11 11 2015
Категорія: Наради - семінари

Засідання круглого столу з питань поширення національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми у Хмельницькій області


11 листопада 2015 р. в Хмельницькій обласній державній адміністрації відбулося засідання  круглого столу  в рамках реалізації Хмельницького регіонального компоненту проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в Україні».

Заступник голови облдержадміністрації  Володимир Кальніченко зазначив, що Хмельницька обласна адміністрація спільно із соціальними партнерами приділяє велику увагу реалізації державної сімейної політики в частині протидії торгівлі людьми. Хочу проінформувати Вас, що в області ведеться широкомасштабна інформаційно - просвітницька робота із зазначеного питання.

Щоквартально проводяться засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. У вересні поточного року на засіданні обласної Координаційної ради розглядалось питання виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми» і прийнято відповідні рішення. Налагоджено тісну співпрацю із громадськими організаціями, Благодійними Фондами області.

Також питання протидії торгівлі людьми є надзвичайно актуальним, складним та специфічним у психологічному плані.   Не кожна людина готова розповідати про випадки, які прийшлось пережити. Тому, керівництво обласної державної адміністрації докладатиме усіх зусиль для покращення співпраці суб’єктів, які впроваджують заходи з протидії торгівлі людьми.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська у своєму виступі зазначила,  що виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми» щорічно розглядається на колегії  Департаменту. Ініціюється питання в навчанні працівників соціальної сфери на базі центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Так, впродовж 2014- 2015 років пройшли навчання в межах області більше 300 осіб.

В області у 2013 році одній особі (гр. Новоушицького району) встановлено статус постраждалого від торгівлі людьми.

Значна   увага,  в області,  приділяється інформаційно-просвітницькій діяльності. Спільно із громадськими організаціями «Ксена» та «Есперо» в  районах та містах області проводяться засідання круглих столів, тренінги, в яких беруть участь представники  управлінь соціального захисту населення,  освіти і науки, охорони здоров’я, молоді та спорту, центрів зайнятості, органів внутрішніх справ, служб у правах дітей, міграційної служби, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За кошти обласного бюджету виготовлено та розповсюджено по районах та містах області  тематичні буклети. Громадською організацією «Сучасник» спільно з Благодійним Фондрм «Ксена» - виготовлено   100 плакатів, 1000 листівок,  постери  для 5  біг-бордів, 25 – сіті-лайтів, які розміщено в області. Громадською організацією «Есперо» виготовлено та розповсюджено 3000 листівок та 250 брошур «Легальна зайнятість – перешкода для трудової експлуатації»,- підкреслила Світлана Лукомська.

Участь у засіданні круглого столу взяли: моніторингова група у складі представників Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України,  Державної міграційної служби України, Адміністрації Державної прикордонної служби України, Координатора проектів ОБСЕ в Україні, Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні та Міжнародного жіночого правозахисного центру  «Ла Страда-України» та члени обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, попередження насильства в сім’ї та  протидії торгівлі людьми: представники  Департаментів соціального захисту населення,  охорони здоров’я, освіти і науки; управління молоді та спорту,  центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, державної міграційної служби у Хмельницькій області, обласного центру зайнятості, обласного центру соціально-психологічної допомоги, управління МВС України у Хмельницькій області.


Проект реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні на замовлення Міністерства соціальної політики України та за фінансової підтримки Уряду Канади. На теренах Хмельницької області проект реалізується з 1 листопада 2014 року по 31 грудня 2017 року.