18 10 2011
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Деякі питання щодо надання соціальних виплат окремим категоріям громадян


Постанову №745 уряд прийняв на виконання прикінцевих положень Закону України «Про державний бюджет України на 2011 рік», в якому зазначається, що у 2011 році норми і положення статей 39, 50, 51, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», статті 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», статей 14, 22, 37 та частини третьої статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету пенсійного фонду України на 2011 рік.
Однак, ні про яке зменшення виплат не йдеться, і постанова уряду лише закріплює діючі розміри соціальних гарантій держави.
Так, Кабінет Міністрів установив, що особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, щомісячна  додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виплачується у таких розмірах до прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність:
1) тим, що належать до категорії 1:
інвалідам I групи - 30 відсотків;
інвалідам II групи - 20 відсотків;
інвалідам III групи, дітям-інвалідам, а також тим, що страждають внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, - 15 відсотків;
2) тим, що належать до категорії 2, - 15 відсотків;
3) тим, що належать до категорії 3, - 10 відсотків;
4) тим, що належать до категорії 4, - 5 відсотків.
Постановою уряду також передбачено, що щомісячна компенсація сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка призначається на кожного непрацездатного члена сім'ї, який був на його утриманні, не може бути нижчою від 10 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність.
Установлено, що у всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і пенсій у  зв'язку  з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижче:
1) для учасників ліквідації наслідків аварії   на Чорнобильській АЕС у 1986 році:
інвалідів I групи - 1200 гривень;
інвалідів II групи - 1090 гривень;
інвалідів III групи - 980 гривень;
2) для  учасників  ліквідації  наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС  у  1987-1990  роках  та  осіб,  евакуйованих у 1986 році із зони відчуження:
інвалідів I групи - 870 гривень;
інвалідів II групи - 820 гривень;
інвалідів III групи - 760 гривень;
3) для  інших  інвалідів,  щодо  яких  встановлено  причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
I групи - 710 гривень;
II групи - 655 гривень;
III групи - 600 гривень;
4) для дітей-інвалідів - 380 гривень;
5) непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні:
на одного непрацездатного члена сім'ї - 50  відсотків  пенсії по інвалідності померлого годувальника;
на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника, визначеної згідно із цим пунктом, що розподіляється між ними рівними частками.
Підвищення пенсій непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, передбачене статтею 39 Закону України «Про  статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснюватиметься в таких розмірах:
тим, що   проживають   у   зоні  безумовного  (обов'язкового) відселення, - 13,2 гривні;
тим, що  проживають  у   зоні   гарантованого   добровільного відселення, - 10,5 гривні;
тим, що   проживають   у  зоні  посиленого  радіоекологічного контролю, - 5,2 гривні.
Чимало питань хвилює і дітей війни. Постановою Кабінету Міністрів України передбачено, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія  Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань») до пенсії або щомісячного  довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться у розмірі 49,8 гривні.
Уряд запевнює, що і інваліди-чорнобильці, і діти війни будуть отримувати належну їм допомогу. Більше того, надалі ці виплати автоматично будуть збільшуватися разом із зростанням прожиткового мінімуму.
На сьогодні створені робочі групи, і разом із громадськими організаціями уряд працює над створенням програми поетапного підвищення соціального захисту чорнобильців на найближчі чотири-п'ять років. Вже підписано Меморандум між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією «Союз Чорнобиль України», в якому передбачено значне підвищення пенсійних та соціальних виплат чорнобильцям.
Зокрема, планується, що у 2012 році основний розмір пенсій інвалідам-ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС зросте не менш, ніж на 25 відсотків: в середньому з 2326 до 2907 гривень. На 85 відсотків збільшаться видатки держави на медико-санітарне забезпечення та лікування постраждалих внаслідок катастрофи: з 11,5 мільйонів гривень до 21,3 млн. грн. Видатки на забезпечення житлом постраждалих людей збільшуються з 44 до 50 млн. грн. Наступного року держава також планує виділити на 43 % (155,5 млн. грн.) більше коштів для забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації.