10 01 2013
Категорія: Наради - семінари

"Церква і Держава в служінні людині: курс на духовне відродження"


В місті Кам’янець-Подільському 9 січня 2013 року відбулася конференція на тему "Церква і Держава в служінні людині: курс на духовне відродження".

Священик Володимир Лисевич

Провославна Церква з материнською любов’ю ставиться до своїх вірних чад та всіх без виключення людей, які потребують співчуття, опіки, любові та милосердя, і приділяє особливу увагу тим людям,  життя яких добігає свого кінця, та які через важкі невиліковні хвороби зазнають фізичних і душевних страждань. Сьогодні в нашому суспільстві таких людей стає дедалі більше.

Згідно визначенню Всесвітньої організації охорони здоровя: "Паліативна допомога - це діяльність, направлена на поліпшення якості життя хворих із смертельним захворюванням і їх близьких, шляхом попередження і полегшення страждань за допомогою ранього виявлення, ретельної оцінки і усунення болю і інших фізичних, психологічних, соціальних і духовних страждань". Паліативну допомогу можна надавати разом із допомогою, спрямованою на одужання, але її мета не виліковування, а піклування.

Основні засади надання паліативної допомоги:

- полегшення болю та інших симптомів невиліковної хвороби;

- надання підтримки, яка допомагає вести максимально творче життя;

- покращення якості життя.

Саме тому Українська Православна Церква вважає за потрібне висловити своє ставлення та точку зору відносно зазначених проблем, а також можливих шляхів щодо їх розв’язання .

У Хмельницькій області проживає 1317930 осіб, серед них - 55,3% проживають у міській місцевості, 44,7% -в сільській місцевості.  На сьогоднішній лень в області надають послуги 28 територіальних центрів, з них 21-районний та 7-міських.

За даними, станом на 1.09.2012 року, на обліку в територіальних центрах перебувало 65894 громадян, які потребують соціального обслуговування, з їх числа надані послуги 53912 особам.

Так, протягом останніх двох років в області відкрито:

- відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги в с. Шибена Теофіпольського району;

-  стаціонарне відділення для тимчасового проживання громадян у с.Жванець Кам’янець-Подільського району;

- віділення соціальної допомоги вдома №2 в смт. Ямпіль Білогірського району;

- у Шепетівському міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відкрито відділення соціально-побутової адаптації;

- в с.Кузьмин Городоцького району відкрито відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги "Відродження" . У 2012 році відкрито відділення соціально-побутової адаптації в територіальному центрі м.Деражня,  відділення соціально-медичних послуг в с. Поляхова Теофіпольського району, відділення соціально-побутової адаптації в с.Миньківці  Славутського району.

З метою наближення соціальних послуг до жителів сільської місцевості, в перспективі планується створення сільських відділень у кожному районі області.

У роботі конференції взяли участь: начальники управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів; директори будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), а також соціальні працівники Кам’янець- Подільських міських та районних територіальних центрів.