13 07 2017
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Відбулось засідання сесії обласної ради


На пленарному  засіданні чергової чотирнадцятої сесії обласної ради депутатами було схвалено проект обласної програми соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області, та прозвітувала про стан виконання обласних програм, а саме:

- Про виконання обласної програми соціальної підтримки осіб,  які беруть (брали) участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області;

- Про хід виконання у 2016 році програми зайнятості населення Хмельницької області на період до 2017 року;

- Про хід виконання обласної програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення на 2012 – 2017 роки.

Про виконання обласної програми соціальної підтримки осіб,  які беруть (брали) участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області

Рішенням сесії обласної ради від 07 квітня 2015 року №20-31/2015 затверджено обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області (далі – Програма). Рішенням сесії обласної ради від                  20 серпня 2015 року №24-34/2015 та від 20 жовтня 2016 року №46-8/2016 до неї внесено зміни.

Програмою передбачено видатки з обласного бюджету на суму:

2015     рік – 5603,6 тис.грн.,

2016     – 8984,4 тис. гривень.

За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків на 01 січня 2017 року у Хмельницькій області проживає 8951 учасник бойових дій, який брав участь у антитерористичній операції (далі – АТО), 20 учасників війни, 122 інваліда війни та 256 членів сім’ї загиблих учасників АТО.

З метою соціальної підтримки осіб, які брали (беруть) участь в АТО та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області з коштів обласного бюджету надано матеріальну допомогу на загальну суму:

у 2015 році  - 3500,0 тис. грн.;

у 2016 - 6500,0 тис. гривень.

У Хмельницькій області з початку реалізації ініціативи про надання земельних ділянок учасникам АТО подано 13452 заяви на отримання землі.         За результатами розгляду звернень 11881 військовослужбовець отримав дозвіл на розробку землевпорядної документації на землі загальною площею 18621,84 гектарів.

Для учасників АТО відведуть земельні ділянки різного цільового призначення. Найбільша кількість наділів (9663) буде використана для ведення особистого селянського господарства. Займатись індивідуальним садівництвом військові зможуть на 2218 ділянках.

Звернення військовослужбовців землевпорядна служба розглядає у першочерговому порядку. Вже прийнято 4371 рішення щодо затвердження проектів землеустрою та надання у власність земельних ділянок загальною площею 7231,18 гектара.

Координацію роботи щодо лікування та реабілітації учасників АТО покладено на:

Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни;

Хмельницький військовий госпіталь (військова частина А2339);

Хмельницьке експериментальне протезно-ортопедичне підприємство.

Хмельницьким обласним госпіталем ветеранів війни (далі – ХОГВв) у 2015 році отримано 14 одиниць медичної апаратури на суму 1463,6 тис. грн. для покращення лікування та реабілітації учасників АТО. Закуплено мобільну ультрозвукуву (459,0 тис. грн.), апарат УВч80-3 (18,0 тис. грн.), стіл реабілітаційний SR-3E-h (75,4 тис. грн.), апарат електроміостимуляції АЭСТ-01-08 – 2 од. (30,0 тис. грн.), динамічний тренажер-сходи DST-8000 для реабілітації (339,8 тис. грн.), апарат добового холтерівського моніторування артеріального тиску та електрокардіограми SDM-23 (87,8 тис. грн.), електрокардіограф BeneHeart R3 – 3 од. (93,1 тис. грн.), пристрій для реабілітації МОТОmed viva2 для ніг та рук (з пластиковими педалями) (200,0 тис. грн.), пристрій для пасивної реабілітації передпліччя PS1 CPM (149,8 тис. гривень).

У 2015 році проведено пільгове зубопротезування на загальну суму 640 тис. грн., у 2016 - 740 тис. гривень.

Рішенням сесії обласної ради від 06 січня 2016 року №1-3/2016 року ХОГВв виділено 510,0 тис. грн. на придбання біохімічного та гематологічного аналізаторів та 100 тис. грн. на слухопротезування учасників АТО.

