22 06 2015
Категорія: Соціальна політика

Зустріч Міністра соціальної політики України з працівниками соціальної сфери області


Під час зустрічі з працівниками соціальної сфери області було розглянуто наступні питання: налагодження роботи нової системи субсидій, допомога сім’ям загиблих та демобілізованим, також соціальний захист переселенців.

В своєму виступі директор Департаменту соціального захисту населення облдержадмінстрації - Світлана Лукомська повідомила що за цей період звернулося за призначенням субсидій по новому порядку 40,1 тис. сімей. Незважаючи на проблеми технічного характеру, недосконалість програмного забезпечення призначено субсидій майже 43 тис. сімей, що складає 56 відсотків від загальної кількості сімей, які звернулися за призначенням субсидій по новому Порядку та які користувались субсидією в опалювальний сезон 2014-2015 року (коли станом на 05.06.2015 року 9800). За попередніми прогнозами протягом року очікується звернень до 120 тис. сімей. Сьогодні ми перед собою ставимо завдання інформаційно дійти до кожної сім'ї, яка би мала право на отримання субсидій, пільг, адресних допомог (остання версія ІВЦ – надійшла 17.06.2015 року).

Важливим питанням, яке знаходиться на контролі керівництва облдержадміністрації є поліпшення соціального захисту переселенців із тимчасово окупованої території та зони проведення антитерористичної операції.

В області обліковано 7138. Вирішено питання з забезпеченням житлом, надається гуманітарна та грошова допомога з обласного бюджету, яка передбачена шляхом внесення доповнень до обласної комплексної програми соціального захисту населення. Налагоджено тісну співпрацю з благодійними організаціями, волонтерами.

Також  Світлана Лукомська зазначила, що  на Хмельниччині мобілізовано 7,5 тисяч осіб, 7 квітня цього року Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації на розгляд депутатів обласної ради внесено проект програми, який попередньо обговорений з громадськістю, волонтерами, громадськими об’єднаннями.  Рішенням сесії обласної ради затверджено обласну програму соціальної підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, з фінансовою підтримкою у сумі 4,5 млн.грн.

Передбачені кошти на:

- - надання одноразової матеріальної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей - 2 000,0 тис. гривень.

- придбання обладнання для покращення матеріально-технічного оснащення Хмельницького обласного госпіталю ветеранів ВВВ на базі якого буде проводитись оздоровлення та медична реабілітація учасників АТО – 997,8 тис.грн.;

- забезпечення осіб, які брали участь в антитерористичній операції, пільговим зубопротезуванням – 240,0 тис.грн.;

- придбання слухових апаратів для осіб, які брали участь в антитерористичній операції – 100,0 тис. гривень.

Також, при формуванні обласного бюджету області затверджено 3,0 мільйони на оплату дороговартісного лікування.

В цілому, основними завданнями програми є: надання особам, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції та члени їх сімей, комплексних соціальних, медичних, психологічних, юридичних послуг, матеріальної допомоги, здійснення соціального супроводу надання додаткових пільг, увічнення пам'яті загиблих героїв.