03 07 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Міністерство соціальної політики України інформує:


Мінсоцполітики пропонує розширити перелік категорій пенсіонерів-підприємців, які можуть бути звільненими від сплати ЄСВ

Кабінет Міністрів підтримав ініціативу Мінсоцполітики щодо розширення переліку категорій пенсіонерів-підприємців, звільнених від сплати єдиного соціального внеску. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, коментуючи ухвалення на сьогоднішньому засіданні КМУ рішення щодо підтримки законопроекту «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

«Поданий законопроект розширює категорії пенсіонерів-підприємців, які можуть бути звільненими від сплати єдиного соціального внеску. Якщо раніше на звільнення від обов’язкової сплати єдиного соціального внеску могли розраховувати тільки пенсіонери за віком та інваліди, то відтепер до категорії пільговиків включено отримувачів усіх видів пенсій, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, - зазначила Наталія Королевська.

«Реформування системи соціального страхування має за мету встановлення у суспільстві соціальної справедливості. Подолання несправедливості серед пенсіонерів-підприємців – це один із кроків на цьому шляху», – наголосила Міністр.

За чинним законодавством фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

«При цьому до Міністерства надходить багато звернень щодо звільнення від сплати єдиного внеску пенсіонерів-підприємців, які одержують пенсію за вислугу років і досягли загальновстановленого пенсійного віку. Для усунення непорозумінь Мінсоцполітики розроблено проект закону, яким пропонується чітко визначити умови звільнення від сплати єдиного внеску. Відповідно до запропонованого Мінсоцполітики законопроекту, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску по досягненню загальновстановленого пенсійного віку незалежно від закону, у відповідності до якого цим особам призначено пенсію», - зазначила Міністр.

Чисельність пенсіонерів та інвалідів, які на сьогодні звільнені від сплати єдиного внеску, - 164 436 осіб. Сума єдиного внеску, яка буде недоотримана внаслідок прийняття законопроекту, складе 51,6 млн. грн. на рік (із розрахунку 10 746 пенсіонерів, які є фізичними особами-підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та отримують пенсію за вислугу років і досягли віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Нагадаємо, що законопроект «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо звільнення пенсіонерів та інвалідів від сплати єдиного внеску» подавався ще у березні 2011 року народним депутатом Наталією Королевською на розгляд Верховної Ради. Проте тоді його так і не було включено до порядку денного.

До прикладу

За чинних умов чоловік-підприємець, який одержує пенсію за віком відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, по досягненню 60 років звільняється від сплати єдиного внеску.

У той же час підприємець, який одержує пенсію за вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, по досягненню 60 років не має такого права щодо звільнення від сплати єдиного внеску. Якщо запропонований Мінсоцполітики законопроект буде ухвалено Верховною Радою, такий підприємець звільнятиметься від обов’язкової сплати ЄСВ та матиме право добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.


Мінсоцполітики: Червневі державні допомоги профінансовано повністю - на 3,3 млрд. грн

В Україні на фінансування червневих державних допомог було спрямовано майже 3,3 млрд. грн. Про це повідомив директор Департаменту державних соціальних допомог Міністерства соціальної політики Віталій Мущинін.

«Як того і вимагає встановлений Кабміном Порядок, фінансування державних соціальних допомог за червень завершилось 25 червня. На ці потреби в регіони двома траншами було перераховано 3 млрд. 295 млн. 883 тис. грн., або 100% від потреби», - сказав він.

«Фінансування державних соціальних допомог відбулося вчасно. Крім того, за ініціативи Міністра соціальної політики Наталії Королевської було запроваджено щоденний контроль за процесом виплат, тому ми одразу дізнаємося про затримки із виплатою допомоги на місцях і втручаємось у ситуацію. Загалом за шість місяців було виплачено 19 млрд. 80 млн. 924 тис. грн. державних соціальних допомог, що на 3 млрд. 433 млн. 758 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року», - сказав він.

Віталій Мущинін відзначив, що найближчим часом усі, хто зазвичай отримують «дитячі» гроші, допомогу по малозабезпеченості, а також виплати дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства у другій половині місяця, одержують їх у поштових відділеннях та відділеннях банків.


Мінсоцполітики: За півроку виплату пенсій профінансовано у повному обсязі – на 124,4 млрд. грн

За півроку пенсійні виплати громадянам було профінансовано в повному обсязі, на 124,4 млрд. грн. Про це повідомив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір.