ХОГВв виділено 1134,4 тис грн. на придбання обладнання.

За рахунок перепрофілювання ортопедичних ліжок передбачено створення реабілітаційного відділення на 25 ліжок (відділення відновного лікування хворих із захворюваннями та травмами опорно-рухового апарату та центральної і периферичної системи).

Військова частина А2339 отримала субвенцію у розмірі 2000,0 тис. грн. для придбання високотехнологічного медичного обладнання. 21 грудня 2016 року придбано та оприбутковано рентгенодіагностичну установку С-арка.

Хмельницьке експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (далі – ДЕПОП) спеціалізується на виготовленні технічних та інших засобів реабілітації, а саме ортопедичного взуття та протезно-ортопедичних виробів, у тому числі спеціальних засобів для самообслуговування та догляду за індивідуальними замовленнями інвалідів, дітей-інвалідів, учасників АТО та інших окремих категорій населення.

Надає послуги з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації (протезно-ортопедичних виробів, ортопедичного взуття та крісел колісних (колясок) з електроприводом та ручним керуванням).

Здійснює адресну доставку технічних та інших засобів реабілітації інвалідам, дітям-інвалідам, учасників АТО та іншим окремим категоріям населення.

З березня 2009 року при Хмельницькому державному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві відкрився стаціонар первинного складного протезування та реабілітації, який проводить первинну реабілітацію осіб після ампутації нижніх чи верхніх кінцівок, забезпечує їх протезування та адаптацією в суспільстві.

Під наглядом кваліфікованих спеціалістів здійснюється підготовка інвалідів до протезування, проводиться навчання користуванням протезно-ортопедичними виробами, реабілітація інвалідів, тобто весь комплекс медичних, фізичних, соціальних та психологічних заходів, спрямованих на надання допомоги у відновленні чи компенсації порушених та втрачених функцій організму, усунення обмежень життєдіяльності та адаптацію до навколишнього середовища.

Протягом 2015-2016 років в умовах стаціонару реабілітацію пройшли            8 учасників АТО.

Виготовлено та забезпечено медичними виробами:

ортез для сидіння – 2 особи;

ортез на хребет – 2 особи;

ортези на нижні кінцівки – 2 особи;

ортопедичне взуття у кількості 2 пар – 4 особи;

протез на нижню кінцівку – 4 особи;

заміна куксо приймача на протезі – 3 особи.

За оперативними даними в лікувально-профілактичних закладах області на обліку перебуває 5006 демобілізованих учасників АТО. Із них медичними оглядами охоплено 3968 осіб, або 79,26%, 1564 - взято на диспансерний облік,  2162 - отримали амбулаторну допомогу, 1241 - стаціонарну, 31 - прооперовано.

193 особам надано психіатричну допомогу, 1728 - психологічну допомогу, 2082 - охоплено фізичною (медичною) реабілітацією, 17 - охоплено протезуванням.

У закладах охорони здоров’я області зареєстровано 9,75 посад лікарів ЛФК, працює 3 фізичних особи; на 31,0 посадах сестри медичної з лікувальної фізкультури працює 29 фізичних осіб; на 138,25 посадах сестер медичних з масажу працює 134 фізичних осіб; на 16 посадах інструкторів з ЛФК працює 16 фізичних осіб.

У медичних закладах області розроблено чітку систему диспансерного нагляду за демобілізованими учасниками АТО. При центральних районних лікарнях та центрах первинної медичної (медико-санітарної) допомоги створені бригади лікарів, які оглядають демобілізованих учасників АТО та визначають їх потребу у медичній, фізичній та психологічній реабілітації. Двічі на місяць відбуваються виїзди в територіальні заклади охорони здоров’я вторинного та первинного рівнів надання медичної допомоги бригад лікарів з ХОГВв та обласних лікувально-профілактичних закладах, під час яких проводиться консультування вищезазначеного контингенту.

