19 11 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Опіка чи піклування? Правильний вибір в умовах законодавчих змін


Опіка чи піклування? Правильний вибір в умовах законодавчих змін.

В рамках програми Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень», спільно з Міністерством соціальної політики України, Фондом соціального захисту інвалідів, Хмельницьким Фондом соціального захисту та реабілітації інвалідів з дитинства та Центром комплексної реабілітації «Родинний затишок» було проведено круглий стіл на тему: «Опіка чи піклування? Правильний вибір в умовах законодавчих змін.

Готельно-ресторанний комплекс «Любе-плюс» гостинно  приймав учасників та організаторів круглого столу. Були присутні представники влади, а саме: начальник управління праці та соціального захисту населення – Воронецький С.І., заступники начальника управління праці та соціального захисту - Костенецька В.С. та Коновалов Ю.В., голова Хмельницької обласної профспілки працівників соціальної сфери – Цюзік О.Д., головний лікар Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру – Брухнова Л.С., директор Центру соціальної підтримки та адаптації - Старцун Д.М., керівник Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  - Любецька М.М., депутат обласної ради, декан факультету початкової освіти і філології ХГПА – Ящук І.П., доцент кафедри педагогіки Біницька К.М., представники соціальних установ м. Хмельницького, батьки (опікуни) осіб з інвалідністю та  особи з інвалідністю.

На засіданні круглого столу була представлена Концепція розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 р., розглянули питання правозахисту осіб з інтелектуальними порушеннями, говорили про обмеження  в системі опіки, активно обговорювали питання, що стосувалось наданню психіатричної допомоги в сучасних умовах.

Вже гарною традицією стала тісна співпраця Фонду з юридичною клінікою Хмельницького університету регіонального управління та права.  Завідувач юридичної клініки, доцент кафедри цивільного права та процесу  Гарієвська М.Б. та  доцент кафедри цивільного права та процесу Ткач О.М.  досить чітко та доступно змогли представити тематику круглого столу, розібратись у складних ситуаціях, дати відповідь на поставлені запитання від опікунів. Усі присутні  приймали активну участь в обговоренні актуальних питань, наводили факти та приклади.

Захід  виявився надзвичайно цікавим, повчальним та  корисним. На завершення учасники круглого столу домовились про подальшу плідну співпрацю задля більш ширшого та плідного вирішення нагальних завдань, що існують.

Голова фонду, директор Центру реабілітації «Родинний затишок»  Корчинська А.П. щиро подякувала  всім учасникам круглого столу за активність та співпрацю, а особлива подяка Ратушному І.О. за можливість проведення заходу.