03 07 2012
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Психічно хворим – сімейний затишок


Законом України від 22.05.2012 року № 4795- VІ «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про психіатричну допомогу» та постановою Кабінету Міністрів України від 28.05.2012 року № 477 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2000 року № 1192», які набрали чинності 17 червня 2012 року, запроваджено реалізацію однієї з соціальних ініціатив Президента України Януковича В.Ф. стосовно підвищення розміру допомоги особам, які доглядають за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Розмір допомоги з 17 червня 2012 року підвищено із 107 грн. на місяць до рівня мінімальної заробітної плати – 1094 грн., а з 1 липня 2012 року до 1102 грн. Розмір допомоги розраховуватиметься як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців та не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата.

Допомога  на  догляд  надається  дієздатній  особі,  яка зареєстрована  або  постійно  проживає  на  одній житловій площі з інвалідом  I  чи  II  групи  внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього  догляду,  і  здійснює  догляд  за  ним.

Для області на реалізацію соціальної ініціативи виділено 8,1 млн. гривень на підвищення грошових виплат особам, які здійснюють догляд за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу; кошти розподілено між бюджетами районів та міст.

Станом на 1 липня поточного року проведені масові перерахунки понад 700 одержувачам щомісячної грошової допомоги на догляд за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу. Очікується, що у липні - серпні поточного року за наданням допомоги звернуться близько 1 тис. осіб, яким за раніше діючою нормою постанови в зв’язку із перевищенням сукупного доходу сім’ї призначити допомогу не було можливості.

З метою інформування населення хочу зазначити, що для призначення грошової допомоги на догляд подаються такі документи до управління праці та ці та  соціального  захисту населення за місцем проживання: заява;  документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім'ї із зазначенням прізвищ,  імен  та  по батькові, родинних зв'язків членів сім'ї; довідки про доходи кожного члена сім'ї; висновок лікарської комісії    медичного    закладу   щодо необхідності постійного стороннього  догляду  за  інвалідом I  чи II групи внаслідок психічного розладу; довідки про наявність і розміри земельних ділянок,  виділених для  ведення  особистого  підсобного  господарства,   городництва, сінокосіння,  випасання  худоби,  та  земельної частки,  виділеної унаслідок розпаювання землі.

Якщо  дієздатна  особа  постійно  проживає  на одній житловій площі  за  місцем  реєстрації  (проживання) інваліда I чи II групи внаслідок  психічного  розладу,  але зареєстрована в іншому місці, подається  довідка,  видана  органом  праці та соціального захисту населення  за  місцем реєстрації дієздатної особи, про те, що вона не перебуває на обліку як одержувач і не одержує щомісячну грошову допомогу  на  догляд  за  місцем  реєстрації.  Допомога  на  догляд  призначається  на  шість  місяців і виплачується щомісяця.

Виплата допомоги на догляд припиняється у разі, коли:

1) сталися зміни  у  складі сім'ї у зв'язку із смертю або зміною місця проживання інваліда  I  чи  II  групи  внаслідок  психічного розладу;

2) закінчився строк  установлення  інвалідності  I чи II групи і протягом місяця не підтверджено встановлення  групи  інвалідності, яка дає право на призначення допомоги на догляд;

3) інвалід I  чи II групи внаслідок психічного розладу перебуває на  повному  державному  утриманні  або  стаціонарному   лікуванні впродовж повного календарного місяця.

У разі   виникнення  обставин,  внаслідок  яких  припиняється виплата  допомоги  на  догляд,  особи,  яким  надається  допомога, зобов'язані  повідомити органи,  що провадять її виплату.  Виплата допомоги припиняється з місяця,  що настає за тим, у якому сталися

зміни. Виплата  допомоги  на  догляд  провадиться  через поштові відділення  зв'язку  за  місцем  проживання  особи,  яка   одержує зазначену допомогу, або через установу банку, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок цієї особи за її заявою.

Малозабезпеченим сім’ям підвищення державної допомоги

Для області на реалізацію соціальної ініціативи виділено 22 млн. гривень на підвищення виплат державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. З 1 липня поточного року для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям підвищено рівень забезпечення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів до 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму – 844 грн., та для дітей рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшено на 25% та становить : для дітей до 6-ти років – 687,75 грн., для дітей від 6-ти до 18-ти років 858 грн.  Станом на 1 червня 2012 року державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям по області  нараховано на суму  20,5 млн. гривень. У травні 2012 року даний вид допомоги одержувало 3 299 сімей, в тому числі 1 351 багатодітних сімей, середній розмір допомоги у малозабезпечених сім’ях становить  1 126 гривень, середній розмір допомоги у малозабезпечених багатодітних сім’ях – 1 430 грн. У червні одержувачам державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям також проведені перерахунки та з липня виплата допомоги проводитиметься у нових підвищених розмірах.  

Заступник начальника управління

соціальних гарантій, послуг

та пільгового забезпечення                                                        В. Д. Маруняк