19 09 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Проведення навчального семінару для законних представників осіб із інтелектуальними проблемами (Центр реабілітації «Родинний затишок»)


18 вересня 2013 року на базі Центру реабілітації та тимчасового перебування інвалідів з розумовою відсталістю «Родинний затишок» за підтримки Хмельницького Фонду соціального захисту та реабілітації інвалідів з дитинства та Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» було проведено навчальний семінар для законних представників осіб із інтелектуальними проблемами на тему: «Права інвалідів з розумовою відсталістю».

Програма семінару, розрахована на два дні включала в себе розгляд правових питань, що стосуються неповносправних осіб у спектрі законодавчої бази України та виїзд до рекреаційного Центру «Берег надії» с.Головчинці.

Протягом першого дня семінару, згідно навчального плану семінару, присутні, мали змогу чітко окреслити поняття прав людини та права людини з інвалідністю; розглянути Конвенцію про права інвалідів ООН; досліджувати національні механізми захисту прав людей з інтелектуальною недостатністю та психосоціальними розладами; встановили суть поняття «інституціоналізм»; окреслили сучасні підходи до захисту прав осіб із інтелектуальною недостатністю та психосоціальними розладами: підтримане прийняття рішень.

Другий день семінару передбачав доопрацювання теоретичних питань, безпосередній виїзд до рекреаційного Центру «Берег надії» с.Головчинці, підведення підсумків. Учасники семінару мали можливість відвідати монастир, оконутись у цілюще джерело св. Онуфрія, помилуватись красою осіннього лісу, отримати масу позитивних емоцій та задоволення, а батькам відволіктися від буденних проблем та важкої ситуації в сім’ї.

Варто відзначити, що, незважаючи на складність обраної тематики великий обєм розглянутого матеріалу семінар був проведений на високому професійному рівні, за умов використання сучасних технологій (зокрема презентацій муль-медіа), при активному зворотньому звязку законних представників осіб з інтелектульною недостатністю, живим обговорення, конкретними життєвими прикладами і визначенням основних шляхів вирішення проблемних ситуацій.

Проведення такого зразка заходів дає можливість законним представникам осіб із інтелектуальними проблемами (а саме у більшості випадків це батькам) отримати базові знання у законодавчо-правовому аспекті, співпрацювати у виришенні проблем та відчути підтримку, розуміння і єднання.