30 11 2016
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Розширене засідання колегії обласної державної адміністрації


Під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра  Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації.  Участь у засіданні взяли перший заступник голови обласної ради Неоніла  Андрійчук, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації,  керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій,  голови міських (міст обласного значення) рад.

З першим питанням щодо погашення заборгованості та підвищення рівня заробітної плати в області виступила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

За словами Світлани Іванівни, cтаном на 01 січня 2016 року сума боргу із заробітної плати складала 5,7 млн. грн., область займала 4 місце, на 01 листопада 2016 року – 2,6 млн. грн. – 2 місце по Україні. Хоча рік був не простий.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на видатки обласного бюджету передано спеціалізовані лікарні в містах Хмельницький (державний заклад «Вузлова лікарня станції Гречани Південно-західної залізниці), Нетішин (комунальний медичний заклад Нетішинської міської ради «Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішин») та Шепетівського району (Вузлова лікарня станції Шепетівка). При передачі зазначених закладів потреба додаткових фінансів склала 10,6 млн. грн., зокрема:

- м. Хмельницький – 2,0 млн. грн.;

- м. Нетішин – 2,6 млн. грн.;

- Шепетівський район – 6,0 млн. гривень.

Також, напруженою була ситуація при передачі закладів профтехосвіти, де потреба додаткових фінансів склала 8,1 млн. грн., зокрема:

- м. Кам’янець-Подільський – 2,0 млн. грн.;

- м. Славута – 1,9 млн. грн.;

- м. Старокостянтинів – 1,0 млн. грн.;

- м. Шепетівка – 1,1 млн. грн.;

- м. Хмельницький – 2,1 млн. гривень.

Завдяки упереджувальним заходам, як облдержадміністрації так і місцевих органів влади питання було вирішено та передбачено відповідне фінансування з місцевих бюджетів.

Разом з тим, протягом року при розподілі стабілізаційної дотації обласний бюджет стимулював місцеві бюджети в межах фінансового ресурсу, тому заборгованості із заробітної плати у сумі 18,7 млн. грн. вдалось уникнути.

Наступна проблема, яка залишалась до жовтня місяця, пов’язана з непередбаченими видатками в Державному бюджеті на оплату праці державних службовців з урахуванням набрання чинності з 01 травня 2016 року Закону України «Про державну службу». Сума боргу із заробітної плати, яка могла з’явитись склала б 11,9 млн. грн., але вересневі зміни до Державного бюджету дали можливість врегулювати дане питання.

Також, з початку року в області, повністю ліквідовані борги на 15 підприємствах у сумі 5 млн. 402 тис. грн., у тому числі по 5 держаних підприємствах – 1,5 млн. грн. та по 4 комунальних підприємствах – 1,7 млн. гривень.

Слід відмітити, що станом на 01 листопада 2016 року у порівнянні до початку року на 1,5 млн. грн. зменшилась заборгованість із заробітної плати на підприємствах-банкрутах області. Однак, залишаються борги із заробітної плати по підприємствах-банкрутах у містах Хмельницький (665,1 тис. грн.) та Славута (23,6 тис. грн.), Ярмолинецькому (598,3 тис. грн.), Славутському (290,5 тис. грн.), Полонському (107,5 тис. грн.) та Летичівському (23,3 тис. грн.) районах.

Окрім того, варто відмітити результативність роботи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, що дало змогу виплатити заборговану заробітну плату працівникам:

- державного підприємства «Нігинський кар’єр» (Кам’янець-Подільський район) у сумі 1,2 млн. гривень;

- ТОВ «Полонський спецкар’єр» (Полонський район) – 455 тис. грн.;

- комунального підприємства «Старосинявська центральна районна аптека № 46» - 130,4 тис. гривень.

Неодноразово на засіданнях заслуховувались керівники таких проблемних підприємств як: ПАТ «Хмельницьке виробниче сільськогосподарське рибоводне підприємство» (Летичівський район) та  ДП «Деражнянський плодоконсервний завод Хмельницької облспоживспілки». Як результат, виплачено 143 тис. грн. та 35 тис. грн. боргу із заробітної плати відповідно, і надалі ми продовжуватимемо роботу з керівниками цих підприємств до повної ліквідації боргів.

При всій позитивній динаміці варто зазначити, що затверджений графік погашення боргів із заробітної плати по області станом на 1 листопада не виконано на 482 тис. гривень.

