06 03 2020
Категорія: Накази Департаменту

Наказ Про затвердження Порядку направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету


НАКАЗ

24.02.2020                  м. Хмельницький                      №  20/н

 

Про  затвердження  Порядку направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету

Зареєстровано в Центрально-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Хмельницький)

27 лютого 2020 року за № 32/32

На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 46-23/2018 «Про обласну програму оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2022 року», з метою належної організації оздоровлення та відпочинку дітей за рахунок коштів обласного бюджету

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити Порядок направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету, що додається.

 

2. Начальнику управління соціального захисту пільгових категорій громадян та з питань персоналу Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації І.Гловацькому довести Порядок направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету до відома структурних підрозділів районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, до компетенції яких належать питання організації оздоровлення та відпочинку дітей.

 

3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації від 10 червня 2019 року № 108/н «Про затвердження Порядку направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету», зареєстрований в Головному територіальному управлінні юстиції у Хмельницькій області 18 червня 2019 року за № 115/3482.

 

4. Цей  наказ  набирає  чинності  після  державної  реєстрації в Центрально-Західному міжрегіональному  управлінні  Міністерства  юстиції  (м. Хмельницький) з моменту його оприлюднення.

 

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника директора Департаменту соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації М.Дідика.

 

 

Директор Департаменту                                                     Світлана ЛУКОМСЬКА

 

 

Порядок

направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку

за рахунок коштів обласного бюджету

 

І. Загальні положення

 

1. Порядок направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету (далі – Порядок) визначає механізм відбору дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, направлення їх на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів обласного бюджету.

 

2. Департамент соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації (далі – Департамент) здійснює оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету шляхом проведення процедури закупівлі послуг за бюджетні кошти відповідно до вимог чинного законодавства.

 

3. Оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, за рахунок коштів обласного бюджету, здійснюється безоплатно.

 

4. Підбір та направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку здійснюють структурні підрозділи районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, до компетенції яких належать питання організації оздоровлення та відпочинку дітей (далі – структурні підрозділи).

 

5. До дитячих закладів оздоровлення та відпочинку направляються діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, віком від 7 до 18 років.

 

6. Діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, мають право на безоплатне направлення до закладу оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету один раз на рік за умови, що вони не були направлені на оздоровлення та відпочинок у поточному році за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

 

7. Персональні дані дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, отримані у зв’язку із реалізацією цього Порядку, збираються, обробляються та використовуються відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

ІІ. Механізм розподілу путівок до закладів оздоровлення та відпочинку

 

1. Департамент затверджує розподіл путівок до закладів оздоровлення та відпочинку у розрізі адміністративно-територіальних одиниць Хмельницької області пропорційно співвідношенню  чисельності  дітей  шкільного  віку до чисельності дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

 

2. Розподіл путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на відповідну зміну, які надаються структурним підрозділам, здійснює відділ з питань персоналу та правового забезпечення Департаменту.

Департамент координує діяльність структурних підрозділів, спрямовану на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

 

3. Керівники структурних підрозділів здійснюють підбір дітей, забезпечують формування баз даних дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, що потребують оздоровлення та відпочинку у закладах  оздоровлення та відпочинку.

 

ІІI. Порядок надання путівок до закладів

оздоровлення та відпочинку

1. Структурні підрозділи, з урахуванням розподілу путівок, здійснюють підбір дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки:

дітей-сиріт;

дітей, позбавлених батьківського піклування;

дітей з інвалідністю, здатних до самообслуговування (за відсутності медичних протипоказань);

дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;

дітей із багатодітних сімей;

дітей із малозабезпечених сімей;

дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, операції Обʼєднаних сил, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;

дітей, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту;

дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи;

дітей, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;

рідних дітей батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї;

дітей, взятих на облік службами у справах дітей як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах;

дітей, які перебувають на диспансерному обліку;

дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

дітей журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків;

дітей, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи;

талановитих та обдарованих дітей - переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінників навчання, лідерів дитячих громадських організацій;

дітей - учасників дитячих творчих колективів і спортивних команд.

 

2. Першочергово за рахунок коштів обласного бюджету оздоровлюються:

діти-сироти;

діти, позбавлені батьківського піклування;

діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, операції Обʼєднаних сил, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;

діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту;

діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;

діти з інвалідністю;

діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків;

діти, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;

діти, взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах.

