14 05 2012
Категорія: Соціальні проекти

КОНКУРС “ПІДТРИМКА СПІЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ СУСІДНІХ МАЛИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД”


Програма “Громадянське суспільство та належне врядування”
Міжнародного фонду “Відродження”

КОНКУРС
“ПІДТРИМКА СПІЛЬНИХ ІНІЦІАТИВ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ
СУСІДНІХ МАЛИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД”

Питання адміністративно-територіальної реформи було і є однією з найактуальніших проблем децентралізації влади в Україні. Нинішня система місцевого самоврядування майже не дозволяє сформувати самодостатні територіальні громади сіл, селищ і малих міст, які мали б необхідні умови та ресурси для самостійного розв‘язання місцевих соціально-економічних проблем. Їх відсутність розмиває саме поняття територіальної громади, не створює зацікавленості в людей брати участь у громадському житті задля спільного вирішення життєво необхідних та актуальних проблем свого населеного пункту, спільної території, всього регіону.

На цьому шляху одним із критичних питань адміністративно-територіальної реформи є створення умов для добровільного об’єднання окремих теріторіальних громад у більшу територіальну громаду. Але на практиці процедура утворення нової громади є майже нездійсненною через законодавчі перепони. І все ж на рівні сіл, селищ і малих міст виникають ініціативи громадських і благодійних організації, а також органів самоорганізації населення, спрямовані на об’єднання зусиль жителів двох чи більшої кількості населених пунктів задля вирішення спільних проблем сусідніх територіальних громад. Такі ініціативи зазвичай знаходять підтримку місцевого населення та відповідних органів влади, сприяють вирішенню наявних проблем та врешті-решт поліпшенню умов і якості життя мешканців цих населених пунктів. Водночас здійснення таких спільних ініціатив є суспільною засадою для формування майбутніх контурів нової укрупненої територіальної громади на основі розвитку міжлюдського порозуміння.

Мета конкурсу – сприяти формуванню передумов адміністративно-територіальної реформи в Україні, зокрема створенню нових територіальних громад шляхом підтримки ініціатив громадських, благодійних організацій та органів самоорганізації населення (ОСН), спрямованих на заохочення громад сусідніх сіл, селищ і малих міст до вирішення актуальних, спільних для них проблем у співпраці з органами місцевого самоврядування та / або місцевими органами виконавчої влади.

Учасники конкурсу: громадські організації, благодійні організації, органи самоорганізації населення сіл, селищ і малих міст, а також їх коаліції, мережі, об’єднання.

Проектні пропозиції, подані на конкурс, мають передбачати активізацію діяльності громадських, благодійних організацій, ОСН із сусідніх сіл, селищ та / або малих міст, налагодження їх співпраці з органами місцевого самоврядування та/або місцевими органами виконавчої влади для вирішення найгостріших соціально-економічних проблем громади.

Проектну діяльність може бути спрямовано на:
- мобілізацію зусиль громадських, благодійних організацій, ОСН і жителів сусідніх територіальних громад для визначення напрямів їх спільної діяльності та розробки планів дій;
- проведення у громадах інформаційних кампаній, публічних заходів (зборів мешканців, громадських слухань тощо) для вирішення наявних проблем;
- проведення кампаній, спрямованих на виділення фінансування з місцевих бюджетів, прийняття соціально значущих рішень органами влади тощо;
- інші види активності членів сусідніх територіальних громад, які спрямовано на вирішення актуальних проблем і які сприяють їхній самоорганізації.
Заохочується залучення найкращого досвіду / моделей інших громад у вирішенні подібних актуальних проблем.

Спільна діяльність громадських, благодійних організацій, ОСН та жителів сусідніх сіл, селищ та/або малих міст може стосуватися таких сфер (перелік не є вичерпним):
- розвиток діяльності об’єктів спільної соціальної інфраструктури (шкіл, клубів, бібліотек тощо) як центрів громадської активності;
- очищення від забруднення водоймищ, лісів, зон відпочинку;
- спільний розвиток кластерів із надання послуг у сфері “зеленого” туризму;
- сортування та вивезення сміття, облаштування сміттєзвалищ;
- підвищення ефективності використання енергії у процесі експлуатації об’єктів соціальної інфраструктури, які задовольняють потреби сусідніх сіл, селищ та/або малих міст, перехід на виробництво енергії з альтернативних джерел;
- організація охорони громадського порядку тощо.