Зокрема, допущено невиконання графіку у містах Кам’янець-Подільський (на 511,6 тис. грн., по 1 підприємству – Подільський центр професійно-технічної освіти), Хмельницький (на 53,0 тис. грн., по ДП «Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» та 2 підприємствах-банкрутах – ТОВ «Євро лізинг», Виробниче об’єднання «Хмельницькі теплові мережі») та Нетішин (на14,0 тис. грн., по 1 підприємству – Славутське монтажне управління ПАТ «Теплоенергомонтаж»), Летичівському (на 218,8 тис. грн., по 2 підприємствах – ВАТ «Хмельницьке виробниче сільськогосподарське підприємство», ЗАТ «Летичівський райагробуд») та Деражнянському (на 38,3 тис. грн., по 1 підприємству – ДП «Деражнянський плодоконсервний завод Хмельницької облспоживспілки») районах.

Хочу звернутися до голів райдержадміністрацій, міських голів. Відповідно до затверджених графіків станом на 1 січня 2017 року заборгованість із заробітної плати по області має бути ліквідована. Тому, прошу вжити невідкладних заходів щодо забезпечення виконання затверджених графіків погашення заборгованості із заробітної плати до кінця року.

Рівень заробітної плати

Одним із пріоритетних завдань діяльності як облдержадміністрації так і місцевих органів влади залишається питання підвищення рівня оплати праці працюючим області.

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у вересні поточного року, у порівнянні до січня місяця, зросла на 734 грн. або на 21,6% і склала 4128 грн., 77,0% заробітної плати по Україні (5358 гривень);

індекс реальної заробітної плати у вересні місяці порівняно до вересня  2015 року склав 113,8% (по Україні – 115,6 відсотка), 19 місце серед регіонів України.

Найбільше зростання номінальної заробітної плати у вересні поточного року порівняно з січнем місяцем відбулося у Старокостянтинівському районі - на 1839 грн. або на 61,0%, у Летичівському районі – на 1785 грн. (54,3%) та у місті Нетішин – на 1778 грн. (25,2 відсотка).

Найвищі розміри середньої заробітної плати у вересні місяці спостерігались у Летичівському (5069 грн.), Хмельницькому (5009 грн.) та Старокостянтинівському (4854 грн.) районах, містах Нетішин (8832 грн.) та Шепетівка (4634 гривень).

Проте, за рівнем заробітної плати у вересні поточного року Хмельниччина посіла лише 23 місце по Україні, тоді як у січні місяці за цим показником знаходилась на  18 місці.

За результатами розгляду даного питання на попередніх колегіях облдержадміністрації визнано недостатньою роботу голів Білогірської та Старосинявської райдержадміністрації щодо рівня заробітної плати.

Нажаль, ситуація залишається негативною і на кінець року.

Як і у попередні періоди, низькими по рівню заробітної плати залишалися показники у Білогірському (3121 грн. або 75,6% до обласного показника, у березні квітні, травні, червні та вересні район займав 20 місце серед районів області по рівню заробітної плати), Старосинявському (3257,0 грн. – 78,9%, у липні місяці – 20 місце, травні та вересні – 19 місце, лютому, березні та серпні – 18 місце) та Теофіпольському (3366 грн. – 81,5%, у серпні місяці – 20 місце, липні – 19 місце, травні та вересні – 18 місце) районах.

Також по питанню оплати праці хочу зазначити місто Кам’янець-Подільський, де залишається найнижчий рівень середньої заробітної плати штатних працівників серед міст обласного значення. У вересні поточного року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по місту становила лише 3872,0 гривні.

Хочу звернути увагу, що у вересні місяці відбулося зменшення заробітної плати у 4 районах та 3 містах обласного значення, найбільше, у місті Нетішин – на 647,5 грн. або на 6,8% та у районах Білогірському – на 391,2 грн. (11,1%), Камянець-Подільському – на 188,2 грн. (3,9%), Деражнянському – на 182,9 грн. (5,0%) та Старосинявському – на 128,0 грн. (3,8 відсотка).

Медицина

Незважаючи на постійний аналіз ситуації з оплати праці, заслуховування керівників підприємств (ФОП), низькооплачуваними в області залишаються працівники зайняті у приватній медицині - в приватних медичних кабінетах та аптеках.

До прикладу:

Летичівський район (середня заробітна плата по району у вересні місяці – 5069,0 грн.):

-   медичні кабінети середня з/п складає – 1110,0 грн.;

-   приватні аптечні установи – 1492 грн.;

Городоцький район (4192,0 грн.):

медичні кабінети – 1278 грн.;

Деражнянський район (3455,0 грн.):

-   медичні кабінети – 1450,0 грн.;

Старосинявський район (3257,0 грн.):

-   медичні кабінети – 1450,0 грн.;

Полонський район (3868,0 грн.):

- приватні аптечні установи – 1499 грн.;

Як бачимо, доручення голови облдержадміністрації від червня цього року щодо підвищення заробітної плати працівникам у приватній медицині (аптечні заклади,  спеціалізована медична практика) залишається не виконаним, тоді як у галузі охорона здоров’я середня заробітна плата у вересні місяці становила 3050 гривень.

