14 12 2016
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


14 грудня в нашій державі згідно Указу Президента України з 2006 року  відзначається як День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС.

Сьогодні  виповниться 30 років від моменту здачі в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечує зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. У цей день ми знову вшановуємо учасників ліквідації наслідків катастрофи, завдяки мужності, самовідданості і високому професіоналізму яких вдалося приборкати ядерного монстра. Завершення будівництва саркофагу в листопаді 1986 року увінчало перший етап відновлення ЧАЕС, після чого знов запустили 1-й та 2-й реактори.

З нагоди цього дня в облдержадміністрації відбулося урочисте засідання, на якому згадали події тих страшних днів, вшанували тих, хто брав участь в ліквідації найбільшої техногенної катастрофи, та пам’ять полеглих у боротьбі з її наслідками.  В заході взяли участь т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Олег Кузмінчук, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, секретар Хмельницької міської ради Михайло Кривак, представники Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

Вітаючи чорнобильців, Олег Кузмінчук зауважив, що їх подвиг неоціненний для всіх українців, адже якби не їх самовіддана праця у той трагічний для України час, яка зупинила розповсюдження катастрофи, унеможливила її переростання у глобальну. Він подякував ліквідаторам та вручив їм Почесні грамоти та Подяки облдержадміністрації.

По завершенню урочистостей учасники засідання вирушили до пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”, де поклали квіти, вшановуючи пам’ять тих, чиє життя відібрала ядерна катастрофа.