17 03 2015
Категорія: Соціальна політика

Прес-конференція щодо надання житлових субсидій населенню


17 березня 2015 року під головуванням директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлани Лукомської відбулася прес-конференція з представниками засобів масової інформації щодо надання житлових субсидій населенню в умовах підвищення цін і тарифів на житлово -комунальні послуги.

Програма житлових субсидій є механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

На які послуги призначається субсидія

Субсидія призначається на оплату користування  житлом  або  його утримання та комунальними послуг (водо-,  тепло-,  газопостачання, водовідведення,  електроенергія,  вивезення побутового  сміття  та рідких  нечистот),  а  також  один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Хто має право на призначення субсидії

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами з урахуванням пільг перевищують розмір визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

З 1-го жовтня 2014 року обов’язковий платіж для отримувачів житлової субсидії розраховується індивідуально для кожної домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одного члена домогосподарства.

Для працездатних осіб, які зареєстровані у житловому приміщенні і декларують відсутність доходу за будь який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, або місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії, в розрахунок субсидії за кожний такий місяць включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії (у 2015 році прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн.).

Кому призначається субсидія

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації, і розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.

На яку площу призначається субсидія

З 1 жовтня 2014 для надання субсидій встановлено соціальну норму житла у розмірі 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство.

Приклад  розрахунку субсидії

У житловому приміщенні зареєстрована сім’я, що складається з двох пенсіонерів. Розмір плати за житлово-комунальні послуги виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами становить 400 гривень. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї складає 2 500 гривень. Середньомісячний сукупний дохід на одну особу складає 1 250 гривень (2 500:2=1 250 гривень).

Визначається обов’язкова частка плати за послуги (%): 1 250:1176:2*15=7,97%

Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 199,3 грн. (2 500*7,97%), а решта плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (400 грн. – 199,3 грн=200,7 грн.).


Станом на 1 лютого 2015 року субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг користувалось 37,2 тис. сімей, що майже на 20% більше ніж на аналогічний період минулого року.

У зв’язку із підвищення цін і тарифів на комунальні послуги очікується значне збільшення кількості сімей, які звернуться за призначенням субсидії.

Міністерством соціальної політики України підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», яким передбачається запровадження з 1 травня 20015 року спрощеного порядку оформлення субсидій. Зокрема:

- призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації;

- запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій;

-   кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає від підприємств, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення, спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії;

- скасовуються такі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, як: наявність у власності двох житлових приміщень, наявність у власності двох автомобілів, наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні, здача в найм житлового приміщення;

-  для призначення субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків;

-   запровадження надання субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період як раніше;

-   встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін);

-   інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду;

-  посилено відповідальність заявника за надані відомості для призначення субсидії: якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.