«За півроку пенсійні виплати громадянам було профінансовано на 124,4 млрд. грн. Це на 12,6 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року (111,8 млрд. грн.). Зокрема цього року Постановою КМУ було переглянуто розмір пенсій 280 тис. українців. Ми і надалі працюватимемо над тим, щоб осучаснити пенсійні виплати якомога більшій кількості громадян», - сказав директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір.

«Наповнення пенсійного фонду відбувається вчасно та в повному обсязі. Тому своєчасності пенсійних виплат нічого не загрожує. Зокрема, червневі виплати профінансовані відповідно до встановленого графіку та потреб на 20,5 млрд. грн.», - сказав він.

Микола Шамбір нагадав, що за ініціативи Міністра соціальної політики Наталії Королевської при відомстві було створено спеціальну робочу групу, яка і займається цими питаннями. Зокрема, за його словами, серед пріоритетних напрямків роботи: осучаснення пенсійних виплат, запровадження другого рівня накопичувальної пенсійної системи.

«Ми підходимо до питання модернізації пенсійної системи комплексно. Так нещодавно парламент ухвалив зміни до пенсійного законодавства, якими з 1 липня жінкам до страхового стажу включатимуть період перебування у відпустці по вагітності та пологам, а також при розрахунку розміру пенсії можна буде не включати період отримання виплат по безробіттю. Крім того запроваджено новий підхід до щорічної індексації пенсій», - розповів він про позицію Мінсоцполітики.


У Мінсоцполітики відкрилася виставка художніх робіт дітей та молоді з особливими потребами

27 червня у приміщенні Міністерства соціальної політики України відкрилася виставка художніх робіт дітей та молоді з особливими потребами «Моя країна - Україна». На виставці представлено понад 20 робіт, створених вихованцями столичного соціального закладу «Центр соціальної та психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями».

За словами заступника Міністра соціальної політики Лідії Дроздової, за участі якої відбулося урочисте відкриття виставки, мета цього заходу - привернути увагу суспільства до проблем дітей з особливими потребами, котрим необхідна допомога.

«Надзвичайно важливо допомогти цим дітям повірити в себе та відчути себе повноцінними членами суспільства, відчути себе талановитими та такими, що ростуть і розвиваються гармонійно», – наголосила заступник Міністра.

Співорганізаторами виставки виступила Київська благодійна АРТ Асоціація «Золота палітра». Представляючи роботи вихованців Центру, художник Катерина П'ятакова, котра проводить заняття в Центрі, зауважила, що кожна подібна робота є унікальною. «Особливо,якщо брати до уваги ті фізичні труднощі, які долають ці діти. Однак радість творчості дає їм натхнення і допомагає забути біль», – сказала Катерина П’ятакова.

Нагадаємо, до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у приміщенні Мінсоцполітики працювала фотовиставка «Чорнобиль – біль України». Вона проходила за сприяння Міністра соціальної політики Наталії Королевської, яка підтримала відповідну ініціативу громадських організацій.

Довідка

Київська благодійна АРТ Асоціація «Золота палітра» існує з 2007 року. Мета її діяльності – підтримка та розвиток традицій українського мистецтва, допомога художникам-ветеранам та інвалідам, пошук талановитої молоді, навчання основам живопису і мистецтва дітей з вадами здоров’я та дітей з малозабезпечених родин. Директор асоціації – Світлана Колесник.

Соціальний заклад «Центр соціальної та психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» Дарницької районної державної адміністрації функціонує з 2007 року. Нині на обліку в центрі перебувають 187 сімей, які виховують дітей та молодь з особливими потребами. З 2010 року в Центрі працює Арт-студія під керівництвом викладача-волонтера, художниці Катерини П’ятакової. Заняття у студії дають дітям можливість гармонійно розвиватися, збалансувати емоційний стан та відчути себе повноцінними членами суспільства. Директор Центру – Людмила Новік.

Катерина П’ятакова – художник, дійсний член Європейської Гільдії митців, що пишуть пастеллю (Pastel Guild of Europe), лауреат та переможець багатьох українських і міжнародних виставок та конкурсів. Автор понад 100 розвиваючих занять для дітей з історії мистецтва, малюнка та живопису, працює як волонтер з дітьми з функціональними обмеженнями.