Протягом 2015-2016 років в санаторно-курортних закладах Мінсоцполітики оздоровлено 204 учасника АТО. За кошти місцевого бюджету оздоровлено 41 учасника АТО.

Торік на слухопротезування учасникам АТО було виділено 100 тис. грн., закуплено 21 слуховий апарат.

Головним позаштатним сурдологом Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації обстежено 410 учасника АТО, 14 особам визначена потреба у слухопротезуванні, 4 з яких забезпечені безоплатно слуховими апаратами.

Відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», протягом 2015-2016 років оздоровленням та відпочинком забезпечено 2470 дітей один із числа батьків яких загинув (пропав безвісті) у районі проведення антитерористичної операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного в період участі в антитерористичній операції, а також дітей мобілізованих осіб для участі у вищезазначеній операції.

У загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах забезпечено виявлення і облік дітей з сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО.

Практичними психологами, соціальними педагогами у співробітництві з класоводами, класними керівниками, вчителями - предметниками здійснюється відслідковування проблематики змін у поведінці дітей означеної категорії. Забезпечується корекційна та психолого-педагогічна підтримка, надається психологічне консультування.

Фахівцями психологічної служби закладів освіти проводиться просвітницька робота з педагогічними працівниками та батьками з питань правової освіти, надаються практичні рекомендації щодо налагодження взаємин між батьками і дітьми, створення сприятливого мікроклімату в сім’ї.

Практичними психологами, соціальними педагогами проводиться робота щодо сприяння охопленню позашкільною освітою та змістовним дозвіллям дітей вищезазначеної категорії як в умовах позашкільних закладів, так і під час організації шкільних гуртків, спортивних секцій тощо.

Обласним центром практичної психології і соціальної роботи проведено моніторинг стану діяльності практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів з питань психолого-педагогічного супроводу дітей шкільного віку з сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО.

Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, обласним центром практичної психології і соціальної роботи проведено роботу щодо підвищення кваліфікації працівників психологічної служби з навичок кризового консультування та подолання психотравмуючих подій.

З початку проведення АТО центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 1900 сім’ям учасників АТО, у яких здійснено оцінку потреб дитини та її сім’ї надано таку допомогу щодо:

психологічної підтримки, покращення психоемоційного стану – 933 сім’ям;

лікування – 46;

оздоровлення – 75;

постановки на облік у центр зайнятості – 152;

працевлаштування - 58;

отримання юридичної допомоги – 236;

постановки на квартирний облік – 53;

забезпечення житлом – 5;

оформлення/відновлення документів – 626;

отримання земельної ділянки – 364;

отримання гуманітарної допомоги –534;

отримання матеріальної допомоги – 407;

влаштування дітей до навчальних закладів – 19.

З метою психологічної підтримки військовослужбовців, які беруть або брали участь в антитерористичній операції на Сході України проводяться зустрічі у військових частинах, на базі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, військових госпіталях з учасниками антитерористичної операції.

Спеціалістами та психологами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розроблено пам’ятки та дорожні карти для військовослужбовців, які повернулися із зони проведення АТО, та членів їх родин щодо їх соціального захисту, пільг, соціальної та психологічної адаптації, подоланні психологічних травм та реабілітації. Такі пам’ятки та карти розповсюджуються по сільських та селещних радах, закладах охорони здоров’я, управліннях соціального захисту населення, центрах зайнятості, надаються при індивідуальних чи групових консультаціях.

Протягом звітного періоду працівниками центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Хмельницької області проведено благодійні  акції для сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, сімей учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, зокрема дітей із зазначених сімей, такі як: «Допоможемо сім’ям вимушених переселенців та учасників АТО», «Любов від Заходу до Сходу», «Готуємо дітей до школи», «Герої Батьківщини», «Ялинка бажань». Під час проведення акції сім’ї отримали гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття, продуктів харчування, канцелярських приладь, різноманітних новорічних подарунків.

