09 07 2014
Категорія: Цікаве

Всеукраїнський фестиваль творчості дітей з вадами здоров’я


Під гаслом «Ми єдині своїм різномаїттям» засяяло дитячими посмішками, заграло барвами талантів, затріпотіло візерунками національних орнаментів дитяче свято на Хмельниччині.

З 8 по 11 липня 2014 року в м. Хмельницькому у прекрасній будівлі Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-Центр» відбувся науково - практичний семінар з вивчення та обміну методиками ранньої реабілітації та соціалізації дітей з вадами здоров’я методами психологічної, фізичної та творчої реабілітації «Сяйво дитинства – 2014».

Соціально-мистецький проект започатковано 2013 року Всеукраїнською організацією інвалідів "Союз інвалідів України", Міністерством соціальної політики України спільно з Державною службою з питань інвалідів та ветеранів, органами місцевої влади.

Значимість заходу підкреслена присутністю високопосадовців органів влади Хмельниччини – заступника голови - керівника апарату Хмельницької ОДА Лесі Стебло, першого заступника голови Хмельницької обласної ради Віктора Адамського, директора департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Світлани Лукомської, керівників відділів та спеціалістів органів соціального захисту населення, управління культури, національностей і релігій, представників Хмельницького відділення фонду соціального захисту інвалідів та інших посадовців міста і області.

Відчувши атмосферу заходу, представники органів влади вітали учасників та гостей теплими і щирими словами, даруючи присутнім тепло своїх почуттів, що було сприйнято учасниками такими ж теплими і гучними оплесками.

Для дітей – учасників майстер-класів, захід має неоціненне значення з огляду на мотивацію до удосконалення майстерності та можливості ознайомлення і вивчення нових технологій виготовлення виробів, використання нових матеріалів, освоєння незнаних технік виконання. А головне – кожен з учасників був нагороджений хвилею оплесків та щирих теплих почуттів.

А свідченням майстерності учасників дійства, їх безпосередності та щирості була довготривала, незважаючи на заклопотаність повсякденними справами, присутність високопосадовців, їх вологі очі та розчулені серця.

Семінар – практикум відбувався за двома напрямками – сценічна  майстерність та декоративно-прикладне мистецтво. Приємно вразило глядачів висока виконавська майстерність сценічних номерів та виставкових виробів, пронизана патріотичними почуттями до неньки України, що засвідчило  те, що діти серйозно  готувалися  до щорічного заходу, намагаючись донести глядачу свою максимальну професійність та патріотизм. Тому визначити найкращих учасників просто неможливо, кожен по-своєму неповторний та колоритний.

Гості дитячого свята з інших регіонів України привезли найкращі номери та унікальні вироби, що стало прикрасою і акцентами заходу – «Театр українського стилю» у показі моделей «Академії ремесел» з м.Бердянська – керівник Людмила Кириленко, театральні постановки громадської організації «Ніка» з міста Червонограда, що на Львівщині – керівник Наталія Хайсанова, запальні танці, чарівний спів та неповторні вироби гостей з Житомира, Івано-Франківська, Вінниці, Києва, Тернополя, Кіровограда, Миколаєва, Одеси, Полтави, Волині, Рівного та багато інших. За це - щира вдячність нашим гостям.

Приємним, як для організаторів, так і для учасників, стало відзначення подарунками та дипломами-сертифікатами виконавців та майстрів, що приймали участь у майстер – класах. Не залишились осторонь і благодійники – телекомунікаційна компанія  «Астеліт», оператор мобільного зв’язку «Life», вручила учасникам стартові пакети, представники благодійного фонду «Зміцнення громад» з міста Шепетівки відзначили учасників альбомами для малювання, рюкзаками, пляшками натурального соку, магнітними наліпками.

Подорож учасників заходу до Меджибізького замку та Спасо – Преображенського жіночого монастиря, на другий день семінару. дали змогу учасникам ознайомитись з історико-культурною спадщиною України, її звичаями та обрядами, получити благословення від Ігумені Любові. Під час перебування у замку, Анатолій Бойко з Волині, майстер декоративно – прикладного  мистецтва, ознайомив дітей і персонал історично – архітектурного заповідника з власними унікальними виробами, технологією їх виготовлення і продемонстрував можливості використання місцевих матеріалів, а саме очерету,  для творчості.

Душевним одкровенням та вагомим громадянським вчинком стали виступи у Меджибізькому спеціалізованому будинку-інтернаті групи учасників  сценічного майстер-класу. Після виступів всі артисти, ніби зговорившись,  з вологими очима, висловились про необхідність таких виїзних зустрічей з вихованцями та мешканцями будинків – інтернатів по всій Україні. Такі зустрічі дозволяють розуміти інших людей, відчути їх біль та,  хоча б на годинку, позбавити їх самотності.

Цікавою стала для учасників і заключна вечеря, на яку завітали казкові герої зі своїми солодкими подарунками, жартами і іграми. Награлися і натанцювалися діти і молодь досхочу і вже стомлені, але щасливі, та ще й під дощ, засинали з посмішками на вустах та обіймаючи м’які іграшки.