01 11 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Відбулися урочисті збори з відзначення 15-ої річниці Дня працівника соціальної сфери


Відповідно до Указу Президента України від 13 квітня 1999 року в першу неділю листопада в Україні відзначається День працівника соціальної сфери.

Це свято – свідчення високої оцінки ролі тисяч працівників, які щоденно опікуються забезпеченням державних гарантій соціального захисту та страхування, нарахування та виплати пенсій, медико-соціальної реабілітації, вирішенням проблем зайнятості, організації оплати праці, трудових відносин.

Голова обласної державної адміністрації В.Ядуха зазначив що, сьогодні в соціальній сфері області працює близько 6 тис. працівників, з них 83 відсотки - жінки.

Завдяки їх зусиллям своєчасно виплачуються пенсії, допомоги, субсидії, надаються якісні соціальні послуги, пільги, засоби реабілітації, поліпшується соціальний захист малозабезпечених верств населення.

Через їхні серця проходять нелегкі долі одиноких непрацездатних громадян, пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, дітей-сиріт, жінок, багатодітних родин, безробітних. Їхні невтомні руки роблять усе можливе, аби повернути їх впевненість у своїх силах, здолати негаразди, знайти місце в житті.

І ми бачимо за останні роки які у нас відбулися в області позитивні зрушення в системі соціального захисту населення. Зростають заробітні плати, допомоги, пенсії, створюються нові робочі місця, відкриваються нові соціальні заклади. Основне завдання влади області – поліпшення добробуту хмельничан.

Протягом 2010-2012 років в області спостерігається стабільне зростання рівня заробітної плати. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників на протязі трьох років збільшилася на 639 грн. або на 36 відсотків з 1786 грн. до 2594 гривні.

В області активно розвивається ринок праці, а саме розширюється сфера прикладання праці шляхом створення нових робочих місць. За три роки починаючи з 2010 року в області у різних галузях економіки працевлаштовано на нові робочі місця 81,2 тис. працівників. Відповідна робота продовжується, і вже за січень-вересень поточного року створено 19,3 тис. нових робочих місць.

Середній розмір пенсії з 2010 року зріс на 416 грн. і склав 1302 гривні.

Видатки на виплату державних соціальних допомог збільшились на 390 млн. грн. у порівняні до 2010 року. Середній розмір допомоги малозабезпеченої сім’ї зріс більше ніж у 2 рази – складає 1630 гривень. Кожна потребуюча сім’я отримала адресну соціальну допомогу.

На соціально-економічній раді, яка відбулась 23 січня 2013р., Президентом України, В.Ф. Януковичем, зазначено: «… ми повинні зробити так, щоб людина не бігла за допомогою, а працівники соціального забезпечення мають приходити з послугою до людини у складних життєвих обставинах…». Це завдання Президента Вами активно втілюється на місцях.

В половині районах області утворені нові відділення при територіальних центрах по наданню соціальних послуг. Перед нами стоїть завдання утворити в кожному сільському населеному пункту такі підрозділи. Ми повинні дійти  до кожного потребуючого соціальної послуги громадянина – одинокої престарілої людини чи молодої малозабезпеченої сім’ї.

З цією метою в області введено додатково 386 посад соціальних фахівців по роботі з найуразливішими верствами населення, на що виділено майже 14 млн. грн. державних коштів.

В органах соціального захисту населення, центрах зайнятості,  Пенсійного фонду та Фондах соціального страхування створено необхідну матеріально-технічну базу. На якісному рівні за принципом «єдиного вікна» надаються послуги різним категоріям громадян. На даний час розглядається питання стосовно створення прозорого соціального офісу, в якому будуть представлені всі обласні структури соціального спрямування. З цією метою о буде передано приміщення від Міністерства соціальної політики до Департаменту соціального захисту населення. В 2012 році в Новій Ушиці відкрито новий центр зайнятості.

Вами на місцях успішно реалізовуються соціальні ініціативи Президента України. Так, в області створена найбільша в Україні мережа центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, які надають послуги денного перебування. Найбільшою перевагою таких установ є виховання дітей в біологічних сім’ях та щоденне їх спілкування з здоровими дітьми.

Низький уклін ветеранам соціальної сфери, які в свій час розбудували і розвивали соціальну сферу області. Сьогодні вони займають активну участь в громадському житті, входять до ветеранських організацій, навчають молодь.

Впевнений, що Вам вистачить знань, досвіду та професіоналізму у вирішенні завдань соціального захисту тих, хто його потребує. Нехай плідною та натхненною буде Ваша праця, а кожен день – сповнений теплом людської вдячності.

Хай і Ваших помислах завжди буде мудріть, у службових справах – чесність і порядність, у серці – вдосталь добра і тепла до людей. Нехай кожен день наповнюється щастям і здоров’ям, щирою повагою від людей та бажанням працювати для їх блага.

Бажаю Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя і достатку в родинах, наснаги і успіхів у Вашій нелегкій праці в ім’я добробуту і благополуччя нашого народу.

Урочистості завершилися святковим концертом у виконанні солістів та колективів обласної філармонії.