З метою надання психологічної, юридичної, матеріальної, гуманітарної допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, сім’ям внутрішньо переміщених осіб та сім’ям учасників антитерористичної операції обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді співпрацює з багатьма благодійними фондами та громадськими організаціями, такими як: БФ «Ксена», БФ «Карітас», БФ «Сіон», БФ «Сонячний світ», ГО «Есперо», ГО «Простір», ГО «Крок назустріч».

Протягом 2015 року за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття проходили підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 75 осіб, які брали участь в АТО. З них 32 особи проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців за професіями: бармен, водій навантажувача, слюсар-ремонтник, електрогазозварник, машиніст екструдера, машиніст (кочегар) котельні, оператор котельні, слюсар з механоскладальних робіт, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах, охоронник та 43 особи з метою відкриття власної справи – за напрямами: підприємець-початківець та основи підприємницької діяльності.

Протягом 2016 року послугами центрів зайнятості області скористалися 2767 демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО.

3 метою сприяння забезпечення зайнятості таких осіб, працевлаштовано 431 безробітного, у тому числі за направленням служби зайнятості - 275 осіб. Отримавши одноразову допомогу по безробіттю 28 осіб започаткували власну справу. Працевлаштовано 9 безробітних із компенсацією роботодавцю витрат на оплату праці на умовах строкових трудових договорів.

3 метою підвищення конкурентоспроможності безробітних на ринку праці, подолання дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили, підвищення її якості, професійного розвитку трудового потенціалу області у 2016 році обласною службою зайнятості забезпечено підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 146 демобілізованих військовослужбовців. Навчання проводилось за такими професіями: підприємець-початківець - 24 особи, електрогазозварник - 21 особа, охоронник - 19 осіб, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва - 17 осіб.

Зокрема проведено 107 інформаційних семінарів для військовослужбовців та учасників АТО, якими охоплено 1415 осіб.

За 2014-2015 роки до громадських приймалень при Головному та територіальних управліннях юстиції області звернувся 51 громадянин (учасників АТО та членів їх сімей). Надавалася безоплатна правова допомога у формі консультацій зазначеній категорії осіб, зокрема щодо збереження місця навчання на період проходження військової служби під час мобілізації, демобілізації військовослужбовців, пільг демобілізованим, збереження за мобілізованими місця роботи, зарахування військової служби до стажу роботи для нарахування пенсії на пільгових умовах, грошового забезпечення військовослужбовців.

Протягом 2016 року у громадській приймальні Головного територіального управління юстиції надано 543 консультації правового характеру жителям області. За консультаціями правового характеру особи, які беруть (брали) участь в АТО, та члени їх сімей не зверталися.

Крім того, спільно із Центром надання правової допомоги та громадською організацією «Подільська правова ліга» щомісячно забезпечується робота виїзного консультативного пункту у Хмельницькому обласному госпіталі ветеранів війни, яким протягом 2016 року було надано всього 267 консультацій.

З метою розгляду проблемних питань, зокрема залучення позабюджетних коштів для надання грошової і натуральної допомоги сім’ям загиблих (постраждалих) осіб, які брали участь в АТО та які її потребують, 03 вересня 2015 року проведено засідання координаційно-консультативної ради з питань допомоги учасникам АТО та членам їх сімей під головуванням заступника голови облдержадміністрації В. Кальніченко. Додатково, представники благодійних, волонтерських та релігійних організацій постійно залучаються до засідань громадської ради при облдержадміністрації. З початку проведення АТО систематично проводилися зустрічі волонтерів з головою та заступниками голови облдержадміністрації для вирішення вищезгаданих питань.

Управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації через взаємодію з громадськими об’єднаннями створюються умови для надання допомоги учасникам АТО; зокрема, у грудні 2016 року за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ), за участю обласної громадської організації «Подільський центр «Тендерна рада» стартував проект інтеграційної та стабілізаційної підтримки шляхом забезпечення засобами існування внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні; до участі у проекті залучено як внутрішньо переміщених осіб, так і учасників АТО на Сході України. У рамках проекту, відбуваються тренінги, консультації, написання бізнес-планів. По його завершенню буде прийнято рішення щодо надання гранту.

Усі меморіальні комплекси, пам’ятники і меморіальні дошки на честь захисників України, а також місця поховань загиблих (померлих) осіб, які брали участь АТО утримуються в належному стані.

У професійно-технічних та вищих навчальних закладах встановлюються меморіальні стенди та дошки в пам’ять загиблих учнів та студентів, які навчалися у навчальних закладах та брали участь в АТО.

У 92-х загальноосвітніх навчальних закладах, в яких навчалися загиблі (померлі) особи - учасники АТО, встановлено 111 меморіальних дощок.

На веб-сайті Хмельницької облдержадміністрації діють постійні рубрики «Інформація для учасників АТО та членів їх сімей» та «Забезпечення земельними ділянками учасників АТО». У зазначених рубриках розміщено актуальну інформацію для учасників АТО та членів їх сімей. Крім того, в обласних, районних та міських засобах масової інформації здійснюється висвітлення заходів, спрямованих на підтримку осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей.

 

 

Про хід виконання у 2016 році програми зайнятості населення Хмельницької області на період до 2017 року

 

Програму зайнятості населення Хмельницької області на період до                           2017 року (далі – Програма) затверджено рішенням шістнадцятої сесії обласної ради VI скликання від 19 червня 2013 року № 11-16/2013. Торік її виконання вживались заходи, які спрямовано на покращення ситуації на ринку праці у сфері зайнятості населення, зокрема, посилення мотивації працівників та роботодавців до легального працевлаштування, зниження рівня молодіжного безробіття, покращення ситуації із зайнятістю людей зрілого віку, встановлення зв’язку між освітою та ринком праці, подолання дефіциту можливостей для професійного зростання особи, підвищення темпів створення нових робочих місць, розвитку трудового потенціалу та забезпечення стабільного функціонування ринку праці.

У 2016 році в області створено 12660 нових робочих місць, що становить 97,7% до річного завдання, передбаченого Програмою на 2016 рік (12956). Разом з тим, ліквідовано 10270 робочих місць. Співвідношення створених робочих місць до ліквідованих складає 123,3 відсотка.

Завдяки залученню внутрішніх інвестицій сільськогосподарськими підприємствами області торік створено 280 нових робочих місць.

Для стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування соціально незахищених категорій безробітних передбачено компенсування фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску. У 2016 році прийнято рішення про таку компенсацію 155 роботодавцям за працевлаштування на нові робочі місця 202 осіб квотної категорії, з них 18 безробітних з обмеженими можливостями. Окрім того, компенсацію надано 162 суб’єктам малого підприємництва, які працюють у пріоритетних галузях економіки, за працевлаштування 289 безробітних.

Важливим напрямом роботи є забезпечення кваліфікованими кадрами сільськогосподарських та комунальних підприємств. Відповідно до потреб села організовано навчання 2662 безробітних за 135 професіями та напрямами. Зокрема, для потреб сільського господарства навчалось 1708 осіб, сфери обслуговування села - 115.

У 2016 році чисельність зайнятого населення віком 15-70 років у порівнянні з 2015 роком збільшилась на 9,6 тис. осіб або 1,9% і становила    510,1 тис. осіб.

 

 

Про хід виконання обласної програми забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення на 2012 – 2017 роки.

 

На Хмельниччині проживає 122916 інвалідів усіх категорій, серед яких      75213 інвалідів загальних захворювань, 17243 інвалідів з дитинства, 5847 дітей-інвалідів до 18 років, 21366 - з ураженням опорно-рухового апарату, 2242 - з вадами зору, 1575 - з вадами слуху, які потребують відповідних соціальних послуг.

