25 04 2017
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Урочистості з нагоди 31-х роковин Чорнобильської катастрофи


Тридцять один рік тому Чорнобильська аварія, найбільш серйозна техногенна катастрофа в історії цивільної ядерної енергетики, вразила саме серце Європи, викликала тривогу на всьому континенті у зв’язку з її медико-санітарними, екологічними та соціальними наслідками.

Після аварії на Чорнобильській АЕС з постраждалих районів евакуювали 116 тисяч осіб, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих унаслідок аварії померло 167 653 людей, серед них 2929 ліквідаторів. 83% потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання, а серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 92%.

Жахливі наслідки аварії на ЧАЕС 1986 року гостро відчуваються і понині. Через загрозу здоров’ю і життю змушені були переселитися з небезпечної зони забруднення мільйони людей. Серйозне опромінення отримали ліквідатори аварії. Сьогодні спеціального медичного забезпечення потребують тисячі таких громадян України.

Напередодні 31-ї річниці заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, міський голова Олександр Симчишин, директор департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська, керівники силових структур області, представники громадських організацій та мешканці міста вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів покладанням квітів до пам’ятника “Героям Чорнобиля-пожежникам” та запалили свічку пам’яті в Каплиці Неопалимої Купини.

Продовжився захід пам’яті мітингом-реквієм біля пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”, на знак вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих внаслідок катастрофи, які врятували світ від ядерної катастрофи.

Зі словами вдячності до усіх присутніх звернулися високопосадовці області, які побажали усім учасникам заходу, зокрема ліквідаторам, міцного здоров’я, злагоди, миру та достатку.

 

Своїми спогадами про ту жахливу катастрофу поділився і голова обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Володимир Якимчук, який зазначив, що ліквідатори та їх сім’ї потребують більшої уваги, особливо у визначну річницю.

“Необхідно додатково вивчити соціальні потреби даної категорії осіб, аби вжити усіх необхідних заходів для їх вирішення та поліпшення життя як ліквідаторів так і членів їх сім’ї», – додав голова обласного осередку.

Разом із ліквідаторами керівники області та громадськість міста хвилиною мовчання вшанували жертв Чорнобильської катастрофи та поклали квіти і вінки до підніжжя пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”.