 

3. Відповідно  до затвердженого розподілу  путівок структурні підрозділи здійснюють підбір дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, та не пізніше ніж за 5 днів до заїзду на відповідну зміну подають Департаменту списки дітей, що направляються до закладів оздоровлення та відпочинку,  в  електронному  та паперовому вигляді за формою згідно з додатком 1.

IV. Перелік документів, необхідних для отримання путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку

 

1. Для отримання путівки до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку батьки (особи, які їх замінюють) подають до структурних підрозділів такі документи:

 

1) для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування:

копію документа, що посвідчує особу;

копії документів, що підтверджують статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування;

 

2) для дітей з інвалідністю, здатних до самообслуговування (за відсутності медичних протипоказань); дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; дітей, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків; дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції, операції Обʼєднаних сил, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, операції Обʼєднаних сил, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях; дітей, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення; дітей, взятих на облік службами у справах дітей як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах:

копію документа, що посвідчує особу;

копії документів, що підтверджують належність дитини до зазначеної категорії;

 

3) для дітей, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту:

копію свідоцтва про народження дитини, батько/матір якої внесено до списку осіб, смерть яких пов’язана з участю в масових акціях громадянського протесту, що відбулися у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 08 травня 2014 року № 278 «Про затвердження списків осіб, члени сімей яких мають право на одержання одноразової грошової допомоги та доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника»;

 

4) для дітей із малозабезпечених сімей, які відповідно до законодавства одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям:

копію документа, що посвідчує особу;

копію довідки про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, яка дійсна на період заїзду дитини до закладу оздоровлення та відпочинку;

 

5) для дітей із багатодітних сімей:

копію документа, що посвідчує особу;

копію посвідчення дитини з багатодітної сім’ї або довідку про склад сім’ї;

 

6) для рідних дітей батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї:

копію документа, що посвідчує особу;

довідку про склад сім’ї;

копію розпорядження про створення дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї;

 

7) для дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

копію документа, що посвідчує особу;

копію посвідчення учасника бойових дій батька/матері;

 

8) для дітей, які перебувають на диспансерному обліку:

копію документа, що посвідчує особу;

медичну довідку на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, за формою № 079/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013 року № 435, зареєстрованим  у  Міністерстві  юстиції  України  17  червня   2013   року   за  № 990/23522;

 

9) для дітей журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків:

копію документа, що посвідчує особу;

копію акта за формою Н-1 про нещасний випадок під час виконання журналістом службових обов'язків або документ правоохоронного органу про порушення кримінальної справи за фактом убивства журналіста, або рішення суду про вчинення проти журналіста злочину у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків;

копію свідоцтва про смерть журналіста;

копію документа, що підтверджує родинні стосунки дитини з журналістом, який загинув (помер);

 

10) для дітей, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи:

копію документа, що посвідчує особу;

копію  виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи та причини інвалідності одному з батьків або копію відповідного посвідчення про встановлення I або II групи інвалідності одному з батьків;

копію документа, що підтверджує родинні стосунки дитини з батьком/матірʼю, якому/якій встановлено I або II групу інвалідності;

 

11) для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

копію документа, що посвідчує особу;

копію посвідчення дитини, яка належить до потерпілих від Чорнобильської катастрофи;

 

12) для членів дитячих творчих колективів і спортивних команд - переможців міжнародних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

список членів дитячого творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу, в якому створено дитячий творчий колектив, спортивну команду;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади міжнародного рівня (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році, з перекладом українською мовою;

 

13) для талановитих та обдарованих дітей - переможців міжнародних, всеукраїнських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади всеукраїнського, міжнародного рівнів (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році, з перекладом українською мовою;

 

14) для дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи:

копію документа, що посвідчує особу;

копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб;

 

15) для членів дитячих творчих колективів і спортивних команд - переможців всеукраїнських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

список членів дитячого творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу, в якому створено дитячий творчий колектив, спортивну команду;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади всеукраїнського рівня (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році;

 

16) для талановитих та обдарованих дітей - переможців обласних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади обласного рівня (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році.

