25 04 2013
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

28 квітня - День охорони праці в Україні


25 квітня 2013 року об 11.00 годині в актовій залі Федерації профспілок області відбулося урочисте засідання з нагоди відзначення в області Дня охорони праці (28 квітня) в рамках Всесвітнього дня охорони праці під гаслом: " Запобігання професійним захворюванням-запорука безпечної праці".


Державна політика в галузі промислової безпеки та охорони праці будь-якої країни світу ґрунтується за принципом пріоритетності життя людини над результатами виробничої діяльності. Конституційне право громадян на працю нерозривно пов'язане із правом на його безпеку.

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з тим, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення і просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

Цю гуманну акцію підтримано і запроваджено в Україні. Мета заходу – поєднати зусилля суспільства, органів державної влади, громадських, профспілкових організацій та роботодавців у вирішенні нагальних проблем запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Щорічно упродовж квітня в усіх регіонах держави, і в нашій області зокрема, проводяться різні заходи та акції, влаштовуються науково-практичні конференції, круглі столи, семінари, огляди-конкурси з охорони праці, які в останні роки викликають все більший інтерес та підтримку.

Державна політика з охорони праці в України є складовою частиною державної політики України в цілому і спрямована на ефективне вирішення невідкладних та перспективних задач розвитку охорони праці населення України в умовах незалежної самостійної держави.

Реалізація цієї політики має забезпечити постійне поліпшення умов і безпеки праці, зменшення рівня травматизму та запобігання професійним захворюванням, що являються основним девізом цьогорічних заходів з охорони праці.

На жаль, сьогодні виробництво ще не настільки досконале, аби трудівник не платив йому найціннішим, що у нього є, - життям. Сім’ї зостатися без годувальника, дружині втратити чоловіка, а батькам - сина чи доньку, дітям не знати батьківської ласки – це трагедія.

Щоправда, впродовж останніх років виробничий травматизм, як загальний, так і зі смертельним наслідком, в Україні знижується. Відрадно, що це відбувається за зростаючих обсягів виробництва, активізації підприємницької діяльності та створення нових робочих місць.

Є очевидним, що повністю усунути ризики під час трудової діяльності, особливо на виробництві не вдається, проте зменшити їх за рахунок проведення комплексу організаційних та профілактичних заходів реально і необхідно.

Для участі у зазначеному обласному заході прийняли участь:


- заступники голів та заступників начальників управлінь соціального захисту населення райдержадміністрацій (міських рад);

- інспекторський склад територіального управління Держгірпромнагляду в області;

- начальники та страхові експерти відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в області;

- представники Федерації профспілок області;

- керівники підприємств-переможців обласного щорічного огляду-конкурсу на кращу організацію роботи з охорони праці, зниження травматизму, професійних захворювань та загибелі працюючих на виробництві за підсумками роботи у 2012 році.