28 04 2015
Категорія: Соціальна політика

Відбулася колегія обласної державної адміністрації


28 квітня  під головуванням голови облдержадміністрації – Михайла Загородного відбулося розширене засідання колегії облдержадміністрації, в якому прийняла участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації – Світлана Лукомська

На порядок денний було винесено питання про підсумки проходження опа­лювального сезону 2014/2015 ро­ку та організацію підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфе­ри до роботи в осінньо-зимовий період 2015/2016 року.

За словами Світлани Лукомської  питання підготовки та проходження опалювального періоду 2014-2015 років у системі соціального захисту населення знаходиться на постійному контролі Департаменту.

За статистичними даними населення області складає 1млн. 330 тисяч осіб. З зазначеної кількості осіб на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 332 тисячі осіб, яким гарантовані державою пільги, в тому числі:

-  інвалідів Великої Вітчизняної війни та прирівняних до них осіб – 5274 особи, 100%

-  учасників бойових дій – 8411 осіб, -  75% ;

-  учасників війни – 40537 осіб, 50%

-  дітей війни – 131502 особи, 25%

-  ветеранів військової служби та ветеранів органів внутрішніх справ та членів їх сімей – 7841 особа; 50%

-  учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії – 4339 осіб, 50%

-  багатодітних сімей – 10033, 50%

-  дитячих будинків сімейного типу – 19 та 96 прийомних сімей та сімей, у яких 374 дитини знаходяться під опікою чи піклуванням, 50%.

З загальної суми нарахованих пільг, складає - 196,6 млн. гривень, в т.ч. - 71% складають пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Відшкодовано підприємствам за наданні пільги 179 млн. гривень, або 91% від наданих послуг.

За минулий рік отримали пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу 17,6 тис. сімей.

Програма житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальний період охоплювала 45,6 тис. сімей, яким адресно відшкодовано субсидії (на суму 66 млн. гривень.)

В тому числі призначено субсидій готівкою для придбання скрапленого газу та твердого палива 10,4 тис. сімей на суму  8  млн. гривень.

У зв’язку із підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги у 2015 році потенційними одержувачами субсидії за прогнозними розрахунками очікується понад 120 тисяч сімей. В даний час проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота.

Урядовою програмою призначення житлових субсидій з травня поточного року передбачено суттєве спрощення порядку їх надання, а саме:

- призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації;

- запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником.

- скасовуються такі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, як: наявність у власності двох житлових приміщень, наявність у власності двох автомобілів, наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні, здача в найм житлового приміщення;

-  для призначення субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний 2014 рік без урахування сплаченого податку з доходів фізичних осіб;

-   запровадження надання субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше;

-   встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).

Наказом директора Департаменту від 31.03.2015р. №35 доручено органам соцзахисту населення на місцях забезпечити роботу райміськуправлінь у вихідні та святкові дні у період з 1 по 11 травня для надання практичної допомоги при прийомі документів для призначення субсидій.

Другою складовою готовності до роботи в осінньо-зимовий період є мережа стаціонарних установ органів соціального захисту населення. Система соціального захисту на регіональному рівні охоплює 29 будинків-інтернатів, де проживають 1800 громадян похилого віку та інвалідів 28 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг),  в яких обслуговується 66,3 тис. одиноких громадян.

15 будинків-інтернатів працюють на газовому опаленні, з них 1 – централізоване опалення, 8 на твердому паливі та 6 на електроопаленні.

З метою економії використання енергоносіїв, з видатків обласного бюджету виділено 858 тис.грн., які спрямовані на:

- встановлення резервного твердопаливногох котла Кушнірівського будинку-інтернату.

- заміну металопластикових вікон Кушнірівського Базалійського, Довжоцького , Кривчицького, Дунаєвецького інтернатів;

- капітальний ремонт системи опалення у Базалійському та Довжоцькому інтернатах.

З метою своєчасної підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 років, інтернатними установами розпочаті ремонтні роботи котелень, систем водопостачання та тепломереж.

Крім того, Світлана Лукомська зазначила що протягом 2015 року заплановано провести роботи по :

- встановленню резервного котла на твердому паливі Новосинявським будинком-інтернатом, Зяньковецьким психоневрологічним інтернатом;

- реконструкції котельні та теплових мереж Виноградівським психоневрологічним інтернатом;

- гідрохімічному очищенню системи опалення будівлі головного корпусу та газових котлів і швидкісного водонагрівача Дунаєвецького психоневрологічного інтернату;

- заміні централізованого опалення на електро у Полонському інтернаті.

Використанні видатки обласного бюджету на енергозберігаючі заходи протягом 2013-2014 років дали змогу зекономити до 18% енергоносіїв.

З видатків міських бюджетів спрямовано кошти на заміну, вікон, дверей та проведення капітальних та поточних ремонтів у територіальних центрах області. Зазначені роботи дали економію до 17% енергоносіїв.

Таким чином, за поданою мною інформацією прослідковується, що система соціального захисту населення області забезпечує реалізацію прав громадян на пільги в опалювальний період та створює необхідні умови для проживання громадян в стаціонарних закладах, забезпечивши реалізацію програми енергозберігання та заощаджуючи енергоресурси