12 05 2015
Категорія: Соціальна політика

Фертильне виховання неповносправної молоді робота у фокус –групах на базі центру реабілітації "РОДИНИЙ ЗАТИШОК"


12 травня 2015  у Центрі реабілітації та тимчасового перебування інвалідів з розумовою відсталістю «Родинний затишок» Всеукраїнською громадською організацією «Коаліція  захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю»

було проведено фокус-групу для фахівців, підопічних та законних представників осіб із інтелектуальними проблемами на тему: «Дослідження бачення осіб з інтелектуальною недостатністю, їх законних представників та фахівців-надавачів послуг щодо права на сімю, шлюб та фертильність осіб з інтелектуальною недостатністю та отримання цих прав».

Робота в групах включила у себе ряд питань, які були цікавими та дуже важливими щодо захисту прав та свобод неповносправної молоді.

Проведення опитування включали у себе питання зразка: «Що ви знаєте про права дорослих осіб з ІН на фертильність, шлюб і сім'ю? Яким чином повинно відбуватися забезпечення прав повнолітніх осіб з ІН на фертильність, шлюб і сім'ю? (будинки/реабілітаційні заклади, установи/ інтернати?). Яким чином повнолітні особи з ІН мають доступ до інформації про права на шлюб і сім'ю? Чи потрібна їм ця інформація?  Які труднощі з доступом до інформації про право на шлюб і сім'ю виникають у повнолітніх осіб з ІН? Що заважає реалізації права на шлюб та сім'ю повнолітніх осіб з ІН? Як ви могли б долучитися до боротьби організації за дотримання права на фертильність, шлюб і сім'ю повнолітніх осіб з ІН? Що особисто ви готові зробити? (участь у заходах/написання листів, звернень/інтерв'ю/участь у мітингах…)

Питання розглядалися згідно узгодженої програми у формі живого діалогу між законними представниками та фахівцями, що проводили семінар.

Обговорення пройшов емоційно та цікаво, живою дискусією на високому професійному рівні, з використанням новітніх технологій.