12 10 2015
Категорія: Наради - семінари

Чергова селекторна нарада з питань надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг


Під керівництвом першого заступника голови обласної державної адміністрації - В.Процюка та директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації - С.Лукомської відбулася селекторна нарада з головами райдержадміністрацій, міськими (міст обласного значення) головами

Під час селекторної наради перший заступник голови облдержадміністрації Василь Процюк доручив головам райдержадміністрацій, міським головам докласти максимум зусиль для виконання цільових показників по кожному районі і місті.

Для цього необхідно:

1. В черговий раз провести роз’яснювальну компанію в засобах масової інформації щодо подання громадянам в управління соціального захисту населення необхідних документів для призначення субсидії;

2. Здійснювати не менше два рази на тиждень виїзди "мобільний соціальний офіс"( мобільні робочі групи) в сільські населенні пункти.

3. Протягом тижня затвердити графіки відповідно до яких провести зустрічі з колективами підприємств, установ, організацій;

4. Залучити працівників територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), поштових відділень до інформування населення, прийому заяв і декларацій та передачу до органів соціального захисту населення;

5. Забезпечити контроль щодо обміну даних між управліннями соціального захисту населення з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг;

6. Забезпечити управління соціального захисту населення витратними матеріалами для оформлення субсидій;

7. Залучити безробітних до робіт по субсидіям з метою інформування населення про порядок отримання житлових субсидій.

Також, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації - Світлана Лукомська зазначила, що забезпечення соціального захисту мешканців області під час оплати житлово-комунальних послуг шляхом надання кожній сім’ї, яка потребує допомоги, є найбільш актуальним питанням, вирішення якого покладено не лише на органи соціального захисту населення, а і на місцеву владу.
З 1 жовтня поточного року постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2015 № 752 внесені чергові зміни до Положення про порядок надання населенню субсидій, якими врегульовано наступні питання :

1. Скасовано необхідність обов’язкового оформлення особових рахунків на сплату житлово-комунальних послуг на особу, яка звертається за субсидією. Відтепер субсидія призначатиметься одній з зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, незалежно від того, чи відкрито на неї особовий рахунок на сплату послуг. Орендарям житла субсидія також призначатиметься без необхідності відкриття на них особових рахунків (на підставі договору оренди).

2. Визначено вичерпний перелік документів, які враховуються комісією під час прийняття рішення про призначення субсидії з урахуванням лише фактично проживаючих осіб, і скасовано необхідність проведення обстеження домогосподарства у разі наявності одного з таких документів.

3. Крім цього, надано право комісії приймати рішення про призначення субсидії виходячи з кількості зареєстрованих і фактично проживаючих осіб у разі відсутності документів, що підтверджують непроживання осіб з числа зареєстрованих. Але таке рішення приймається після обстеження умов проживання сім’ї.

4. Надано можливість призначати субсидію сім’ям, які проживають окремо у житловому будинку, що розділений на дві половини.

5. Надано можливість при призначенні субсидії дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям враховувати кількість дітей, які фактично проживають, але не зареєстровані.

6. Встановлено, що у разі невідповідності даних про склад зареєстрованих осіб і про кількість осіб, яким нараховується плата за послуги (ці дані отримуються органами соціального захисту населення за запитами від житлово-експлуатаційних організацій та інших органів), для розрахунку субсидії використовуються дані про склад зареєстрованих.

7. Передбачено, що якщо субсидія призначена за рішенням комісії, призначення субсидії на наступний термін здійснюється на підставі того ж рішення (тобто питання не виноситься знову на комісію), якщо в сім’ї не відбулося змін.

Застосування вказаних змін законодавства дасть змогу оперативніше вирішувати питання з наданням субсидій населенню. Хочу поінформувати, що станом на 9 жовтня поточного року звернулося за призначенням субсидій 143 тисячі сімей. Призначено субсидій 129 тисячам сімей. Стосовно мінімальних показників кількості домогосподарств, яким необхідно призначити субсидії – для області це 164 тисячі сімей, то середньо обласний показник виконання доведеного завдання становить 75%.