 

17) для відмінників навчання:

копію документа, що посвідчує особу;

копію табеля за останній навчальний рік;

 

18) для лідерів дитячих громадських організацій:

копію документа, що посвідчує особу;

клопотання керівного органу громадської організації;

 

19) для членів дитячих творчих колективів і спортивних команд - переможців обласних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

список членів дитячого творчого колективу, спортивної команди, завірений керівником закладу, в якому створено дитячий творчий колектив, спортивну команду;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади обласного рівня (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році;

 

20) для талановитих та обдарованих дітей - переможців обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад:

копію документа, що посвідчує особу;

копії посвідчень, дипломів, грамот або інших документів, що підтверджують відповідні досягнення дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади обласного, міського, районного рівнів (1-3 особисте або командне місце), отриманих у поточному або попередньому році.

 

2. Перед відправленням до закладу оздоровлення та відпочинку діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, яким надається путівка, повинні пройти медичний огляд в установленому законодавством порядку, отримати медичні довідки за формою № 079/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 травня 2013 року № 435, зареєстрованим   у   Міністерстві   юстиції   України   17 червня 2013 року  за  № 990/23522, та за формою № 063/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року за № 688/12562.

V. Проїзд груп дітей до закладів оздоровлення та відпочинку

 

1. Проїзд дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку проводиться організованими групами або індивідуально.

 

2. Проїзд дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до закладів оздоровлення та відпочинку організовується і здійснюється цими закладами.

 

3. Відповідальними за збереження життя та здоров’я дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, що направляються до закладів оздоровлення та відпочинку у складі організованої групи, є працівники цих закладів.

 

4. Особи, які супроводжують дітей, є відповідальними за їхнє життя і здоров’я з моменту передачі їм дітей протягом усього періоду перебування в дорозі до моменту оформлення їх працівниками закладів оздоровлення та відпочинку, а також після закінчення оздоровлення та відпочинку - протягом усього періоду перебування в дорозі до моменту передачі дітей батькам (особам, які їх замінюють).

 

5. Діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, що направляються до закладів оздоровлення та відпочинку, повинні мати із собою речі, необхідні для перебування в закладі: предмети особистої гігієни, одяг і змінне взуття, дві зміни нижньої білизни, спортивне взуття та одяг, купальник, плавки, взуття, що не пропускає вологу, головний убір від сонця, теплі речі, кімнатне взуття.

 

6. Заклади оздоровлення та відпочинку після заїзду дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, у 5-денний термін повідомляють Департамент про відповідність кількості дітей, що прибули до закладу, кількості виділених путівок на відповідну зміну.

 

7. У випадках встановлення факту видачі путівки не за призначенням, направлення дитини до закладу без відповідного медичного обстеження або з медичними протипоказаннями, з недостовірною медичною картою, є молодшою або старшою від зазначеного в цьому Порядку віку, така дитина до закладу не приймається і відбуває до місця проживання разом із супроводжувачами.

 

8. У випадку захворювання дитини заклад оздоровлення та відпочинку  обов’язково забезпечує її медичним обслуговуванням та харчуванням до повного одужання, у тому числі  під час госпіталізації, незалежно від терміну дії путівки. Умови від’їзду дитини до місця постійного проживання узгоджуються із батьками (особами, які їх замінюють) та з Департаментом.

 

VI. Контроль за дотриманням вимог цього Порядку

1. Контроль за порядком направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки відповідно до вимог цього Порядку, здійснює Департамент.

 

2. Структурні підрозділи після закінчення відповідної зміни протягом 10 робочих днів подають Департаменту належним чином завірені копії документів, що визначені розділом IV цього Порядку, які підтверджують відповідний статус дітей, які були направлені на оздоровлення та відпочинок.

 

Заступник директора Департаменту                                               Микола ДІДИК


 

Додаток 1

до Порядку направлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів обласного бюджету (пункт 3 розділу III)

 

Список дітей, що направляються до закладів оздоровлення та відпочинку

__________________________________________________________________

(назва адміністративно-територіальної одиниці)

№ з/п

Прізвище, ім`я та

по батькові

Стать

Дата народження (число, місяць, рік)

Місце навчання

(номер та назва навчального закладу)

Місце

проживання (місто/село, вулиця, будинок, квартира)

П.І.Б.

батьків

(або осіб, які іх замінюють),

телефон

Статус

дитини

(пільгова категорія)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник

структурного підрозділу                                                          __________                                               ___________________

(підпис)                                                              (власне імʼя, ПРІЗВИЩЕ)

м.п.