20 07 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

"Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів" щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації.


На засіданні Уряду 14 березня 2018 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 238 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України", розроблену Мінсоцполітики, яка передбачає запровадження адресного підходу до забезпечення ними осіб зазначеної категорії виробами та нового механізму їх фінансування за принципом "гроші ходять за людиною".

Новою редакцією Порядку передбачено ефективний розподіл повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в реалізації бюджетної програми 2507030 "Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів" щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації.

Основні завдання проведення реформи у зазначеній сфері є:

-         Передання повноважень з фінансування забезпечення ТЗР осіб з інвалідністю від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення. Внаслідок цього запроваджується індивідуальне замовлення на виготовлення або постачання протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних на основі укладання тристороннього договору між особою з інвалідністю, підприємством та органом соціального захисту населення,

-         протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям та надання послуг з післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації – на основі двостороннього договору між підприємством та органом соціального захисту населення.

-         Здійснення органами соціального захисту населення супроводу особи з інвалідністю протягом усього процесу її забезпечення ТЗР та сприяння у розв’язанні організаційних проблем, що можуть виникати, зокрема, у взаємодії з підприємством.

-         Запровадження використання електронного каталогу-класифікатора ТЗР, який формується Українським науково- дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності, відповідно до класифікаційних угрупувань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів.

З початку 2018 року органами соціального захисту населення області проводилася робота щодо впровадження нового Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (далі – ТЗР) осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, переліків таких засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321(далі- Порядок ).

Згідно з Порядком органами соціального захисту населення направлення на забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР видається лише у паперовому вигляді, на кожен вид виробу, яким має бути забезпечена особа, у тому числі при повторному її зверненні після завершення терміну експлуатації виробу.

Враховуючи, що реалізація бюджетної програми "Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів" у 2018 році дала змогу Фонду соціального захисту інвалідів забезпечити у повному обсязі осіб з інвалідністю ТЗР за заявками, сформованими станом на 14.12.2017р., підставою для укладання договорів згідно з Порядком мають бути направлення, видані та сформовані в Централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі – ЦБІ) починаючи з 15.12.2017р.

Станом на 02.07.2018р. Міністерство спрямувало територіальним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів 358 млн грн на забезпечення ТЗР за усіма напрямами використання коштів, що дає змогу забезпечити своєчасне укладання договорів на забезпечення ТЗР.

Порядок визначає механізм розміщення підприємствам на забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР, які вони самостійно обрали. Зокрема, пунктами 20, 23, 53 визначено організаційні дії органів соціального захисту щодо процедур забезпечення особи ТЗР, у тому числі укладання договору.

Забезпечення осіб з інвалідністю ТЗР здійснюється на підставі Типових договорів, які затверджені наказом Мінсоцполітики від 12.04.2018 № 506, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.05.2018 № 549/32001.