезпечення реалізації Програми передбачається також залучення благодійних внесків та гуманітарної допомоги.

 

Координація та контроль за ходом виконання Програми

Співвиконавці, визначені в Програмі, до 10 лютого щороку надають відповідальному виконавцю, Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації,  інформацію про стан виконання заходів Програми.

Відповідальний виконавець Програми подає узагальнений звіт про виконання Програми до обласної державної адміністрації для подальшого інформування  обласної ради.

ПАСПОРТ

обласної програми соціальної підтримки
осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області

 

1

Ініціатор та розробник Програми

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації

2

Співрозробники Програми

Департаменти фінансів, охорони здоров’я, освіти і науки, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації, обласний  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласний центр зайнятості, Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, головні управління юстиції, Держземагенства у Хмельницькій області, обласна державна телерадіокомпанія «Поділля-центр», районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

3

Відповідальний виконавець

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації

4

Учасники Програми

Департаменти фінансів, охорони здоров’я, освіти і науки, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації, обласний  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, обласний центр зайнятості, Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, головні управління юстиції, Держземагенства у Хмельницькій області, обласна державна телерадіокомпанія «Поділля-центр», районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад, волонтерські та громадські організації, центри надання безоплатної вторинної правової допомоги

5

Терміни реалізації Програми

2015-2016 роки

6

Джерела фінансування заходів Програми

Державний, обласний, місцеві бюджети, інші джерела, не заборонені чинним законодавством

7

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

Відповідно до бюджетних призначень

 


Додаток 1

до програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області

 

 

 

Завдання та заходи

щодо виконання обласної програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в

антитерористичній операції, та членів їх сімей, які проживають та зареєстровані в Хмельницькій області.

 

з/п

Зміст заходу

Відповідальні виконавці

Джерело фінансування

Обсяг фінан-

сування, тис. грн.

1

2

3

4

5

1

Звільнення від сплати за житлово-комунальні послуги (у розмірі не менше 50%) вдів загиблих осіб, які брали участь в АТО та на даний час зареєстровані та проживають в Хмельницькій області

Місцеві ради

Місцеві бюджети

 

2

Надання одноразової матеріальної допомоги особам, які беруть (брали) участь в АТО, членам їх сімей та членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО,  які зареєстровані та проживають у Хмельницькій області

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Обласний бюджет, місцеві бюджети

2000,0

3

Виділення земельних ділянок для індивідуального будівництва та ведення особистого сільського господарства особам, які беруть (брали) участь в АТО та членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО (відповідно до діючого законодавства)

Головне управління Держземагенства у Хмельницькій області,

райдержадміністрації, виконавчі комітети  міських (міст обласного значення) рад

 

 

1

2

3

4

5

4

Придбання медичного обладнання для Хмельницького обласного госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни та обласної психіатричної лікарні №1

Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації

Обласний бюджет

3400,0

5

Оздоровлення та реабілітація осіб, які беруть (брали) участь в АТО, у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів  Великої Вітчизняної війни, Хмельницькому державному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві та Хмельницькому обласному центрі ресоціалізації наркозалежної молоді

 

Департаменти охорони здоров’я, соціального захисту населення обласної державної адміністрації,

райдержадміністрації, виконавчі комітети  міських (міст обласного значення) рад,

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство,

Хмельницький обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді

Державний, обласний бюджети

Хмельницький обласний госпіталь ветеранів ВВв - 819,0

6

Забезпечення щорічного проведення профілактичних оглядів осіб, які беруть (брали) участь в АТО

Департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації,

райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

7

Забезпечення осіб, які беруть (брали) участь в АТО, пільговим зубопротезуванням та слухопротезуванням

Департаменти охорони здоров’я, фінансів обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Обласний бюджет

зубопротезування – 240,0

слухові апарати – 170,0

8

Забезпечення осіб, які беруть (брали) участь в АТО, технічними засобами реабілітації

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство,

Державний бюджет

 

1

2

3

4

5

 

 

райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

9

Першочергове забезпечення оздоровленням дітей, батьки яких загинули (померли), дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в АТО

Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Державний бюджет, місцеві бюджети

120,0

 

10

Здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей шкільного віку з сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО

Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

11

Здійснення оцінки потреб (за повідомленням або особистим зверненням в обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді) сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО, з метою визначення видів соціальної допомоги та надання комплексу соціальних послуг

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад, волонтерські та громадські організації

Місцеві бюджети

 

12

Надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу осіб, які беруть (брали) участь в АТО, з метою подолання (мінімізації) складних життєвих обставин, у тому числі проведення психологічної роботи

Обласний  центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,

райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад, волонтерські та громадські організації

- " -

 

13

Надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу членів сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО, з метою подолання (мінімізації) складних життєвих обставин, у тому числі надання психологічного консультування

Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад, волонтерські та громадські організації

- " -

 

1

2

3

4

5

14

Сприяння особам, які брали участь в АТО та знаходяться на обліку в центрах зайнятості, у підвищенні кваліфікаційного рівня, професійної підготовки, перепідготовки

Хмельницький обласний центр зайнятості, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Місцеві бюджети

 

15

Надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги особам, які беруть (брали) участь в АТО, та членам їх сімей відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»

Головне управління юстиції у Хмельницькій області, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад, фізичні та юридичні особи приватного права, центри надання безоплатної вторинної правової допомоги

Державний бюджет

 

16

Надання соціально-побутових послуг самотнім пенсіонерам, які є членами сімей загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО, та опинились у складних життєвих обставинах (відповідно до діючого законодавства)

Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Місцеві бюджети

 

17

Налагодження співпраці з благодійними, волонтерськими, релігійними, міжнародними організаціями з метою залучення позабюджетних коштів для надання грошової і натуральної допомоги сім’ям загиблих (постраждалих) осіб, які брали участь в АТО, які її потребують

Департамент соціального захисту населення, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

18

Виділення місць на центральних алеях кладовищ для поховання загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

Місцеві бюджети

 

19

Забезпечення поховання загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО (у межах вимог діючого законодавства)

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

- " -

 

1

2

3

4

5

20

Забезпечення безоплатним харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів з числа дітей, батьки яких загинули (померли) під час участі в АТО

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

21

Забезпечення безоплатним харчуванням вихованців дошкільних навчальних закладів з числа дітей, батьки яких загинули (померли) під час участі в АТО

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

22

Першочергове влаштування в дошкільні навчальні заклади дітей, батьки яких беруть (брали) участь в АТО або загинули (померли) під час участі в АТО

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

23

Забезпечення догляду за могилами загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО

Управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації, райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

24

Забезпечення встановлення меморіальних дощок у навчальних закладах, в яких навчалися загиблі (померлі) особи, які брали участь в АТО

Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації,

райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

25

Розглянути можливості щодо перейменування вулиць на честь загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО

Райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

- " -

 

26

Висвітлення у засобах масової інформації заходів, спрямованих на підтримку осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації,

райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

 

1

2

3

4

5

27

Запровадження місцевими засобами масової інформації тематичної передачі: «Герої не вмирають!» про героїчні вчинки осіб, які беруть (брали) участь в АТО та загиблих (померлих) осіб, які брали участь в АТО

Обласна державна телерадіокомпанія «Поділля-центр», райдержадміністрації, виконавчі комітети міських (міст обласного значення) рад

 

 

Директор Департаменту                                                                                                    С. Лукомська