16 12 2015
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Засідання обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення


Питання оплати праці та легалізації трудових відносин залишається надзвичайно важливим в області. У жовтні поточного року у порівнянні до січня місяця заробітна плата одного штатного працівника по області зросла на 950 грн. і становила 3686 грн. (по Україні – 4532 гривні), зазначив перший заступник голови облдержадміністрації - В.Процюк

По рівню заробітної плати в рейтингу серед областей України Хмельниччина у жовтні місяці посіла 18 місце, після Кіровоградської (3694 грн.), Івано- Франківської (3702 грн.) та Закарпатської (3753 грн.) областей.

За моніторинговими даними найбільше зростання номінальної заробітної плати у жовтні поточного року порівняно з січнем місяцем відбулося у Старокостянтинівському районі - на 1652 грн. або на 69%, у місті Шепетівка – на 1388 грн. (52,0%) та у Хмельницькому районі – на 1342 грн. (50 відсотків). У 5 районах (Кам’янець - Подільському, Красилівському, Старокостянтинівському, Хмельницькому, Шепетівському) та у 4 містах обласного значення (Нетішин, Славута, Старокостянтинів, Шепетівка) заробітна плата перевищила середній рівень по області.

Водночас, найнижчі розміри заробітної плати у жовтні поточного року спостерігались у Старосинявському (2698 грн. або 73% до обласного показника), Ярмолинецькому (2950 грн. – 80,0%) та Чемеровецькому (2955 грн. – 80%) районах. Серед міст обласного значення – у місті Кам’янець - Подільський – 3495 грн. або 95% до обласного показника. Хочу також відмітити, що у жовтні місяці найнижчими спостерігались розміри заробітної плати у працівників галузі тимчасове розміщування й організація харчування - 2005 грн. або лише 54% середнього рівня по економіці області, діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 2664 грн. та будівництва – 2893 гривні.

Що стосується легалізації трудових відносин по області, то за 9 місяців поточного року не проводилися обстеження з метою легалізації виплати заробітної плати у Віньковецькому та Новоушицькому районах. Не виявлено жодного порушення трудового законодавства у Городоцькому, Теофіпольському та Ярмолинецькому районах.

Дані питання потребують постійного контролю з боку керівництва районів та міст обласного значення, тому прошу, до кінця місяця, вжити заходів для покращення ситуації у питанні оплати праці.