Обов’язковими вимогами участі в конкурсі є:
- залучення до реалізації проектної діяльності місцевих громадських, благодійних організацій, ОСН і жителів щонайменше двох сусідніх сіл, селищ та/або малих міст;
- виконання проекту у співпраці з органом місцевого самоврядування та/або місцевими органами виконавчої влади;
- наявність співфінансування проекту з боку місцевого бюджету та/або з інших джерел, власних внесків в обсязі щонайменше 10% від загального бюджету проектної пропозиції.

Кошти, отримані від фонду, не може бути спрямовано на проведення ремонтних, будівельних робіт, а також на інші капітальні витрати. Витрати на обладнання та витратні матеріали в межах проекту не можуть перевищувати 20% від загальної суми коштів гранту.

Просимо взяти до уваги!
Термін реалізації проекту не має перевищувати 9 місяців.
Проблему(и), на вирішення якої(яких) заплановано об’єднати зусилля громадських, благодійних організацій, ОСН і жителів сусідніх сіл, селищ та/або малих міст, а також органів місцевого самоврядування та/або місцевих органів виконавчої влади, аплікант(и) визначає(ють) самостійно.

Як окремі додатки проектна пропозиція має містити:
- стислий опис механізму залучення (мотивування) членів сусідніх територіальних громад до спільного вирішення проблеми, на яку спрямовано проектну діяльність;
- опис дій для забезпечення життєздатності проекту після його завершення;
- листи від органів місцевого самоврядування та/або місцевих органів виконавчої влади, у співпраці з якими заплановано виконувати проект;
- підтвердження співфінансування проекту з боку місцевого бюджету та/або з інших джерел із визначенням його обсягів;
- листи / меморандуми / угоди про співпрацю / спільні робочі плани від інших партнерських громадських, благодійних організацій, ОСН, яких заплановано долучити до проектної діяльності, що засвідчують готовність партнерів узяти участь у реалізації проекту й описують характер цієї участі (у разі наявності партнерських організацій).

Відсутність будь-якого з необхідних додатків є підставою для відхилення проектної пропозиції.

Проекти, що не відповідають цим вимогам, розглянуто не буде.

Перевагу буде надано проектним пропозиціям, які:
- подано територіальними громадами, що мають власні статути;
- подано від місцевих громадських, благодійних організацій, ОСН, які мають досвід реалізації проектів, спрямованих на залучення членів територіальної громади;
- передбачають участь молоді в реалізації проектної діяльності;
- передбачають залучення до проектної діяльності представників різних національних та / чи етнічних груп.

Загальний бюджет конкурсу – 718 713 гривень.
Максимальний розмір гранту – 100 000 гривень (оптимальний розмір гранту 50 000 – 80 000 грн.).
Останній термін подання проектів – 20 червня 2012 року.
Оголошення результатів конкурсу – до 3 серпня 2012 року.


Зверніть увагу!
Проектні пропозиції з додатками слід подати у 2 примірниках (1 оригінал та 1 копія), також обов’язковою є електронна версія заповненої аплікаційної форми (у форматі .doc) та додатків (у форматі .doc або .pdf).
Під датою подання проектної пропозиції слід розуміти дату її відправлення на поштову адресу фонду (за поштовим штемпелем), а також дату її відправлення на електронну скриньку. Проектні пропозиції, які не було відправлено поштою та на вказану нижче електронну скриньку до 23:59 20 червня 2012 року, розглянуто не буде.
Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.
Проектних пропозицій, надісланих факсом або лише на електронну пошту (без подання друкованих копій, оформлених згідно з вимогами), не розглядатимуть.
Поданих на конкурс матеріалів не повертають і не рецензують.
Про результати конкурсу буде повідомлено листом.
Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.
Причин відмови в підтримці проектної пропозицій не повідомляють.

Проектні пропозиції слід оформити за аплікаційною формою й надіслати поштою на адресу:
Програма “Громадянське суспільство та належне врядування”,
Міжнародний фонд “Відродження”,
вул. Артема, 46, м. Київ, Україна, 04053
.

Проектні пропозиції в електронному вигляді слід обов’язково надіслати на адресу cs@irf.kiev.ua (у рубриці “Тема” електронного листа прохання вказати “Конкурс 5188”).

Фонд офіційно підтверджує отримання проектної пропозиції листом, який надсилає аплікантам після реєстрації пропозиції у Відділі управління проектами.

Контактні особи:
Олексій Орловський, директор програми, orlovsky@irf.kiev.ua
Олександра Горячева, менеджер програми, zubko@irf.kiev.ua
Ольга Луцишина, асистент програми, olga.lutsishina@irf.kiev.ua
Телефон: (044) 461 95 00
Факс: (044) 486 01 66

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування”  – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Джерело: МФ "Відродження"