08 11 2012
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Уряд вніс зміни до Положення про територіальні центри


7 листопада 2012р. Кабінет Міністрів України вніс зміни до своєї постанови від 29 грудня 2009 року № 1417.

Як поінформував заступник Міністра соціальної політики України – керівник апарату В’ячеслав Коломієць, представляючи проект відповідного акта на засіданні Уряду, нині в Україні функціонують 735 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), якими обслуговуються майже півтора мільйона осіб, у тому числі 1,3 мільйона – безоплатно.

Водночас практика діяльності цих закладів засвідчила, що під час застосування норм Положення про територіальні центри, затвердженого саме згаданою вище постановою, часом виникають проблемні питання. З метою їх врегулювання Мінсоцполітики й підготувало проект постанови щодо внесення необхідних змін.

Ними, зокрема, конкретизується, що соціальні послуги безоплатно надаються особам, які мають рідних похилого віку або інвалідів, оскільки вони самі мають право отримувати такі послуги. Крім того, функції контролю за додержанням законодавства покладено на місцеві управління праці та соціального захисту населення (раніше ці функції були покладені на головні управління праці та соціального захисту населення).

Також спрощується процедура отримання та надання особами відповідних документів. Наприклад, передбачено, що витяг з Державного реєстру правочинів про відсутність укладеного громадянином договору довічного утримання надається за необхідності, а для отримання довідки про склад сім’ї органи праці та  соціального захисту населення надсилатимуть відповідний запит до підприємств, установ, організацій або виконавчого органу сільської (селищної) ради за місцем реєстрації громадянина.

Повний текст Постанови Кабінету Міністрів України № 1024 від 07.11.2012р. розміщений на веб-сайті Кабінету Міністрів України, в розділі "Нормативно-правова база".

Джерело: Міністерство соціальної політики України