23 04 2015
Категорія: Соціальна політика

Відзначення 29-ї річниці Чорнобильської катастрофи


Покладання квітів біля пам’ятника "Героям Чорнобиля – пожежникам" та біля пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля». від керівництва обласної державної адмінстрації, обласної ради, міськвиконкому, депутатів усіх рівнів, Чорнобильських громадських організацій, галузевих управлінь та громадськості міста.

 

Організація Об’єднаних Націй чорнобильську трагедію визнала катастрофою всесвітнього масштабу. Катастрофа, яка змінила долі мільйонів людей, сімей. Ви – ліквідатори Чорнобильської катастрофи, учасники, пожежники, медики, на той час зовсім молоді люди, стиснувши волю в кулак, зробили все можливе щоб зупинити ядерного монстра. Пройшло 29 років, а наслідки відчувається і до тепер. Весь цей період, на передодні першотравневих свят ми не вимушено промовляємо слово «Чорнобильська катастрофа». Слова з якими асоціюється скорбота, горе, біль, сльози, втрати.

Розумію, що сьогодні залишається значна кількість невирішених питань. В першу чергу понад 800 сімей учасників ліквідації до теперішнього часу не отримали житло, автомобільний транспорт. Але сьогодні прошу Бога лише одне – миру в країні. Думаю, кожна свідома людина, розділяє зі мною цю думку. І сьогодні, намагаюся зробити все можливе, щоб кожна родина в області відчула допомогу, була почута і впевнена в державній підтримці - сказав голова облдержадміністрації Михайло Загородний

 

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає , тривого не покидає людей, повязаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсу. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій памяті. Ще довго ми будем відчувати на собі її наслідки, ще довго чутими її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, хто заплатив за чиюсь помилку своїм життям.

Весна 86-го року на Україні буяла первоцвітом садів. Оспівана в веснянках нашими предками, вона проходила по нашій рідній землі, як завше квітуча та рясна. Однак 26 квітня назавжди залишиться для нашого народу як день лиха, болю, суму. Назавжди залишиться днем Чорнобильської трагедії, яку не можливо забути або викреслити з памяті.

26 квітня 1986 року о 01.23 сталася найбільша техногенна аварія в історії людства-вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Жахлива аварія призвела до радіоактивного опромінення величезної кількості людей, до забруднення води й довкілля. На території України утворилася так звана 30-кілометрова "зона відчуження", з якої терміново були відселені жителі задля порятунку їхніх життів.