15 05 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Зміни у порядку надання житлових субсидій


Зміни у порядку надання житлових субсидій

Стосовно подання нових заяви і декларації

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року  №329 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022” з 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок надання житлових субсидій та передбачено призначення субсидії на наступний період лише на підставі нових заяви про призначення житлової субсидії і декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, якщо у складі домогосподарства є:

- непрацюючі особи працездатного віку, в яких відсутні доходи, або доходи менше мінімальної заробітної плати та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- внутрішньо переміщені особи;

- особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (у декларації зазначаються відомості про члена сім’ї, який зареєстрований за іншою адресою);

- особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);

-   особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають (субсидію у попередньому періоді було призначено за рішенням комісії без урахування окремих осіб із числа зареєстрованих).

Слід зазначити, що крім зазначених категорій громадян заяву і декларацію також подають громадяни, які звертаються за призначенням субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу, громадяни, які не отримували субсидію в опалювальний сезон у зв’язку з тим, що розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальних норм та нормативів не перевищував обов’язкового платежу, а також отримувачі субсидій, в житловому приміщенні (будинку) яких змінився склад зареєстрованих осіб.

Стосовно терміну, на який призначається субсидія

З урахуванням прийнятих змін субсидія призначається двічі на рік – у травні (на неопалювальний період з 1 травня по 30 вересня) і у жовтні (на опалювальний період з 1 жовтня по 30 квітня).

Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік.

Стосовно обрахування доходу для призначення субсидії

Під час призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у травні на неопалювальний сезон враховуються доходи за III - IV квартали попереднього року (крім пенсії) за даними ДФС, Пенсійного фонду України. Розмір пенсії враховується за квітень.

Під час призначення субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у жовтні на опалювальний сезон враховуються доходи за I - IІ квартали поточного року (крім пенсії) за даними ДФС, Пенсійного фонду України. Розмір пенсії враховується за вересень.

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу та твердого палива призначається виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Важливим є те, що враховуються доходи членів сім’ї осіб із складу домогосподарства у разі, коли член сім’ї зареєстрований за іншою адресою. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Випадки, за яких субсидія не призначається

Субсидія не призначається (у тому числі на наступний період) якщо:

-  загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

- будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5 років, крім мопеда та автомобіля, одержаного через орган соціального захисту населення;

- у особи працездатного віку відсутні доходи, або доходи менше мінімальної заробітної плати та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- здійснення покупки на суму більше 50 тис. грн. (у т.ч. набуття права власності);

- наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.