06 03 2019
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Підсумкова колегія Департаменту соціального захитсу населення


5 березня 2019 року відбулась колегія Департаменту соціального захитсу населення за участі голови облдержадміністрації Вадима Лозового, на якій директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська проінформувала про підсумки роботи органів соціального захисту населення області за 2018 рік :

"На Хмельниччині понад 492,0 тис. осіб або 40% населення потребує соціального супроводу. А тому важливою складовою добробуту населення є наближення соціальних послуг до потребуючих. Доступності та забезпечення їх якості.

Органи соціального захисту населення області, захищаючи конституційні права громадян області, залучають всі можливі ресурси для цього.

Субвенції Державного бюджету на виплату соціальних гарантій передбачених діючим законодавством України склали:

2016 рік – 106,6 млн. грн.,

2017 рік – 140,3 млн. грн.,

2018 рік – 196,2 млн. гривень.

Видатки з обласного бюджету на забезпечення належного функціонування соціальних установ:

2016 рік – 86,0 млн. грн.,

2017 рік – 111,8 млн. грн.,

2018 рік – 172,6 млн. гривень.

Питання, які мешканцями області визначені пріоритетними і найбільш затребувані затверджені наступними обласними програмами:

1 Зайнятості населення Хмельницької області до 2020 року.

2. Соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, які зареєстровані в Хмельницькій області.

3. Соціального захисту населення на 2016-2020 роки.

4. Підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству на період до 2020 року.

Видатки з обласного бюджету на виконання вищезазначених програм:

2016 рік – 16,3 млн. грн.,

2017 рік – 11,9 млн. грн.,

2018 рік – 19,1 млн. гривень.

Протягом 2018 року питання зайнятості, виплати заробітної плати та її рівня знаходилися на постійному контролі облдержадміністрації, так як це є основним показником соціально-економічного розвитку області і стосується усіх громадян області.

Варто зазначити, що в минулому році результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників вдалось повністю ліквідувати борги на 9 підприємствах області у сумі 7 млн. 401 тис. гривень.

Станом на 01 січня 2019 року за сумою боргу область посіла 6 місце серед регіонів України.

В рейтингу серед областей України за рівнем заробітної плати Хмельниччина у 2018 році зайняла 18 місце.

За рівнем заробітної плати у грудні місяці область посіла 15 місце по Україні із середньомісячною зарплатою 8976 гривень.

 

На обліку в органах соціального захисту населення перебуває 13455 осіб, які брали участь в проведення антитерористичної операції (ООС), війна забрала життя у 209 хмельничан.

Починаючи з 2015 року в області діє програма соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області.

Основними завданнями Програми є:

- надання таким особам, комплексних соціальних, медичних, психологічних та юридичних послуг;

- соціальний супровід сімей учасників АТО;

- з видатків місцевих бюджетів надання додаткових пільг, окрім передбачених законодавством тощо.

Підготовка проекту обласної програми здійснювалась спільно з представниками громадських організацій та волонтерів.

Щороку в межах обласної комплексної програми соціального захисту населення з обласного бюджету передбачаються видатки на виплату одноразової матеріальної допомоги та грошову допомогу громадянам, які потребують дороговартісного лікування.

Впродовж 2015-2018 років 33,6 тис. мешканцями області отримано  одноразову матеріальної допомогу. В цілому сума склала 40,0 млн. гривень.

Крім цього щорічно, починаючи з 2015 року виділяються цільові кошти на:

-      здійснення одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників антитерористичної операції, які здобувають освіту у вищих навчальних закладах Хмельницької області приватної форми власності.

-      пільгове зубопротезування;

-       надання одноразової матеріальної допомоги  сім’ям осіб, які були незаконно позбавлені волі, захоплені як заручники, зникли безвісти в районі проведення антитерористичної.

Протягом 2015-2018 років з коштів державного бюджету виділено 65,9 млн. грн. для забезпечення житлом 91 члена сім’ї загиблих та інвалідів І-ІІ грипи з числа військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО.

Протягом 2015-2018 років 664 учасника бойових дій пройшли безкоштовне санаторно-курортне лікування у відповідних лікувальних установах.

86 учасників АТО пройшли психологічну реабілітацію на суму 679,1 тис. гривень.

В області проводиться робота щодо професійної адаптації учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил. В 2018 році за напрямом соціальна та професійна адаптація учасників АТО та постраждалих учасників Революції Гідності було доведено фінансування (із змінами) в обсязі 1441,5 тис. гривень.

Важливою складовою системи соціального захисту населення області є реалізація програми житлових субсидій. В умовах підвищення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги у 2015-2018 роках державну підтримку відчули 267 тисяч домогосподарств, які були залучені до програми житлових субсидій. За 2018 рік правом на субсидію скористалося до 158 тисяч домогосподарств, які дійсно потребують державної підтримки, та підтвердили свої легальні доходи.

Головним завданням у 2019 році стане реалізація Урядової програми монетизації пільг та житлових субсидій для населення.

20 лютого 2019 року управліннями соціального захисту населення області подані до Міністерства соціальної політики України реєстри на виплату житлових субсидій в готівковій формі 139 тис. 931 сім’ї на суму 245 млн. гривень. Такий вид допомоги отримає кожна третя Хмельницька сім’я.

Виплата готівкової житлової субсидії триватиме з березня по травень 2019 року щомісячно.

З 4 березня 2019 року поштові відділення АТ “Укрпошта” розпочнуть доставку персональних повідомлень про надання житлової субсидії у готівковій формі отримувачам субсидій, яку планують здійснити до 10 березня 2019 року.

