26 11 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства"


Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року. Власне тоді визначився зв'язок між насильством стосовно жінок та правами людей.

В області акція стартувала 23 листопада 2018 року.

Дати акції створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками;

1 грудня - Всесвітній день боротьби із СНІДом;

2 грудня - Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Він пов'язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами від 2 грудня 1949 року;

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня - Міжнародний день волонтера;

6 грудня - річниця з дня «Монреальської різанини», коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»;

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня - Міжнародний день прав людини. Уряди країн – членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Таким чином, майже кожний день від 25 листопада по 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства є порушенням прав людини.

Заступником голови облдержадміністрації Павлишиною С.А. затверджено обласні заходи в ході Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Аналогічні плани заходів затверджені усіма райдержадміністраціями, міськвиконкомами.

23 листопада 2018 року підсвічувалися будівлі помаранчевим кольором, що є офіційним кольором кампанії: Хмельницької, Шепетівської, Дунаєвецької міських рад; Городоцької, Красилівської, Летичівської райдержадміністрацій; у м.Кам’янець-Подільському – міська ратуша, у м.Старокостянтинові – пам’ятник Т.Г.Шевченка, у м.Шепетівці -  обласний літературно-меморіальний музей ім.М.Островського, у  м. Славуті - історичний музей, у Старосинявському районі - пам’ятник Небесної сотні, у Деражнянському районі - районний будинок культури.

В усіх містах та районах  23 листопада  проведено засідання круглих столів щодо проведення акції «16 днів проти насильства»

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання домашнього насильства, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми,  забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.