27 03 2015
Категорія: Соціальна політика

Як оформити житлову субсидію...


Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадмінстрації - Світлана Лукомська розповіла на ТРК"Поділля-Центр" (обласне радіо) як оформити житлові субсидії на житолово-комунальні послуги населенню.

Субсидія була і залишається головним видом соціальної допомоги для оплати всіх комунальних послуг. Субсидія гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату всіх житлово-комунальних послуг незалежно від зміни їхньої вартості. До норм, які є підставою нарахування субсидії, були внесені зміни, що зробили субсидії більш соціально справедливими.

Світлана Лукомська  розповіла хто має право на призначення субсидії:

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами з урахуванням пільг перевищують розмір визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. З 1-го жовтня 2014 року обов’язковий платіж для отримувачів житлової субсидії розраховується індивідуально для кожної домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одного члена домогосподарства.

Для працездатних осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні і декларують відсутність доходу за будь який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії, в розрахунок субсидії за кожний такий місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії (у 2015 році прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн.).

На які послуги призначається субсидія

Субсидія призначається на оплату користування житлом або його утримання та комунальними послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

На яку площу призначається субсидія

З 1 жовтня 2014 для надання субсидій встановлено соціальну норму житла у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство.

Також, Світлана Лукомська зазначила, що на даний час користуються субсидією на оплату житлово – комунальних послуг 37 тис. сімей та 10 тис. сімей отримали субсидію готівкою на придбання скрапленого газу, твердого палива, тобто разом скористалися субсидією 47 тис. сімей, майже 10% всіх домогосподарств області. За нашими розрахунками, у зв’язку з підвищення цін на природній газ та електроенергію, в управління соціального захисту населення може звернутися понад 120 тис. сімей за нарахуванням субсидій.