Рішенням обласної ради від 17 травня 2012 року № 10-11/2012 затверджено обласну програму забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення на 2012-2017 роки.

В обласному бюджеті на 2016 рік у складі видатків Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації на виконання заходів вищезазначеної обласної програми було передбачено 50,0 тис.грн., які Департаментом фінансів облдержадміністрації профінансовано в повному обсязі. За рахунок цих коштів було забезпечено сурдоперекладом 28571 хвилин при трансляції інформаційно-аналітичних програм.

Відповідні програми прийнято в усіх містах та районах області. Щорічно при формуванні місцевих бюджетів у межах фінансового ресурсу передбачаються цільові кошти на виконання вказаних програм. У 2016 році такі видатки місцевих бюджетів становили 1769,80 тис. гривень.

 

Створення умов для безперешкодного доступу осіб з

обмеженими можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури і транспортних засобів

 

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 29.11.2013 року                         № 398/2013-р «Про створення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення», визначено пріоритетні напрямки роботи із створення безбар’єрного та безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до усіх сфер життєдіяльності.

Проведено інвентаризацію об’єктів соціальної інфраструктури населених пунктів області щодо відповідності вимогам ДБН В.2.2-17:2006 „Будинки та споруди. Доступність будинків та споруд для маломобільних груп населення” до потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями. Із 8398 об’єктів: 6139 - облаштовано відповідно до ДБН, 646 об’єктів технічно неможливо облаштувати, 1175 - не облаштовано, 166 об’єктів облаштовано з порушенням ДБН, 230 - не потребують облаштування, 204 об’єкти частково доступні.

З метою підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями та створення належних умов для їх гармонійної інтеграції у суспільство в області облаштовано: 16 пандусів до адміністративних будівель підприємств теплових мереж; 39 пандусів до адміністративних будівель житлово-експлуатаційних організацій; 14 - до адміністративних будівель служб підприємств водопостачання і водовідведення; 682 - до житлових будинків; 701 пішохідний перехід пристосований для користування осіб з інвалідністю; 95 світлофорів облаштовано спеціальними звуковими пристроями із звуковими сигналами.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 19.01.2016 року №13/2016-р «Про комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур в області» при обласній державній адміністрації утворено комітет забезпечення доступності як консультативно-дорадчий орган.

Відповідні місцеві комітети діють у всіх районах та містах області. До складу увійшли представники громадських організацій інвалідів, що дає можливість вирішувати питання соціального захисту інвалідів області з використанням конкретних заходів та ефективних напрямів роботи. Протягом 2016 року районними та міськими комітетами доступності проведено 67 засідань.

На 01.01.2017 року в області обслуговувалося 1028 автобусних маршрутів загального користування, з них: міських - 131, приміських - 477, міжміських - 407, міжнародних - 13. Кількість автобусів для перевезення пасажирів, які працюють на маршрутах загального користування - 1399 одиниць.

На маршрутах загального користування використовуються 65 транспортних засобів, пристосованих для перевезення пасажирів з інвалідністю, або 4,6% від загальної кількості транспортних засобів, які використовуються у транспортній мережі області. Найбільша їх кількість у містах Хмельницький (37) та Кам'янець-Подільський (9). На більшості автобусів, які працюють на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування, розміщено піктограми, інформаційні знаки «Місця для інвалідів».

