29 09 2020
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Про реалізацію пілoтного проєкту “Розвиток соціальних послуг”


29 вересня 2020 року Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації в режимі відео конференції Cisco Webеx відбулася нарада з представниками об’єднаних територіальних громад.

В роботі наради взяли участь заступник директора – начальник управління фінансів, організації роботи стаціонарних установ та господарської діяльності, головний бухгалтер Лариса Гурина, начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Вадим Маруняк, начальник відділу стаціонарних установ та надання соціальних послуг Наталія Мамрега, головний спеціаліст відділу стаціонарних установ та надання соціальних послуг Тетяна Лютовська, директор Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк.

Одним із питань, яке озвучувалося під час наради було питання участі ОТГ у реалізації пілотного проєкту “Розвиток соціальних послуг”.

Постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2020 року № 204, затверджений Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації пілотного проєкту “Розвиток соціальних послуг”.

Порядком визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті для сприяння розвитку соціальних послуг на рівні громад з метою забезпечення деінституціалізації осіб, у тому числі осіб з інвалідністю, які знаходяться у закладах інституційного догляду, їх інклюзії та попередження інституціалізації осіб, які належать до вразливих груп.

Учасниками пілотного проєкту “Розвиток соціальних послуг” за рішенням Міністерства соціальної політики України можуть бути об’єднані територіальні громади, що відповідають визначеним Порядком умовам та подали до Міністарства соціальної політики України пакет документів про намір взяти участь у пілотному проєкті “Розвиток соціальних послуг”.

Порядком передбачено, що бюджетні кошти спрямовуються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних державних адміністрацій, які перераховують їх об’єднаним територіальним громадам, щодо яких Мінсоцполітики прийнято рішення про участь у пілотному проєкті “Розвиток соціальних послуг”, для оплати соціальних послуг, що надаються надавачами соціальних послуг недержавного сектору, а також підприємствами державної та комунальної форми власності за надання таких соціальних послуг:

  1. денний догляд для осіб з інвалідністю (крім дітей) та осіб похилого віку;
  2. денний догляд дітей з інвалідністю;
  3. підтримане проживання;
  4. супровід під час інклюзивного навчання;
  5. соціальний супровід при працевлаштуванні та на робочому місці;
  6. тимчасовий відпочинок для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю.

Матеріали наради можна отримати за посиланням https://drive.google.com/drive/folders/1Qg3X3xGpvvgZHI6714WcWxq5-QDYCqay?usp=sharing

У разі виникнення питань, щодо участі у пілотному проєкті “Розвиток соціальних послуг” звертатися за телефоном 0382-75-20-91.

Наступним питанням, яке висвітлено в ході наради – питання організації в об’єднаних територіальних громадах прийому громадян, які звертаються за державною підтримкою.

 

З огляду на важливість питання організації та вирішення питань соціального захисту населення на території новостворених об’єднаних територіальних громад,  в умовах поглиблення процесів децентралізації та делегування повноважень соціального характеру, взаємодія між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення та утвореними структурними підрозділами (посадовими особами) ОТГ має базуватися на виконанні Методичних рекомендацій щодо організації та забезпечення діяльності об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей, затверджених Наказом Мінсоцполітики від 18.07.2018р. № 1029-а.