14 05 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Семінар - нараду з питань реалізації сімейної політики в області


14 травня об 11.00 годині відбулася семінар - нарада з питань реалізації сімейної політики в області, співпраці із службою у справах дітей  центром соціальних служб для сімї, дітей та молоді щодо цільового використання коштів державної допомоги.

Виступаючі: Дідик М.М., заступник директора Департаменту; Маруняк В.Д., начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, пільгового забезпечення та у справах сімї Департаменту;Магур Н.І., начальник служби у справах дітей облдержадміністрації; Мельник Н.В., заступник директора обласного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді; Бирко В.М., заступник начальника УГБ-начальник відділу дільничих інспекторів управління громадської безпеки УМВС України в Хмельницькій області, майор міліції.


Заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації - Дідик Микола Миколайович зазначив що:

В області проживає 9869 багатодітних сімей, в них 32698 дітей. Отримано 10854 посвідчення для батьків та 25870 посвідчень для дітей. Видано 9869 посвідчень для батьків, 20162 – для дітей. В закладах освіти області звільнено від оплати за харчування дітей – 5317, забезпечено дітей шкільною формою – 2186, забезпечено дітей підручниками – 12503. Безкоштовно відвідують гуртків, секцій – 6529. Гуманітарну допомогу від громадських організацій та благодійних фондів отримали – 1756 сімей. Розпорядженням голови ОДА від 28.02.1013 року № 46/2013-р «Про соціальний захист багатодітних сімей області, поліпшення державної підтримки та створення сприятливих умов для виховання дітей у таких сімя’х» затверджені відповідні заходи щодо захисту багатодітних сімей області. З 19 по 22 березня 2013 року в м.Хмельницькому проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу-фестивалю «Таланти багатодітної родини».

У конкурсі взяли участь близько 200 дітей з багатодітних родин. Всі учасники нагороджені дипломами та цінними подарунками. Переможці конкурсу отримають путівки на оздоровлення в МДЦ «Артек». Це був наш перший проведений конкурс-фестиваль. Хочу звернути Вашу увагу на те, що в подальшому для проведення аналогічних заходів необхідно завчасно (а не в останній день) подавати заявку на участь за відповідними вимогами. В районах та містах області затверджено плани заходів щодо святкування міжнародного Дня Матері та Дня сім’ї. Зокрема, проведено урочисте вшанування матерів, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», благодійні акції на підтримку багатодітних сімей, урочисті заходи спрямовані на популяризацію традицій української родини і моральних цінностей сім’ї, родинні свята в навчальних закладах, літературні години в бібліотеках області, лекційно-просвітницькі заходи в молодіжному середовищі з питань підготовки молоді до сімейного життя, планування сім’ї, творчі конкурси тощо.

З 01 січня 2013 року особам, яким встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми виплачується одноразова допомога в розмірі одного прожиткового мінімуму, який встановлено на 01 січня поточного року. Статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми встановлюється Міністерством соціальної політики України. Рішенням сесії Хмельницької обласної ради шостого скликання від 5 серпня 2011 року № 16-5/2011 прийнято обласну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 205 року, якою передбачені заходи з протидії торгівлі людьми.

Підготовлено проект розпорядження голови обласної державної адміністрації про призначення позаштатного радника голови з гендерних питань. Департамент тісно співпрацює з громадськими організаціями області, зокрема з: Подільський центр «Гендерна рада», «Есперо», «Карітас» та інші. Починаючи з липня 2012 р. в нашій області реалізується проект «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми».

Проект реалізується Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством Соціальної політики України та за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Данії в рамках Датської програми з протидії торгівлі людьми у Східній Європі. Виконавчим партнером Проекту у Хмельницький області є Громадська організація «Есперо». Проект здійснює свою діяльність також у Чернівецькій, Донецькій, Вінницькій, Харківській та Луганській областях Очікуваним результатом реалізації Проекту є покращення спроможності суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, виявляти постраждалих від торгівлі людьми осіб, надавати їм допомогу та підтримку відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми»

Постановою КМУ від 21.03.2012 року № 350 затверджено Державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2015 року.