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 року №1081 передбачено, що організатор конкурсу з перевезень встановлює вимогу щодо забезпечення роботи на міських та приміських автобусних маршрутах загального користування не менш як одного транспортного засобу, пристосованого для перевезення осіб з інвалідністю. При укладанні договорів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських та приміських автобусних маршрутах конкурсний комітет зобов’язує перевізника виконувати умови рішення щодо придбання транспортного засобу для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями протягом 3-х років.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 24.11.2011 року №1246 у місті Хмельницький функціонує 19 тролейбусних маршрутів. Щоденно для обслуговування тролейбусних маршрутів використовується 112 одиниць техніки, з них 80 тролейбусів пристосовано для перевезення маломобільних верст населення (у тому числі інвалідів). Показники маршрутів тролейбусів оформлені в різних кольорах, що дає змогу людям з вадами зору мати додатковий орієнтир при користуванні громадським транспортом. Для оголошення зупинок громадського транспорту в салонах тролейбусів та автобусів встановлено транспортні автоматичні блоки сповіщення (ТАБС).

В області проводиться щомісячний моніторинг пільгового перевезення населення області. За рахунок коштів місцевих бюджетів торік були затверджені кошти на відшкодування витрат перевізникам на суму 46779,5 тис. гривень. Крім того, у Чемеровецькому, Ярмолинецькому та частково Хмельницькому районах затверджено адресну грошову допомогу. На 01.01.2017 року залізничним та автомобільним транспортом загального користування здійснено 23222,8 тис. пільгових перевезень (у тому числі інвалідів по зору). Фактично надано послуг з початку року на загальну суму 55542,8 тис. гривень.

У декількох містах обласного значення працюють таксі для людей з особливими потребами, а саме: у Хмельницькому працює «соціальне таксі» та курсує автобус, спеціально обладнаний для комфортного перевезення людей на візках. Нова послуга є доступною для кожного «візочника» обласного центру та безкоштовна. У місті Кам’янці-Подільському функціонує територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Турбота», який надає безкоштовні послуги соціальних таксі, які здійснюють перевезення інвалідів для реалізації їх потреб (медичні заклади, аптеки, ринок та ін.).

Проведено перевірку щодо виділення та облаштування в межах майданчиків місць для безоплатного паркування легкових автомобілів, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату. За результатами перевірки встановлено, що безоплатні місця паркування, які знаходяться біля будинків органів влади, об’єктів освіти, охорони здоров’я та культури створено майже по всіх населених пунктах області. У містах Шепетівка, Хмельницький, Красилів, селищах Летичів та Ярмолинці відсутні безоплатні парковочні місця для людей з обмеженими фізичними можливостями.

Під час проведення перевірки щодо оснащення залізничних вокзалів, автовокзалів та автостанцій туалетами, які пристосовані для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп виявлено, що майже скрізь вони не пристосовані для потреб людей зазначеної категорії, крім міст Кам’янець-Подільський, Славута та смт. Стара Синява.

Під час коригування та розроблення генеральних планів, проектів детального планування і забудови земельних ділянок враховуються потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями, у тому числі при проектуванні прибудинкових територій передбачаються місця паркування автомобільних засобів, які належать інвалідам. При виконанні ремонтно-будівельних робіт дорожньо-транспортної мережі особлива увага звертається на елементи зручності переміщення маломобільних груп населення (пониження рівня тротуарів, ширина тротуару, розмітка).

У закладах охорони здоров’я області враховуються потреби осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення під час реконструкції та ремонту будівель з урахуванням відповідних вимог будівельних норм.

З метою підвищення доступності лікувально-профілактичних закладів області для маломобільних груп населення, у тому числі з порушенням опорно-рухового апарату, практично у всіх 1415 будівлях, за винятком 6-ти, де не дозволяє рельєф місцевості, облаштовано пандуси, або інші пристосування. У лікувально-профілактичних закладах з багатоповерховою забудовою наявні ліфти, у тому числі для транспортування хворих на каталках.

При введенні в експлуатацію об’єктів охорони здоров`я області (будівництво, реконструкція) здійснюється обстеження щодо їх відповідності державним будівельним нормам.

У кожному лікувальному закладі області ведеться облік інвалідів, дітей-інвалідів, які потребують забезпечення технічними та іншими засобами.

