01 04 2015
Категорія: Соціальна політика

Презентація порядку нарахування та виплати субсидій


Під  головуванням голови обласної державної адміністрації- М.Загородного відбулася  презентація порядку нарахування та виплати субсидій, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України №106 "Про удосконалення порядку надання житлових субсидій".

Михайло Загородний зазначив, що за попередніми розрахунками кількість сімей одержувачів субсидій зросте з 37 до 120 тисяч. Органи соціального захисту населення готові надати усім сім’ям відповідні послуги, які передбачені у сфері соціального захисту населення. Ми розраховуємо, що субсидії будуть отримувати не лише малозабезпечені сім’ї, а й сім’ї з середнім статком».

Також, заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадмінстрації -Дідик Микола Миколайович розповів що призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб). При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією (форма на 1 аркуші).

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.  Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення мають забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг.

Скасовуються такі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій:

наявність у власності двох житлових приміщень;

наявність у власності двох автомобілів;

здача в найм житлового приміщення;

Залишається обмеження в разі здійснення протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії одноразової дороговартісної покупки на суму понад 50 тис. гривень.

Скасовується обмеження щодо наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні.

Для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, вищих навчальних закладах; осіб, призваних на строкову військову службу), середньомісячний дохід яких протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб у відповідному періоді.  (У 2014 році та на даний час прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн.).

Для громадян, які одержують (одержували) стипендію, соціальні виплати (допомоги при народженні (усиновленні) дитини, до досягнення дитиною трирічного віку, по догляду за інвалідом I групи або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, допомоги по безробіттю, а також компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги і мають право на отримання субсидії, у тому числі на підставі рішень комісій) під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Микола Миколайович Дідик наголосив,  що з питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Перелік документів для призначення субсидій

спрощена заява (за встановленою формою на 1 арк.);

- спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у  житловому приміщенні (за встановленою формою на 1 арк).