17 06 2016
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

В Україні змінено порядок призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам


У зв’язку набуттям чинності постанови Кабінету Міністрів № 365 від 08.06.2016р. “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам”, Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко провів всеукраїнську селекторну нараду...

щодо обговорення практичних аспектів застосування норм даної постанови, порядку організації роботи по призначенню та відновленню соціальних виплат на місцях.

Від Хмельницької області участь в нараді взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник, представники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації, силових структур.

Необхідність прийняття такого нормативного акту назріла вже давно. Більшість документів, що регулювали порядок призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, приймалися в умовах ескалації військового конфлікту на Сході, були недосконалими і не розрахованими на тривалий час. Мали місце безпідставні призупинення та відмови у призначенні виплат, бюрократична тяганина.

Водночас, у ході проведених Службою безпеки України перевірок та верифікації, яку проводять Мінсоцполітики, Мінфін та Пенсійний фонд були виявлені численні факти зловживань, які свідчать про те, що часто соцвиплати потрапляють не справжнім переселенцям, а тим, кому вони були призначені незаконно через різноманітні схеми.

За інформацією Департаменту соціального захисту облдержадміністрації, у Хмельницькій області станом на 15.06.2016 року за  звернулось – 5576 сімей (8495 осіб), призначено грошову допомогу – 5433 сім’ям(8284 особи), відмовлено у призначенні допомоги -82 особам, припинено виплати -1380 особам.

В 2014 році виплачено – 5492,1 тис.грн., в 2015 – 37605,7 тис.грн. в 2016 році – 8711,1 тис. грн.

Таким чином, головна мета ухвалення даної постанови – це удосконалення системи призначення (відновлення) та організація ефективного контролю за соціальними виплатами внутрішньо переміщеним особам. Вона передбачає здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки наведених у довідці про взяття на облік відомостей про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи та складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Це стосується лише тих внутрішньо переміщених осіб, які є отримувачами соціальних виплат, субсидій та пільг. Рішення про призначення соціальних виплат будуть приймати Комісії з питань призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, утворені місцевими органами влади. Таким чином, спрощено порядок обліку внутрішньо переміщених осіб та забезпечено дієвий контроль в системі здійснення соціальних виплат, субсидій внутрішньо переміщеним особам.

За словами Павла Розенка, відтепер довідка переселенця буде діяти безстроково, що дасть змогу забезпечити вчасне отримання пенсій та інших соціальних виплат. Також посадовець неодноразово підкреслив, що прийняття даної постанови в жодному разі не означає, що всім внутрішньо переміщеним особам доведеться негайно переоформляти документи і підтверджувати право на отримання допомоги від держави. Норми постанови будуть застосовуватися лише у разі закінчення терміну дії наявної довідки або у випадку первинного звернення до органів соціального захисту.

Віце-прем’єр-міністр закликав зробити процес призначення виплат якомога відкритішим і прозорішим, гарантувати дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.

За результатами наради Павло Розенко доручив керівникам регіонів у місячний термін забезпечити відновлення виплат пенсій та соціальних допомог вимушеним переселенцям та організувати належний контроль за коштами Держбюджету, Пенсійного фонду, які виділяються переселенцям.