08 10 2015
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради


08 жовтня 2015 року, за участю голови облдержадміністрації, представників від облдержадміністрації, Федерації профспілок та Об’єднання організацій роботодавців області, відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Відповідно до порядку денного, на засіданні Ради підведено підсумки виконання регіональної угоди між Хмельницькою обласною державною адміністрацією, Федерацією профспілок Хмельницької області та Об’єднанням організацій роботодавців Хмельницької області у І півріччі 2015 року, розглянуто питання про підготовку робітничих кадрів професійно-технічними навчальними закладами області з врахуванням потреби виробничих підприємств, про стан захворюваності населення області на туберкульоз та шляхи її зниження відповідно до вимог обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки, про стан економічного розвитку агропромислового комплексу за 2015 рік, обговорено ситуацію, яка склалася у територіальному управлінні Національного банку України та її вплив на соціально-економічний стан області, а також затверджено план роботи територіальної тристоронньої соціально-економічної ради на 2016 рік та обрано голову Ради.

Як зазначив у своїй промові голова облдержадміністрації М. Загородний, виконання Регіональної угоди є запорукою стабільності соціально-трудових відносин в області.

Незважаючи на важку суспільно-політичну ситуацію в країні, спільна робота сторін соціального діалогу по реалізації взятих зобов’язань щодо виконання Регіональної угоди, у поточному році позитивно вплинула на соціально-економічний розвиток області та сприяла вирішенню важливих проблем.

Про дієвість реалізації взятих зобов’язань свідчить те, що станом на 01 липня 2015 року обсяг залучених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) становив 170 млн. дол. США.

За січень-червень поточного року майже 63% великих і середніх підприємств області працювали рентабельно та одержали 711 млн. грн. прибутку.

Індекс промислової продукції в області за підсумками січня-серпня 2015 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року становив 104 відсотка. Серед регіонів держави Хмельниччина за цим показником посіла 4 місце.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-серпень  2015 року по області становила 3169 грн., що на 13% більше у порівнянні з відповідним періодом 2014 року і склала майже 80% заробітної плати по Україні  (3975 гривень). За рівнем середньомісячної заробітної плати в рейтингу серед областей України Хмельниччина займає 17 місце.

Поряд з підвищенням рівня заробітної плати в області спільно з органами прокуратури, правоохоронними та контролюючими органами вжито низку заходів щодо недопущення зростання заборгованості із виплати заробітної плати та забезпечення її щомісячного скорочення. Станом на 01 вересня поточного року область за сумою боргу посіла 6 місце серед регіонів України. За моніторинговими даними станом на 01 жовтня борг із заробітної плати складає 7,6 млн. гривень.  З початку року повністю ліквідовано борги на 31 підприємстві області у сумі 10,2 млн. гривень.

Незважаючи на складну ситуацію щодо працевлаштування за 9 місяців  2015 року забезпечено роботою 16,4 тис. осіб, які перебували на обліку в обласній службі зайнятості, в тому числі 450 осіб знайшли роботу самостійно та 187 - забезпечені зайнятістю шляхом укладання цивільно-правових угод.

Підсумовуючи свою промову голова облдержадміністрації М. Загородний відмітив, що є певні досягнення, є чітко визначені пріоритети водночас враховуючи те, що усі норми і соціальні гарантії регіональної угоди між облдержадміністрацією, Федерацією профспілок та Об’єднанням організацій роботодавців області діють до укладення нової угоди, сторони соціального діалогу мають вжити вичерпних заходів по виконанню взятих зобов’язань Регіональної угоди, які на даний час не вдалося реалізувати у повному обсязі. Лише в процесі спільної праці, об’єднавши зусилля сторін соціального діалогу, можна досягти певних результатів.