08 05 2015
Категорія: Соціальна політика

8 травня в Україні відзначається День пам'яті та примирення


Цю дату наша держава офіційно відзначає вперше та розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам'яті та примирення під гаслом "1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо". В урочистому заході прийняла участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації -Світлана Лукомська

Як завжди у ці перші травневі дні ми віддаємо данину глибокої поваги і шани всім, хто на фронті і в тилу ворога героїчно та самовіддано боровся проти  нациської чуми, хто пережив трагічні часи відступів, відчай неволі, хто здійснив великі бойові і трудові подвиги.

Соціальний захист ветеранів війни, які в роки Другої світової війни захистили людство від фашизму, дітей війни та ветеранів праці, які в тяжкі повоєнні роки відбудовували Україну є обов'язком, невід'ємною частиною соціальної політики нашої держави. Ці люди потребують гідного рівня життя та вшанування.

Війна своїм чорним вогненним крилом зачепила кожну родину і в повній мірі змусила відчути та глибоко усвідомити багатьом поколінням біль і жорстокість війни та благодать і радість миру. За Перемогу заплачено непомірно високою ціною людських життів. 250 тисяч подолян поклали свої голови на вівтар Перемоги. Для 30 тисяч воїнів Армії визволителів – синів і дочок різних народів наша Подільська земля стала місцем вічного спочинку, бо саме тут вони впали в останньому бою за її визволення.

За роки війни на території нашої області фашисти розстріляли і замучили 478 тисяч військовополонених і мирних жителів. 117 тисяч подільських юнаків і дівчат були насильно вивезені до німецького рейху у фашистське рабство. І сьогодні на українській Землі ллється невинна кров молодих патріотів незалежної держави. Ніхто і не міг подумати, що миролюбивий народ через 70 років страшної пам’яті війни, змушений зі зброєю в руках обороняти свою батьківщину, по-новому переоцінювати сторінки сучасної історії. 8 подолян загинули під час Революції Гідності, в антитерористичній операції на сході країни увійшли у вічність 89 воїнів нашої землі.

Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає.

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять загиблих захисників української землі, воїнів – визволителів, партизанів і підпільників, жертв концентраційних таборів, усіх героїв, мучеників і жертв війни!