Урядом України прийнято рішення про надання адресної готівкової виплати громадянам, які одержують житлову субсидію в опалювальному періоді з жовтня 2018 по квітень 2019 років. Житлові субсидії, призначені за лютий 2019 року, отримають:

з 4 березня 2019 року пенсіонери - одержувачі житлових субсидій одночасно з виплатою пенсії від банківських установ або поштових відділень, в дні одержання пенсії.

з 11 березня 2019 року одержувачі житлових субсидій, які не є пенсіонерами у будь-якому відділенні АТ «Ощадбанк» як грошові перекази за умови пред’явлення паспорту.

Кожна жінка, яка народжує дитину має мати соціальну гарантію та фінансову підтримку.

Урядом, починаючи з 01.01.2018 року реалізовується нова урядова програма із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка». Для Хмельниччини закуплено 7406 «бейбі-боксів» на суму 24,5 млн. грн., які видаються  породіллям за місцем народження малюка при виписці з пологового будинку.

Кожній такій сім’ї гарантовані також ще соціальні виплати.

01 січня 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 №68, якою запроваджено послугу з догляду за дитиною до 3-х років «муніципальна няня» - послуга, що надається для підтримки батьків (усиновлювачів), опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною до 3-х років. Тому керівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів необхідно провести роз’яснювальну роботу з метою виявлення таких осіб та забезпечити відшкодування вартості послуги по догляду за дитиною до 3-х років «муніципальна няня» у розмірі визначеною Постановою.

Хмельниччина єдина область в Україні, яка має найбільш розгалужену структуру соціальних установ.

В області функціонує 27 інтернатних установ, в яких створено умови наближенні до домашніх, 14 реабілітаційних установ для осіб (дітей) з інвалідністю (переваги надаються дітям, які проживають в біологічних сім’ях), 27 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та 2 Центра надання соціальних послуг.

Також в 11 об’єднаних територіальних громадах, в рамках адміністративно-територіальної реформи, утворені територіальні центри соціального обслуговування та в 4 ОТГ реабілітаційні установи для дітей з інвалідністю.

Щороку за рахунок коштів обласного бюджету проводяться реконструкції та капітальні ремонти інтернатних установ, відбувається покращення їх матеріально-технічної бази.

Для наближення умов проживання до домашні в будинках-інтернатах проводиться робота по зміцненню матеріально-технічної бази закладів, так проведено ремонт житлових кімнат та кімнат відпочинку, кухонь, їдалень, системи водопостачання та каналізації, утеплення фасадів житлових корпусів, проведено ремонт покрівель.

Невід’ємною складовою проживання мешканців інтернатних установ є їх реабілітація та дозвілля.

З коштів обласного бюджету в 2018 році Хмельницьким геріатричним пансіонатом для ветеранів війни та праці придбано спеціальний автомобіль «Fiad».

Вперше, в 2017 році з коштів обласного бюджету для потреб інтернатних установ закуплено комп’ютерну техніку в кількості 54 одиниці на суму 435,0 тис. грн. Бюджетом на 2019 рік передбачено придбання зазначеними установами холодильного обладнання на загальну суму 324,0 тис. грн. (27 установ по 12,0 тис. грн.).

Для усіх діючих установ виділені кошти в сумі 2041,445 тис. грн. за рахунок яких проведено ремонти, встановлення систем протипожежного захисту в інтернатних установах.

В 2018 році виділено 1144,22 тис. грн. на придбання протипожежного обладнання та навчання.

На встановлення засобів дистанційної передачі обліку спожитого природнього газу в 2018 році з обласного бюджету виділено 521,96 тис. грн.

Понад 54 тис. громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, які проживають вдома отримують соціальні послуги у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), зокрема такі послуги: порізка дров, швейні послуги, реабілітаційні послуги, ремонт та прибирання будинку, доставка їжі, організація дозвілля, послуги перукаря,послуги по ремонту взуття.

Про якість надання соціальних послуг свідчить також те, що громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, які не мають права на безкоштовне обслуговування отримують соціальні послуги на платній умові, що дає змогу соціальним установам отримувати додаткові кошти.

Щасливе дитинство – це можливість дитини виховуватись в біологічній сім’ї. 815 дітей та осіб з інвалідністю області мають можливість отримувати кваліфіковану допомогу у реабілітаційних установах не відриваючись від родинного кола. Приміщення реабілітаційних установ розташовані таким чином, щоб вихованці залишались в постійному спілкуванні із здоровими однолітками, отримували необхідну соціалізацію, психологічний та емоційний розвиток.

Також, у 2018 році в область надійшло 169,1 тис. грн. на проведення заходів із реабілітації дітей з інвалідністю. Департаментом заключені Угоди з Хмельницькою обласною дитячою лікарнею, ПП Центр медичної реабілітації дітей-інвалідів "Апис-Меліфіка", ТОВ "Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна, ТзОВ "Реабілітаційний центр "Еліта" про надання реабілітаційних заходів 22 дітям з інвалідністю на загальну суму 164,5 тис. гривень.

На засіданні Уряду 14 березня 2018 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», розроблену Мінсоцполітики. Цією постановою, зокрема, реформовано Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року №321.

Новою редакцією Порядку передбачено ефективний розподіл повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в реалізації бюджетної програми щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення ТЗР, запровадження адресного підходу до забезпечення ними осіб зазначеної категорії виробами та нового механізму їх фінансування.

Так, з державного бюджету для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, на 2018 рік  виділено 71,753 млн. грн. В області органами соціального захисту населення за даним напрямом використано 71,709 млн. грн. або 99,94% від загальної суми.

Станом на 28.02.2019 року виділено 7 814 498 грн. та розпочалася робота по забезпеченню технічними та іншими засобами реабілітації.

Метою реалізації державної політики є побудова соціальної держави, в якій людина почувала б себе комфортно, упевнено та соціально захищеною."