Будівництво

В черговий раз звертаю увагу на заробітну плату працівників зайнятих у галузі будівництво. У вересні поточного року середня заробітна плата працівників цієї галузі становила 3297 грн. або майже 80% до середньообласного показника. Хоча, у 2016 році Хмельницька область посіла 8 місце по Україні після Харківської по площі побудованого житла.

Всього по області 45 підприємств у вересні місяці обстежувались з питань статистики праці за видом економічної діяльності «Будівництво». Найбільша їх кількість знаходилась у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Нетішин та у Шепетівському районі.

Кількість працівників галузі «Будівництво» по області складає:

- січень 2016 року – 4 тис. 815 осіб;

- вересень 2016 року – 4 тис. 951 особа.

Слід зазначити, що у вересні місяці:

- у 4-х підприємствах зазначеної галузі середня заробітна плата одного штатного працівника була менше мінімальної заробітної плати встановленої законодавством (1450 гривень), а саме:

-  колективне підприємство «Облспецрембуд» (м. Хмельницький);

-  приватне підприємство «Раддант» (м. Хмельницький);

- товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Поділля-Трансбуд» (м. Кам’янець-Подільський);

-   товариство з обмеженою відповідальністю «Інтермонтажбуд»   (м. Нетішин).

- у 22 підприємствах - середня заробітна плата була від 1451 грн. до 3300 гривень.

До прикладу: у приватному підприємстві «МВМ-13» (Шепетівський район) середня заробітна плата працівників у вересні місяці становила 1860,3 грн.(58 штатних працівників), у колективному виробничому підприємстві монтажне управління № 13 «Електропівденьзахідмонтаж» (м. Нетішин) – 3187,3 грн. (110 штатних працівників).

- у 19 підприємствах будівельної галузі середня заробітна плата працівників була понад 3300 гривень.

До прикладу: у приватному акціонерному товаристві «Об’єднання» «Прогрес» (м. Славута) середня заробітна плата працівників у вересні місяці становила 4046,6 грн. (88 штатних працівників), у товаристві з обмеженою відповідальністю «Агродім–4» (Красилівський район) – 5270,0 грн. (10 штатних працівників), у товаристві з обмеженою відповідальністю «Подільська будівельна індустрія» (Кам’янець-Подільський район) - 5367,0 грн. (100 штатних працівників).

Рекомендую, місцевим органам влади забезпечити постійний, детальний аналіз рівня заробітної плати та зайнятості працівників будівельних підприємств.

Перевізники

Також хочу зазначити, що непростою в області залишається ситуація по перевізниках, які здійснюють пасажирські перевезення на маршрутах загального користування. Перевізники, які мали б виплачувати заробітну плату найманим працівникам у розмірі не менше, ніж передбачено Галузевою угодую, а це, щонайменше 2100 – 2500 грн., фактично здійснюють виплати на рівні 800 –                         1500 гривень.

Вважаю, що питання скритої заробітної плати у сфері пасажирських перевезень потребує негайного вирішення, тому прошу керівників районів і міст звернути на це особливу увагу.

Туристична галузь

Проаналізувавши показники по надходженню коштів до місцевих бюджетів від діяльності підприємств туристичної галузі області, хочу зазначити, що за 10 місяців поточного року загальна сума надходжень склала 1 млн. 623 тис. грн. (за 10 місяців 2015 року – 1 млн. 407 тис. гривень).

Проте, як і в попередні періоди, ситуація по туристичній галузі залишається без змін.

Для порівняння:

надходження коштів за 10 місяців у місті Кам’янець-Подільський склали лише 86,4 тис. грн., коли у містах Шепетівка – 567,0 тис. грн., Хмельницький – 736,5 тис. гривень.

Також, виникає питання чому у Білогірському, Деражнянському, Ізяславському, Старокостянтинівському, Старосинявському, Теофіпольському та Шепетівському районах надходження від діяльності підприємств туристичної галузі за 10 місяців складають 0,0 гривень. У Летичівському, Славутському та Ярмолинецькому районах – 1,5 тис. грн., у Полонському районі – 2,2 тис. грн., у місті Славута – 2,5 тис. гривень.

