16 02 2018
Категорія: Офіційно (Пресс-релізи)

Підсумкова колегія ДСЗН за 2017 рік


У колегії брали участь:

Олійник Валерій Цезарович                       - заступник голови  облдержадміністрації

Заступники голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів

Лукомська Світлана Іванівна                     - директор Департаменту соціального захисту населення          облдержадміністрації

Маруняк Вадим Дмитрович

- начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Департаменту

Паламарчук Володимир Іванович

- заступник директора Департаменту

Гловацький  Іван Іванович

Начальник управління соціального захисту пільгових категорій громадян та з питань персоналу Департаменту

Начальники управлінь  соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів.

Учасники колегії звітували та підсумовували успіхи та недоліки минулого року. Зокрема,

в 2017 році відбулись позитивні зрушення в соціальній сфері. Після проведення «осучаснення заробітків» підвищені пенсії багатьом пенсіонерам. Прийнято ряд законодавчих актів, якими підвищено мінімальну заробітну плату, соціальні гарантії.

Мінімальна заробітна плата станом на 1 січня 2018 року склала                3723 гривні, у порівнянні з 1 січня 2016 року зростання відбулося на                  у 2,7 рази.

Питання підвищення рівня оплати праці, легалізації трудових відносин в області знаходиться на постійному контролі голови адміністрації.

В минулому році ці питання 4 рази розглядалися на засіданнях розширеної колегії облдержадміністрації.

Як результат виконання затверджених заходів середня заробітна плата по області за минулий рік зросла на 2532 грн. або на 50,4%, з 5027 грн. у січні до 7559 грн. у грудні місяці.

За рівнем заробітної плати область у грудні посіла 13 місце по Україні.

За сумою боргу область посіла 5 місце серед регіонів України.

У 2017 році проведена відповідна робота з питань легалізації трудових відносин, за результатами якої виявлено 686 порушень.

Притягнуто до адміністративної відповідальності 9 осіб. Зареєстровано 5826 суб’єктів підприємницької діяльності, 5464 трудових договори між підприємцями-фізичними особами та найманими працівниками та              6389 трудових договорів з найманими працівниками у юридичної особи.

Реалізація вжитих в області заходів дала змогу вивести з «тіні»       17679 осіб.

За результатами проведеної легалізації зайнятості загальна сума донарахованих доходів в області становила 944 тис. гривень.

З метою покращення ситуації у сфері зайнятості населення області з січня 2015 року по 4 липня 2017 року Департаментом за фінансової підтримки Європейського Союзу впроваджувався проект «Створення сучасної моделі управління регіональним розвитком ринку праці в Хмельницькій області».

Головною метою проекту було створення умов для запровадження, сучасної, з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу, ефективної моделі управління регіональним розвитком ринку праці у Хмельницькій області, спрямованої на зменшення регіональних диспропорцій, підвищення конкурентоспроможності регіону, надання високоякісних послуг на ринку праці.

За період реалізації проекту проведено 19 тренінгів та семінарів, на яких розглядались сучасні практики європейських країн у забезпеченні зайнятості та працевлаштуванні громадян. У тренінгах взяли участь майже 400 осіб.

Залученими експертами проведено дослідження реального стану та динаміки ринку праці в області. У ході дослідження опитано                      1800 респондентів з числа економічно активного населення,                         400 роботодавців, проведені глибинні інтерв’ю зі 100 експертами ринку праці та зайнятості, а також 28 фокус-груп з керівниками та спеціалістами органів державної влади, органів місцевого самоврядування, центрів зайнятості, об’єднаних територіальних громад, міграційної служби, об’єднань роботодавців, профспілок, представники освітніх установ тощо.

Результатом тренінгових навчань було навчити зацікавлених осіб створювати нові робочі місця для подальшого отримання прибутку та розширення власної справи.

В рамках проекту ЄС відбувся конкурсний відбір заявок на придбання обладнання для створення робочих місць на умовах співфінансування.

В умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги за допомогою програми житлових субсидій забезпечено соціальний захист близько 250 тисяч сімей. Якщо взяти динаміку призначення цього виду соціальної підтримки населення з 2015 року, то в області нею користується 50-52 відсотки всіх домогосподарств. В порівнянні з 2015 роком у 2017 році кількість сімей, які користуються субсидіями зросла на 54,5 відсотка.

Вперше в державі у 2017 році здійснено виплати громадянам частини невикористаних сум субсидії на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в готівковій формі.  З відповідними заявами на отримання зекономлених коштів субсидії звернулось 105,8 тис. громадян, Проведено виплату частини невикористаних сум субсидій 95,0 тис. громадянам, що складає 89,8 % від кількості осіб, які подали заяви. Сума  виплачених коштів склала 61,3 млн. гривень. Це є першим етапом проведення монетизації субсидій. Уряд України планує розробити та запровадити з 1 січня 2019 року надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

У 2017 році в області обліковано 7000 осіб (3810 сімей) переселенців з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Звернулись за призначенням грошової адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг 7 891 сімей. У 2017 році призначено адресну допомогу – 7 594 сім’ям.

За ініціативою Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації розроблена та прийнята на сесії обласної ради обласна програма соціального захисту населення до 2020 року.

Механізм монетизації ще одного виду державної підтримки – пільг сьогодні розробляється у відповідній постанові Уряду, яку планується прийняти в цьому році. Так, в Україні буде запускатися механізм монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті. Проте, він буде узгоджений з органами місцевого самоврядування, оскільки відшкодування пільг згідно з нормами Бюджетного кодексу України відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування.

Рішенням сесії обласної ради від 13 липня 2017 року №12-14/2017 затверджено обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в антитерористичній операції, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області.

З коштів обласного бюджету на 2017 рік затверджено видатки для:

-      виплати одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників антитерористичної операції та їх дітей протягом І семестру 2017-2018 навчального року, які здобувають освіту у вищих навчальних закладах Хмельницької області приватної форми власності компенсійну виплату отримали 138 учасників АТО на загальну суму 512,7 тис. грн.;

-      забезпечення осіб, які брали участь в антитерористичній операції, пільговим зубопротезуванням – 740,0 тис. грн.;

-      надано одноразову матеріальну допомогу 8 сім’ям осіб, які були незаконно позбавлені волі, захоплені як заручники, зникли безвісти в районі проведення антитерористичної операції у розмірі 50,0 тис. грн. кожному.

Пріоритетними органів соціального захисту населення у 2018 році є:

1. Вжиття заходів, спрямованих на погашення боргів по заробітній платі, та підвищення її рівня. Легалізація трудових відносин.

2. Сприяння  адаптації в суспільство громадян з місць позбавлення волі особам без визначеного місця проживання.

3. Максимальне наближення спектру соціальних послуг до мешканців сільських територіальних громад.

4. Виконання обласної програми соціальної підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області.

5. Широке залучення спонсорів, меценатів, благодійних фондів, підприємств різних форм власності, релігійних конфесій для вирішення проблем осіб з обмеженими фізичними можливостями.

6. Виконання обласної комплексної програми соціального захисту населення на 2016-2020 роки.

7. Забезпечення контролю за своєчасним призначенням та виплатою  державної допомоги.

8. Реалізація в області програми житлових субсидій.

9. Виконання обласної соціальної програми підтримки сім'ї, запобігання  та протидії  домашньому насильству  на період до 2020 року.

10. Виконання законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про протидію торгівлі людьми».