У 2016 році за рахунок місцевих бюджетів інваліди частково забезпечувались підгузками, калоприймачами, зубними протезами, аналоговими слуховими апаратами, сечоприймачами, високопоглинальними прокладками для жінок. За рахунок державного бюджету діти забезпечувались цифровими слуховими апаратами.

Забезпечення дітей-інвалідів здійснювалось централізовано за рахунок державного бюджету обмежено, із 103 потребуючих забезпечено усього 7.

За рахунок обласного бюджету всі інваліди забезпечуються наборами для коронарографії, стентування коронарних судин, штучними водіями ритму, частина інвалідів у порядку черги забезпечується ендопротезами суглобів, протезами очей.

З метою сприяння розвитку фізичної культури і спорту серед осіб з інвалідністю, їх всебічної реабілітації у суспільстві та формуванні здорового способу життя забезпечено діяльність регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».

Щороку з обласного бюджету відповідно до плану асигнувань виділяються кошти на фінансування спортивної галузі, у тому числі на проведення навчально-тренувальних зборів, змагань та заходів з інвалідного спорту.

У загальноосвітніх, дошкільних навчальних, професійно-технічних та вищих навчальних закладах забезпечено медичний, психологічний супровід дітей, соціальну адаптацію дітей з інвалідністю.

З метою забезпечення рівного доступу до освіти дітей з особливими освітніми потребами, враховуючи потребу та можливість регіону, у 2016 році розширено мережу інклюзивних класів/груп при загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладах. Організовано інклюзивне навчання у 48 загальноосвітніх та 14 дошкільних навчальних закладах, у яких охоплено навчанням та вихованням 209 учнів та 55 дітей дошкільного віку.

У професійно-технічних навчальних закладах області навчається 153 учні з особливими потребами, які здобувають відповідну професію на підставі висновків медичних комісій про профпридатність у загальних групах за денною формою навчання.

Відповідно до умов прийому до вищих навчальних закладів України та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» поза конкурсом зараховуються інваліди І та II груп, діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю). У вищих навчальних закладах області навчається 579 студентів з числа осіб з особливими потребами.

У 2017 році заплановано вивчення питання щодо потреби у закупівлі шкільних автобусів для організації підвезення дітей з особливими освітніми потребами до навчальних закладів, проведення моніторингу умов проживання дітей-інвалідів у загальноосвітніх школах-інтернатах, гуртожитках навчальних закладів.

Начальникам відділів/управлінь освіти райдержадміністрації/міських рад/об’єднаних територіальних громад, керівникам позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів вказано вжити заходів щодо приведення у відповідність до державних будівельних норм (В.2.2-9-99) наявних пандусів та під’їздів до навчальних закладів області.

Управлінням культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації забезпечено роботу із широкого залучення людей з інвалідністю до мистецтва та творчої діяльності.

Бібліотеки області відповідно до потреб надають послуги із індивідуального обслуговування людей з обмеженими фізичними можливостями, обслуговування за місцем проживання (книгоношення).

Здійснюється інформаційне забезпечення із роз'яснення реалізації положень Конвенції про права інвалідів, популяризації загальнолюдських цінностей, толерантного та поважного ставлення до осіб з обмеженими фізичними можливостями через систему соціокультурних заходів.

Закладами культури налагоджено співпрацю з громадськими організаціями інвалідів: Хмельницьким обласним товариством Всеукраїнської організації інвалідів «Союз інвалідів України»; обласною та територіальними первинними організаціями УТОС; Всеукраїнською громадською організацією «Союз Чорнобиль України».

Бібліотеки області тісно співпрацюють з районними організаціями УТОСа, проводять спільні засідання та масові заходи для людей з вадами зору.

Фонди обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Островського комплектуються звуковими аудіокнигами. У місті Хмельницький (в організації УТОС) діє спеціалізована бібліотека для осіб з вадами зору, яка комплектується літературою  з використанням шрифту Брайля.

Для широкого залучення людей з інвалідністю до мистецтва та творчої діяльності безперешкодним