25 09 2012
Категорія: Наради - семінари

Засідання Секції Асоціації міст України з питань соціального захисту


У м. Хмельницькому 20-21 вересня 2012 року відбулося засідання Секції з питань соціального захисту, у якому взяли участь  начальники управлінь праці та соціального  захисту населення, директори територіальних центрів соціального обслуговування міст-членів АМУ: Артемівськ, Бориспіль, Вінниця, Кам’янець-Подільський, Київ, Конотоп, Кривий Ріг, Лозова, Луганськ, Луцьк, Львів, Нікополь, Одеса, Первомайськ (Миколаївська обл.), Рівне, Тернопіль, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Шепетівка – всього з  17 областей.

З вітальним словом до присутніх на засіданні звернулись заступник Хмельницького міського голови Г.Давиденко, спеціаліст з управління проектами галузі муніципального розвитку Агенства США з міжнародного розвитку В.Рачкевич, начальник управління соціальних гарантій, послуг та пільгового забезпечення Головного управління праці та соціального захисту населення Хмельницької ОДА І.Гловацький



Начальник управління праці, соціального захисту та охорони здоров’я Хмельницької міської ради С. Воронецький доповів про організацію надання соціальних послуг у місті.

Аналітик Аналітичного центру Асоціації міст України В. Карабутова ознайомила учасників засідання із проектами нормативно-правових актів у сфері реформування соціальних послуг, зазначивши позитивні та негативні наслідки їх прийняття.

Основні питання, що викликати активну дискусію та обговорення учасниками засідання:

1. Можливість запровадження диференційованої плати за соціальні послуги, передбаченої проектом постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі надання соціальних послуг», яка залежатиме від рівня доходів осіб, що потребують соціального обслуговування. Учасники засідання Секції підтримали ініціативу Мінсоцполітики, однак зазначалося, що в разі несвоєчасного надходження належної компенсації з державного бюджету за надані соціальні послуги, запровадження диференційованої плати може стати фінансово обтяжливим для місцевих бюджетів. Крім того, потребує удосконалення порядок використання територіальними центрами коштів, які надходять як плата за надані соціальні послуги, з метою уникнення в майбутньому проблем із нецільовим використання  коштів.

2. Необхідність затвердження єдиного підходу до формування вартості платних соціальних послуг, зокрема в прив’язці до мінімального розміру пенсії або заробітної плати, що дасть змогу уніфікувати підходи до визначення вартості платних соціальних послуг у різних містах. На даний час, через відсутність такого єдиного підходу, в кожному місті це питання  вирішується по-різному - тарифи затверджуються рішенням міської ради або виконавчого комітету, або розпорядженням міського голови, або наказом директора територіального центру.

3. Розробка індикаторів для оцінки ефективності роботи в сфері соціального захисту. Асоціацією міст України розробляється система муніципальної статистики. З метою визначення ефективності даної сфери діяльності, було обговорено можливі індикатори для оцінки ефективності роботи закладів соціального захисту.

Учасники засідання Секції відвідали заклади соціального захисту м.Хмельницького:

  • Хмельницький міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Школа життя»;
  • Рекреаційний центр сімейного типу по відновленню здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії»;
  • Центр реабілітації «Родинний затишок»;
  • Центр реабілітації бездомних (безпритульних) «Промінь надії»;
  • громадську приймальню Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: Асоціація міст України