15 11 2019
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі


Громадянам, які одержували житлову субсидію у попередньому опалювальному сезоні у грошовій формі (безготівковій чи готівковій), і у них відсутня заборгованість за житлово-комунальні послуги житлова субсидія на наступний строк призначається у грошовій готівковій формі.

Особам, які вперше звертаються за субсидією, вона призначається у грошовій безготівковій формі на підставі декларації і заяви, в якій має бути зазначено номер мобільного телефону.

Громадянам, які одержували житлову субсидію в попередньому опалювальному сезоні і у них наявна заборгованість з оплати послуг, субсидія на наступний період призначається у грошовій безготівковій формі після вирішення питання з наявною заборгованістю (погашення заборгованості, укладання з надавачем послуг договору про реструктуризацію боргу або  оскарження боргу у судовому порядку).

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року                      № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (далі – Порядок), який почав діяти з 1 жовтня 2019 року.

Згідно з Порядком структурні підрозділи з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, та інформації, отриманої від управителів, виконавців комунальних послуг, ОСББ (ЖБК), розраховують суму пільги, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із Законом, кількості членів сім'ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, а також з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Передбачено дві форми надання пільг: грошова безготівкова форма та грошова готівкова форма.

За заявою пільговика, поданою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення райдержадміністрації, міськвиконкому до         15 жовтня, у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі.

Виплата пільг та житлових субсидій у грошовій готівковій формі здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика або одержувача субсидій, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

Виплата розрахованої суми пільг та призначеної субсидії у грошовій безготівковій формі здійснюється шляхом перерахування Мінсоцполітики коштів на рахунок в АТ «Ощадбанк».

АТ «Ощадбанк» веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків і одержувачів субсидій та коштів, які надходять на рахунок для виплати пільг і житлових субсидій, в розрізі кожного пільговика і одержувача житлової субсидії.

Отримані кошти АТ «Ощадбанк» перераховує управителям, об’єднанням та виконавцям комунальних послуг у розрізі пільговиків,  одержувачів субсидій у такій послідовності:

  • теплопостачання;
  • газопостачання або електропостачання за наявності відповідного виду індивідуального опалення;
  • постачання гарячої води;
  • централізоване водопостачання та водовідведення;
  • електропостачання;
  • газопостачання на плиту та підігрів води;
  • поводження з побутовими відходами;
  • послуги з управління багатоквартирним будинком / квартирна плата;
  • внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Після здійснення перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг АТ «Ощадбанк» інформує пільговика (за наявності даних про номер мобільного телефону), одержувача субсидії шляхом надсилання смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги.

Для отримання смс-повідомлень пільговикам необхідно подати інформацію про свої мобільні телефони до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрації, міськвиконкому.

У платіжках надавачів послуг платіж за послугу нараховується у повному обсязі.

Пільговики, яким надається пільга у грошовій безготівковій або готівковій формі, одержувачі субсидій, яким надається субсидія у грошовій безготівковій або готівковій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.

Після закінчення опалювального сезону, у разі економії, суми невикористаних коштів перераховуються на рахунки пільговиків, одержувачів субсидій, відкриті в АТ «Ощадбанк». Про що АТ «Ощадбанк» інформує  пільговиків, одержувачів субсидій шляхом надсилання смс-повідомлення. У разі відсутності відкритого рахунка в АТ «Ощадбанк» рахунок відкривається за заявою пільговика, одержувача субсидії до АТ «Ощадбанк».

За отриманням інформації про будь-які питання, пов’язані з нарахуванням пільги або з призначенням житлової субсидії, громадяни звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) громадяни звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.

За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика, одержувача субсидії щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики або одержувачі субсидій  звертаються до АТ «Ощадбанк». Інформація надається в порядку, визначеному АТ «Ощадбанк».

 

За жовтень 2019 року (неповний опалювальний місяць) структурними підрозділами з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів нараховано пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі 146 тис. осіб на суму 70 млн. грн., у тому числі: пільг у грошовій безготівковій формі – 65,7 тис. пільговикам на суму 28,5 млн. грн., пільг у грошовій готівковій формі – 2,5 тис. пільговикам на суму 1,7 млн. грн., субсидій у грошовій безготівковій формі – 14,5  тис. осіб на суму 1,6 млн. грн., субсидій у грошовій готівковій формі – 63,3 тис. осіб на суму 38,2 млн. гривень.