23 03 2012
Категорія: Соціальні проекти

МЕТОДИКУ РОЗВИТКУ, ОРІЄНТОВАНОГО НА ГРОМАДУ ПОЧИНАЮТЬ ВІДТВОРЮВАТИ 62 РАЙОНИ У 21 ОБЛАСТІ


20 березня – 5 квітня Проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ) проводить серію тренінгів для координаторів впровадження Проекту в районах, що відтворюють методологію розвитку, орієнтованого на громаду. У 21 області на конкурсній основі було відібрано 62 райони, які виявили бажання започаткувати на своїй території механізми співпраці влади, громади та бізнесу, які успішно працюють в 200 пілотних районах МРГ.

Програма триденного тренінгу включає теоретичний та практичний аспекти соціальної мобілізації, цикл підготовки та впровадження мікро-проекту, моніторинг та звітування, а також інструменти комунікацій з громадськістю. Учасники також дізнаються про механізми спільного планування та співпраці громади та органів влади / самоврядування: обласна координаційна рада та форум місцевого розвитку. Програма тренінгу також передбачає поїздку в громаду, спілкування активом організації та огляд об’єкту, а також візит до  районного ресурсного центру громад.

У кожному з районів, що співпрацюють з Проектом МРГ в контексті відтворення методології, буде відібрано по 4 сільські ради. Районні координатори самостійно проведуть соціальну мобілізацію та супроводжуватимуть мікро-проекти громад. Працівники Проекту МРГ лише забезпечуватимуть методичну та консультаційну підтримку. За умовами партнерства по відтворенню методології, на кожен мікро-проект громади МРГ виділятиме до 2600 дол. (до 10400 дол. на район), решта коштів надійде з місцевих бюджетів, внеску громади та місцевого бізнесу. Не зважаючи на порівняно невеликий обсяг коштів, що пропонується Проектом по цьому компоненту, райони з ентузіазмом розпочинають співпрацю, в першу чергу, орієнтуючись не на фінансові ресурси, а на тренінги та експертну підтримку.

Усі районні координатори впровадження Проекту МРГ (як пілотні, так і по відтворенню методології) є працівниками органів влади / самоврядування, і виконують роль координаторів на безоплатній основі, додатково до своїх основних посадових обов’язків.

Для забезпечення сталості механізмів співпраці влади і громад, а також для залучення додаткових інвестицій та проектів з розвитку, у районі створюється Районний ресурсний центр громад, який стати «точкою доступу» до знань та досвіду для громад, які хотіли б само-організуватись та впроваджувати ініціативи з покращення умов проживання.

Станом на березень 2012, уже створено 182 таких ресурсних центрів у всіх регіонах Україні. Їх координатори пройшли відповідні навчання в рамках Проекту МРГ та активно допомагають як 4 пілотним, так і іншим активним громадам району. Ресурсні центри також активно залучають додаткових донорів та інвесторів для підтримки проектів громад. Історії успіху таких ресурсних центрів можна дізнатись тут: http://issuu.com/cbaproject/docs/success. Матеріали кращих районних ресурсних центрів громад – на сторінці Проекту http://cba.org.ua/ua/activities/regional-resource-centers.

Джерело: Проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду"