03 10 2016
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Відбулася обласна селекторна нарада з питань надання населенню житлових субсидій.


3 жовтня під головуванням  т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника та директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлани Лукомської відбулася обласна селекторна нарада з питань надання населенню житлових субсидій.

З метою забезпечення чіткої координації між різними органами виконавчої влади та підприємствами, для участі у селекторній нараді були запрошені керівники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, управління житлово- комунального господарства, ТОВ «Хмельницькгаз збут», ПАТ “Хмельницькобленерго”, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, структурних підрозділів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій, міськвиконкомів, місцевих підприємств – надавачів послуг населенню.

На селекторній нараді розглядалась  ситуація в області з призначенням житлових субсидій, а також було обговорено недоліки у роботі та шляхи їх усунення, проблемні питання та шляхи їх вирішення.

У вступному слові Валерій Олійник поінформував учасників наради, що у вересні відбулася ціла низка нарад, на яких розглядалося питання нарахування населенню житлових субсидій. На даних заходах були поставлені чіткі питання стосовно виконання цієї важливої програми, кінцевим результатом якого є призначення субсидій кожній сім’ї, яка їх потребує. Посадовець наголосив, що часу обмаль, адже от-от розпочнеться опалювальний сезон.

Про стан надання населенню житлових субсидій в області доповіла Світлана Лукомська. Вона зазначила, що на колегії обласної державної адміністрації перед керівниками РДА та МВК було поставлено завдання забезпечити  до 1 жовтня цього року автоматизований розрахунок призначення субсидій   на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію в попередньому періоді, проведення перерахунків пільг і субсидій на придбання твердого палива та скрапленого газу, перехід на програмне забезпечення “Житлові субсидії”.

Станом на 30.09.2016 року за оперативною інформацією у вересні на 65% забезпечено автоматизоване призначення субсидії на новий період домогосподарствам, у яких закінчився 12-місячний строк її отримання. Найменше призначено субсидій в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення Славутського міськвиконкому – 11%; Білогірської райдержадміністрації – 23%; Городоцької райдержадміністрації – 23%; Старосинявської райдержадміністрації – 30%; Красилівської райдержадміністрації – 31%; Славутської райдержадміністрації – 31%; Ярмолинецької райдержадміністрації – 38%.

Перехід з призначення субсидій населенню на житлово-комунальні послуги з програмно-технічного комплексу «Наш дім» на програмний комплекс «Житлові субсидії» виконано на 40%. Найменші відсотки в наступних управліннях соціального, захисту населення: Ярмолинецької райдержадміністрації -1%, Славутського міськвиконкому- 6%,     Дунаєвецької райдержадміністрації – 6%, Віньковецької райдержадміністрації – 11%, Старосинявської райдержадміністрації – 17%, Кам’янець- Подільської райдержадміністрації – 33%.

За інформацією структурних підрозділів з питань соціального захисту населення в області існує потреба у залученні безробітних до громадських робіт за видом «Інформування населення про порядок отримання житлових субсидій та робота з документацією» (147 осіб). У зв’язку з цим Світлана Лукомська доручила керівникам на місцях розглянути питання співфінансування залучення таких працівників до роботи  в управліннях соціального захисту населення спільно з центрами зайнятості  з місцевих бюджетів, об’єднаних територіальних громад.

Також Світлана Іванівна нагадала присутнім,  що до постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня №635 внесені чергові зміни до Порядку призначення житлових субсидій, якими уточнено порядок обчислення сукупного доходу для призначення житлових субсидій, а також механізм подання заяви і декларації в електронній формі. Тому органи місцевої влади мають провести відповідну роз’яснювальну роботу в засобах масової інформації щодо нововведень.

Далі відбулося заслуховування керівників райдержадміністрацій, міськвиконкомів, в яких ситуація складна та  потребує усунення недоліків та вирішення проблемних питань.

Підсумовуючи селекторну нараду, Валерій Олійник звернув увагу учасників на необхідності покращення якості та оперативності обслуговування громадян, які звертаються за наданням субсидій, забезпечення дотримання строків призначення їх та перепризначення на наступний період.