04 01 2022
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

29 грудня 2021 року відбулася робоча нарада щодо фінансування компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі


Мінсоцполітики та Асоціація міст України узгодили шляхи організації надання соціальних послуг з догляду в громаді що можуть надаватись фізичними особами без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі з виплатою компенсації за догляд.

Робоча нарада відбулась 29 грудня 2021 року за участі заступника Міністра соціальної політики Бориса Лебедцова та Виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана.

Під час наради обговорено звернення громад до Уряду, Мінсоцполітики та Асоціації міст України щодо застосування норм Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.10.2021 № 1040 „Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі” (далі – Постанова) та фінансового навантаження на громади. За оперативною інформацією з регіонів, виконання Постанови № 1040 потребує додаткових видатків громад на фінансування соціальної сфери.

Відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема щодо забезпечення надання соціальних послуг відповідно до законодавства.

Бюджетним кодексом України передбачено, що забезпечення надання соціальних послуг, зокрема, виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги (далі – компенсація), здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

За результатами наради досягнуто домовленостей щодо доопрацювання норм Постанови:

- у частині надання повноважень органам місцевого самоврядування щодо здійснення оцінки індивідуальних потреб осіб та їхньої можливості самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
- використання альтернативних механізмів організації догляду (комунального чи недержавного надавача).

Запропоновані зміни забезпечать надання права органам місцевого самоврядування самостійно визначати способи організації надання соціальних послуг із урахуванням потреб громади.