14 11 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Cемінар-нарада із директорами територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)


14 листопада 2013 року в приміщенні Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування ( надання соціальних послуг) відбулася семінар-нарада  із директорами територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)

У зазначеному заході, організованого Департаментом соціального захисту населення, взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Вадим Гаврішко та директор Департаменту Світлана Лукомська.
Вадим Дмитрович зазначив, що головним пріоритетом органів виконавчої влади є забезпечення виконання завдань Президента Віктора Федоровича Януковича спрямованих на поліпшення якості життя громадян.

Перспективи розвитку системи соціального захисту області визначаються, в першу чергу, потребами громадян у соціальних послугах та соціальній підтримці, в наданні клієнтам можливості якомога довше проживати в звичних домашніх умовах і соціальному оточенні, залишатися повноцінними членами суспільства завдяки забезпеченню необхідними соціальними послугами.

Важливе місце в системі соціального захисту населення займають територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які виконують невід’ємну роль у реалізації соціальної політики держави.

Першочерговим напрямом роботи мережі територіальних центрів області, в рамках соціальних ініціатив Президента, є максимальне збільшення та наближення спектру соціальних послуг до потреб сільського населення та підвищення їх якості.

В області послугами 28 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) охоплені всі міста та райони.

Результатом реформування соціальної політики держави останніх років є те, що сьогодні послугами територіальних центрів можуть користуватись не тільки одинокі громадяни, але й громадяни, що мають працездатних членів родини, однак які з певних життєвих обставин не можуть забезпечити необхідний догляд і допомогу. Такі громадяни мають право отримати послуги на платній умові.

В області в середньому потребуючим верствам населення надається понад 50 видів соціальних послуг.

Охопленість громадян соціальними послугами територіальних центрів за 9 місяців поточного року становила 84,9% до чисельності потребуючих.

Територіальними центрами Віньковецького, Волочиського, Чемеровецького, Шепетівського районів, Чорноострівським терцентром (Хмельницького району), Нетішинським та Славутським міським терцентром, протягом 9 місяців 2013 року, забезпечено потребу громадян в соціальних послугах в повному обсязі.

Тому сьогодні перед Вами стоїть завдання не просто надавати соціальні послуги, а надавати послуги якісні.

Таким чином Вам необхідно разом з Департаментом, райдержадміністраціями та міськвиконкомами вивчити можливості створення відповідних підрозділів терцентрів, особливо у віддалених сільських населених пунктах. При цьому врахувати потребу в соціальних послугах кожної людини.

Хмельничани приймають активну участь в процесі реформування системи надання соціальних послуг.

Результатом впровадження інноваційних методів та форм роботи із громадянами, що потребують соціального обслуговування стало впровадження мультидисплінарного підходу в обслуговуванні (надання одночасно комплексу послуг), відкриття «Університету ІІІ віку» на базі Кам.-Подільського терцентру «Довголіття» та Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), «Галакомплексу» при Новоушицькому терцентрі.

У територіальних центрах «Довголіття» м. Кам.-Подільський та Новоушицького району запроваджена послуга «Соціальне таксі».

Протягом 2010-13 років відкриті відділення в терцентрах Красилівського, Полонського, Теофіпольського, Кам.-Подільського, Білогірського, Городоцького, Ярмолинецького, Славутського, Деражнянського районів.

2 жовтня 2013 року в смт. Стара Ушиця відкрились відділення соціально-побутової адаптації та соціально-медичних послуг при Кам.-Подільському районному територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Завершуючи хочу сказати, що Президент Віктор Федорович Янукович ставить перед нами завдання дійти до кожного громадянина і надати необхідні якісні та своєчасні послуги за принципом «Послуга знаходить кожну потребуючу людину».