Прошу зазначених голів райдержадміністрацій, міських голів взяти на особистий контроль дане питання та сприяти у виведенні з «тіні» підприємств та закладів, які надають послуги у туристичній галузі.

Легалізація трудових відносин

У результаті проведеної роботи з питань легалізації трудових відносин в області виявлено 975 порушень, у тому числі трудового законодавства – 649, податкового – 309, пенсійного законодавства – 17.

Притягнуто до адміністративної відповідальності 103 особи. Зареєстровано 1892 суб’єкти підприємницької діяльності, 2069 трудових договорів між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками та 542 трудових договори з найманими працівниками у юридичної особи.

Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з «тіні» 4503 особи.

Проте, ці надходження до бюджету складають лише незначну частину, що має отримувати область. Тому, Департаментом, з своєї сторони, проведено розрахунки працездатного населення, яке працює нелегально, тобто в «тіні». При проведенні зазначеного розрахунку було взято за основу кількість наявного населення області на 01 вересня 2016 року (1289,6 тис. осіб) та враховано кількість:

- пенсіонерів – 410,4 тис. осіб;

- дітей від 0 до 6 років – 90,7 тис. осіб;

- учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ та студентів – 170,8 тис. осіб;

- осіб, які забезпечують себе роботою, у тому числі членів особистих селянських господарств – 61,6 тис. осіб;

- осіб працездатного віку, які здійснюють догляд за дитиною інвалідом – 4,5 тис. осіб;

- непрацюючі інваліди з дитинства – 13,5 тис. осіб;

- отримувачів державної соціальної допомоги, які не мають права на отримання пенсій – 2,9 тис. осіб.

За результатами проведених розрахунків працездатне населення області складає 535,3 тис. осіб, а у Пенсійному фонді застраховано лише 370,5 тис. осіб, кількість населення працездатного віку, яке знаходиться в «тіні» складає 164,7 тис. осіб або майже 31 (30,8) відсоток. Зокрема, у містах обласного значення в «тіні» працює 20% (49,0 тис. осіб), у районах39,9% (115,7 тис. осіб).

Слід відмітити, що найбільша кількість працюючих в «тіні» серед міст обласного значення спостерігається у містах Нетішин (35,7%) та Славута (32,8%), серед районів області – Кам’янець-Подільський (49,9%) та Віньковецький   (49,6 відсотка).

З урахуванням зазначених цифр проведено також розрахунок несплачених податків від заробітної плати до Державного та місцевого бюджетів.

Так, при умові, що кожному із працюючих в «тіні» могли б виплачувати хоча б мінімальну заробітну плату (1450 грн.) надходження до бюджетів усіх рівнів за місяць склали би - 99,1 млн. грн., у тому числі:

- єдиний соціальний внесок (22%) – 52,5 млн. грн.;

- податок з доходів фізичних осіб (18%) – 43,0 млн. грн.;

- військовий збір (1,5%) – 3,6 млн. гривень.

При цьому, за рік Державний та місцеві бюджети недоотримують (у вигляді податків від заробітної плати) понад 1 млрд. 189 млн. гривень.

Однак, якщо врахувати, що мінімальну заробітну плату працівники мали б отримувати за некваліфіковану працю, то середня заробітна плата по області за вересень місяць склала 4128 грн., і сума несплачених податків від заробітної плати буде набагато вище.

Так, при виплаті працюючим у «тіні» заробітної плати на рівні середньообласного показника (4128 грн.) сума недоотриманих податків від заробітної плати за місяць складає 282,2 млн. грн., у тому числі:

- єдиний соціальний внесок (22%) – 149,6 млн. грн.;

- податок з доходів фізичних осіб (18%) – 122,4 млн. грн.;

- військовий збір (1,5%) – 10,2 млн. гривень.

При цьому, за рік Державний та місцеві бюджети недоотримують (у вигляді податків від заробітної плати) понад 3 млрд. 386 млн. гривень.

Для порівняння, доходи обласного бюджету на 2016 рік визначено у сумі 3 млрд. 966 млн. гривень. Фактично ми маємо в «тіні» ще один бюджет області.

Тому, звертаю увагу голів райдержадміністрацій, міських голів на те, що саме ці аналітичні показники будуть використані у 2017 році для легалізації трудових відносин та підвищення рівня заробітної плати в області.

Шановні колеги, протягом року нашими спільними зусиллями вдалося досягти певних результатів, однак резерви для покращення ситуації в області є. Тому нам необхідно докласти максимум зусиль для того, щоб населення області отримувало гідну заробітну плату, легально та вчасно.

Додаток до розпорядження 22.11.2016 року