30 04 2015
Категорія: Соціальна політика

Інформуємо про послуги служби зайнятості в радіоефірі


На ХОДТРК «Поділля-Центр» відбувся запис інтерв’ю директора Хмельницького обласного центру зайнятості С.Черешні для радіопередачі «Від Дністра до Горині» та інформаційної радіопрограми «Вісник» щодо ситуації на ринку праці області, сприяння у працевлаштуванні переселенцям з тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополь та східних областей України, а також надання соціальних послуг учасникам антитерористичної операції.

Під час інтерв’ю С.Черешня надав роз’яснення щодо порядку реєстрації внутрішньо переміщених осіб у службі зайнятості та документів, які для цього потрібні. Зазначив, що за даними Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА на території Хмельницької області станом на 27.04.2015 обліковано більше 7 тис, з них працездатного віку понад 2,4 тис. осіб. Із них 1258 осіб, зазначили, що потребують працевлаштування, з яких послугами служби зайнятості скористалось 746 осіб.

За сприяння обласної служби зайнятості працевлаштовано 186 осіб, у т. ч. 23 особи самостійно, 5 осіб започаткували власну справу, 26 – проходили професійне навчання, 67 - взяли участь в громадських роботах або інших роботах тимчасового характеру. Продовжує отримувати послуги служби зайнятості 402 особи.

Крім того, у 15 центрах зайнятості області під керівництвом заступників директора створено мобільні групи для комплексного вирішення питання працевлаштування внутрішньо переміщених осіб шляхом відвідування місць їх компактного проживання. Фахівці 8 центрів зайнятості області входять у раніше створені мобільні групи під головуванням голови районної (міської) державної адміністрації, які працюють у напрямку з’ясування та оперативного вирішення питання ВПО пов’язаних із поліпшення  побутових умов, надання психологічної підтримки, допомоги у працевлаштуванні.

Особливої уваги сьогодні потребують демобілізовані учасники АТО, - відмітив С.Черешня. – З метою здійснення соціального супроводу даної категорії громадян обласною службою зайнятості налагоджені зв’язки з різними структурними підрозділами та соціальними службами, громадськими організаціями. Так, у квітні були укладені угоди із ГО «Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій у Хмельницькій області» та ГО “Бойове братерство ветеранів АТО в Україні”, які передбачають соціальну підтримку осіб, які демобілізовані з військової служби, зокрема учасників АТО; спільне проведення заходів щодо соціально-психологічної підтримки вимушено переселених громадян та учасників АТО; навчання персоналу базових центрів зайнятості методам ефективної комунікації з такими категоріями.

З початку року до центрів зайнятості області звернувся 81 демобілізований військовослужбовець з АТО, з них 76 осіб отримали статус безробітного та 74 - призначено виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття. Працевлаштовано 1 особу, 2 особи виявили бажання пройти професійне навчання. Всі демобілізовані учасники АТО, які звернулись до центру зайнятості отримали профорієнтаційні послуги.

На завершення інтерв’ю С.Черешня підкреслив, що лише  спільними зусиллями ми  зможемо допомогти тим, хто сьогодні найбільше цього потребує. Тому, службою зайнятості запроваджуються ряд проектів та інновацій, покликаних зробити службу зайнятості ближчою до шукачів роботи і роботодавців. Також, здійснюється індивідуальний соціальний супровід окремих категорій громадян після працевлаштування, у тому числі вимушено переміщених та демобілізованих громадян, які брали участь у антитерористичній операції.