18 04 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

"Круглий стіл" щодо утворення Міністерства у справах ветеранів України


Сьогодні, 18 квітня 2018 року в стінах Будинку рад відбулось обговорення важливого питання щодо утворення Міністерства у справах ветеранів України.

Утворення Міністерства зініціював Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю.

На сьогоднішній час одним з основних завдань держави є створення чіткої державної стратегії подолання наслідків військової агресії проти України, в тому числі ефективної системи соціального захисту та адаптації ветеранів війни.

Протягом останніх трьох років Парламент адаптував законодавство у сфері соціального захисту учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО до реалійвійськової агресії проти держави та її наслідків. З цією метою за період VIII скликання Парламентом ухвалено 32 закони.Проте, розгалужена система органів державної влади, які опікуються цими питаннями, не дозволяє ефективно та своєчасно реагувати та вирішувати важливі питання. Це, у свою чергу, спричиняє бюрократичний хаос та незадоволення.

Аби виправити ситуацію, Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів спільно з волонтерами та ветеранами АТО ініціював створення єдиного Міністерства у справах ветеранів.

Постановою Верховної Ради України від 9 лютого 2017 року № 1843-VIII, Кабінету Міністрів України було рекомендовано опрацювати питання щодо утворення Міністерства України у справах ветеранів.

14 березня 2018 року Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю прийняв рішення про створення робочої групи для напрацювання пропозицій для КМУ щодо утворення Міністерства із залученням представників КМУ, громадських організацій та експертів.

Вона повинна напрацювати стратегію утворення Мінісерства, провести функціональний аналіз діючих механізмів соціальної підтримки ветеранів, визначити основні завдання, функції та повноваження.

30 березня 2018 року робоча група розпочала свою діяльність. А сьогодні, 18 квітня 2018 року відбулось засідання групи у Будинку рад. Очолював групу Олексій Ліпіріді. Модератором обговорення виступила голова Громадської організації "Всеукраїнська організація "Петиція України" Олена Очеретяна. Представник від Департаменту соціального захисту населення - начальник управління ДСЗН Гловацький І.