08 02 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Спільна нарада Департаментів охорони здоров'я, соціального захисту населення облдержадміністрації "Про виконання постанови КМУ України від 03.12.2009р."


8 лютого 2018 року в приміщенні актового залу Хмельницького Державного патолого-анатомічного центру відбулась спільна нарада, тематикою якої було  підбиття підсумків роботи медико-соціальної експертизи Хмельницької області та соціальних партнерів за 2017 рік.

У нараді прийняли участь заступник голови Хмельницької ОДА Олійник Валерій Цезарович, Директор Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Цуглевич Яків Миколайович, Директор Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Лукомська Світлана Іванівна, Директор Хмельницького обласного центру зайнятості Черешня Сергій Сергійович, заступники головних лікарів з поліклінічної роботи, голови ЛКК ЦРЛ та ПМСД, голови  МСЕК Хмельницького ОЦЕ МСЕ та спеціалісти з медичної реабілітації та представники Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА, Департаменту соціального захисту населення, Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, управління Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області, головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, Хмельницького обласного центру зайнятості.

Учасники наради   опрацювали ряд питань щодо вирішення проблем вразливих верств населення.

Прийнято ряд обласних програм:

- обласна комплексна програма соціального захисту населення;

- обласна програма соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області;

- обласна програма забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення;

- програма зайнятості населення Хмельницької області;

- обласна соціальна програма підтримки сім'ї, запобігання  та протидії  домашньому насильству  на період до 2020 року.

Видатки з державного бюджету України на виплату державних соціальних допопог, для жителів Хмельницької області склали:

2015 рік - 1 млрд. 476 млн. грн.;

2016 рік - 1 млрд. 676 млн. грн.;

2017 рік - 1 млрд. 828 млн. гривень.

Крім того, в обласному бюджеті виділено кошти  для:

-                            придбання високотехнологічного медичного обладнання військовій частині А2339 -  2,0 млн. грн.;

-                            покращення матеріально-технічного оснащення обласного госпіталю ветеранів війни – 2,0 млн. грн.;

-      надання одноразової матеріальної допомоги на вирішення матеріально-побутових проблем – 4,4 млн. грн.;

-      надання грошової допомоги громадянам, які потребують дороговартісного лікування – 6,0 млн. грн.;

-      здійснення одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників антитерористичної операції та їх дітей протягом І семестру 2017-2018 навчального року, які здобувають освіту у вищих навчальних закладах Хмельницької області приватної форми власності – 500,0 тис. грн.;

-      забезпечення осіб, які брали участь в антитерористичній операції, пільговим зубопротезуванням – 740,0 тис. грн.;

-      надання одноразової матеріальної допомоги 8 сім’ям осіб, які були незаконно позбавлені волі, захоплені як заручники, зникли безвісти в районі проведення антитерористичної операції у розмірі 50,0 тис. грн. кожному.

В області діє Хмельницьке експериментальне протезно-ортопедичне підприємство яке спеціалізується на виготовленні технічних та інших засобів реабілітації, а саме ортопедичного взуття та протезно-ортопедичних виробів, в тому числі спеціальних засобів для самообслуговування та догляду за індивідуальними замовленнями інвалідів, дітей-інвалідів, учасників АТО та інших окремих категорій населення.

Органами соціального захисту населення області проводилася робота спрямована на поліпшення соціального захисту населення, зокрема на покращення якості забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації (далі-ТЗР).

Загальна кількість осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю по Хмельницькій області, які перебувають на обліку для забезпечення ТЗР, у тому числі особи, які забезпечені ТЗР на кінець 2017 року 30 267 осіб: з них інваліди війни – 984 осіб, інваліди від загального захворювання – 12 961 осіб, інваліди з дитинства – 3 153 осіб, діти-інваліди – близько 10 000 осіб, особи похилого віку – близько 1 000 осіб, та інші.

Відповідно до даних Централізованого банку з проблем інвалідності видано 19тис. 732 одиниці технічних засобів реабілітації  із них:

-         9072 – ортопедичне взуття;

-         936     – крісла колісні;

-  902    – мала механізація (допоміжні засоби для особистого догляду та захисту, засоби для ходіння, керовані обома руками);

-         1055   – палиці-милиці;

-         1249   – протези молочної залози;

-         5954   – протезно-ортопедичні вироби;

-         353  – спеціальні засоби для спілкування та обміну інформацією;

-         211  – ремонт технічних засобів реабілітації.

Відповідно до індивідуальної програми реабілітації особа з інвалідністю забезпечується на безоплатній основі технічними та іншими засобами реабілітації.

Всього номенклатура протезно-ортопедичних виробів включає понад 650 найменувань (протези, ортези, тутори, палиці, милиці, корсети та інше).

Якщо особа з інвалідністю, що потребує забезпечення двома або більше видами індивідуальних засобів реабілітації, які за переліком технічних та інших засобів реабілітації належать до однієї групи, але через відмінності у функціональності, призначені та відновленні втрачених функцій органів не є взаємозамінними, забезпечується кожним видом таких засобів.

Ведучими спеціалістами були обговорені проблемні питання та питання більш серйозного віднесення до формування індивідуальної програми реабілітації для людей з інвалідністю.